czy Ktoś wie jak nadaje atari xl/xe na szynach sio? bit start i stop to 0 czy 1? bity danych idą w logice dodatniej czy ujemnej (jednyka to 0 czy 1)? a może Ktoś wie czy można podłączyć linie szeredowe 8051 bezpośrednio do atari? czy trzeba buforować/negować/podciągać itp?

2 Ostatnio edytowany przez mikey (2009-11-21 14:05:25)

mozna. txd i rxd procka mozna podpiac bezposrednio pod data in i data out sio. tak zreszta jest to zrobione w stacji sn360 np.
znowu budujesz stacje dyskow? :)

3 Ostatnio edytowany przez mono (2009-11-21 14:02:12)

TTL logika dodatnia - "0" - 0V, "1" - 5V. bit startu to "0", następnie idzie 8 bit danej, potem 1 bit stopu - logiczna "1".

Edit: Dane w kolejności od najmłodszego bitu do najstarszego.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

4

tak buduję, bo mnie przelicytowują na allegro ;)

5

dzięki

6

a tak przy okazji, macie może schemat i eprom stacji SN-360?

7

eprom wujek staszek dal w innym temacie (albo i nie dal, dal teaser'a) a schematu chyba nikt ni ma :(

przechodze na tumiwisizm

8 Ostatnio edytowany przez mikey (2009-11-21 14:47:45)

schemat bedzie, jak jer dostanie esenke :) ja mam schemat polowiczny, tzn tylko to co mi bylo potrzebne :) dalej mi sie nie chcialo.
A eprom jest w atariki, tylko bezrobotny jak zwykle nie szuka, nawet jak mu sie poda linki ;)

Eprom z moim firmwarem bedzie zrilisowany tradycyjnymi kanalami demoscenowymi :P zeby przypadkiem nie dostal sie w niepowolane rece ;)

9

mono napisał/a:

TTL logika dodatnia - "0" - 0V, "1" - 5V.

Nie mogę się z tym zgodzić. To nie są napięcia TTL odpowiadające zmianom stanów "1", "0".

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

10

oczywiscie ze sa.
To ze sa w pewnych zakresach tolerancji, nie zmienia faktu ze 0V to bedzie 0 a 5V to  bedzie 1

Nice shoes...