1

Czy ktoś z szacownych forumowiczów jest może użyszkodnikiem usługi 25mb/s w UPC? Moje pytanie wiąże z zagadkowymi skokami down/upload. Od paru dni sprawdzam wyniki na speedtest.net i za każdym razem w odstępstwie przykładowo 2min mam rózne wyniki o róznicy nawet 100%. Reasumując miast 25mb/s czasem miewam transfery w przedziale 9-16mb/s. Czy ktoś się z tym spotkał?

gep/lamers^dial

2

Bo to nie jest 25 Mbit/s, ale "do 25Mbit/s" - tak jak w Neostradzie i podobnych usługach... parametry pływają.
Dodatkowo to "do" dotyczy połączenia od Ciebie do operatora, więc wszystko zależy jeszcze od obciążenia łącz na drodze operator - serwer docelowy.

Krzysztof [Atari 1040 STE + 65 XE]

3

no to ciekawym jak wygląda analogiczne "do 120mb/s" którym to tk się chwalą w spotach

gep/lamers^dial

4

Pewnie chcę szybko się "udupić". U mnie w (dis)asterze mam niby 4/8 mb/s (dzień/noc), ale jak "dzieciarnia" zaczyna ciągnąć empecze ok. 18-tej, wyraźnie spada. Ale przynajmniej już nie zrywa, po telefonie w sensie "zróbcie coś łaskawie z tym albo przypomnę sobie, że mam jeszcze z pięciu operatorów do wyboru" (wliczając w to nasze kochane neło)...

Także należy to odczytywać "do ... mb/s".

I Ty zostaniesz big endianem...

Ja mam te 25, i poza jednostkowymi problemami wymagającymi, raz na dwa tygodnie, restartu modemu, to jest ok.

Btw. wszelkie online speedtesty są mało wiarygodne.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

6

Ja mam 30Mbit z UPC i większość testów pokazuje mi zazwyczaj ponad 30MBit :). Np. speedtest.net zazwyczaj około 50-60Mbit :)
Sprawdzałem za to transfery ze znanych mi szybkich FTPow i spokojnie wyciąga deklarowana prędkość praktycznie o każdej porze.
Modemu restartować nie muszę, ale czasem przy zmianie IP (bo jak wiadomo IP jest publiczny ale nie stały) router nie może pobrać nowego IP z DHCP, no i wtedy pomaga restart routera, ale sobie watchdoga w nim ustawiłem pingującego jakiś popularny serwer DNS i widzę ze restartuje się przeciętnie raz na 5-6 dni.

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

7

no to nie wiem co panowie z UPC w takim razie robią, ja w Zoppot mam takie skoki i znajomi w Gdingen na takim samym łączu także :) słyszałem że tu (3miasto) infrastruktura siada, ale ewidentnie przykręcają...bo widzę że na rapidzie mam full łącze, ale np na takim p2p w zależności od pory od 30-50%.

gep/lamers^dial

Akurat ruch P2P mogą przykręcać odgórnie bo to spore obciążenie. Mnie przy dobrym wietrze torrenty śmigają z maksymalną prędkością.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

9

Gepard: P2P jest przycinane aktualnie chyba wszędzie. I to nie prymitywnie najczęściej używanymi portami, ale analizą pakietów :) Solution: SSL (i) lub szyfrowanie ruchu - popularny uTorrent np. umi.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

10

nie że narzekam na granicy obłędu, bo są inne alternatywy niz p2p, ale lekki dyskomfort psychiczny pozostanie ;)

gep/lamers^dial

11

Adam Klobukowski napisał/a:

Btw. wszelkie online speedtesty są mało wiarygodne.

inna sprawa, że większośc testów jest na flashu, co samo w sobie lekko pinguje :)

gep/lamers^dial
dely napisał/a:

Gepard: P2P jest przycinane aktualnie chyba wszędzie. I to nie prymitywnie najczęściej używanymi portami, ale analizą pakietów :) Solution: SSL (i) lub szyfrowanie ruchu - popularny uTorrent np. umi.

SSL to jest właśnie szyfrowanie.

13

ja mam upc 10mbit i ostatnio przez 2 tygodnie transfer byl 0,3-2mbity po telefonie, przyszli i cos pozmieniali na klatce i zaczelo dzialac. Obecnie mam max 5mbit. A wszystko zaczelo sie od tego jak wprowadzili te kosmiczne predkosci:(

My tu gadu gadu, a dziewczyny w Ornecie nic cieplego w ustach od rana nie mialy:) <>

14

Gep - bo UPC w Trójmieście ma zajebiście rozjebaną sieć. Jako były pracownik UPC zaręczam Ci, że np. w Kraku z przepustowością w obrębie sieci UPC problemu żadnego nie ma, czyli te "do" = sumarycznie przy wielu połączeniach sieciowych =>real.

Kontakt: pin@usdk.pl

15 Ostatnio edytowany przez gepard (2009-11-18 22:22:43)

Pin: Pamiętam, że kiedys już o tym wspominałeś, zreszta chyba na łamach AA w analogicznym wątku

Fragment mojej dzisiejszej rozmowy z gościem w UPC w biurze w Gdańsku:

Gep: - mój znajomy z Krakowa, który kiedyś pracował w UPC, pisał kiedyś do mnie, że wy tu macie starą/wadliwą  infrastrukturę...stąd te zwały z transferem, wysokie pingi i inne lagi
gośc z UPC -  Przepraszam, ale nie chcę obrażać Pana znajomego, ale mówiąc bez ogródek gada pierdoły. Tu wszystko chodzi jak należy. Klienci nie narzekają a jak się jacyś pojawiają to okazuje się że mają nasz modem podłączony przez USB, a wiadomo że przez ten port nie pojdzie więcej niz 8mbit...reszta to malkontenci którzy uzywają beznadziejnych programów antywirusowych typu NOD32 i Kaspersky, a te dwa programy pomijając że są słabe to jeszcze nie mają naszej licencji i gryzą się z naszą siecią, więc radzimy na naszej stronie ich z tego powodu nie uzywać...a tak generalnie to po co komu 15 czy 25 mbit?? Przecież i tak tego nikt nie używa. Mi osobiście wystarczy 1mbit by spokojnie wszystko chodziło...

i tu lekko parsknąłem bo mnie typ rozjebał.... LOL :)

Przypomniało mi sie jak to na giełdzie w Gdyni, znany ludziom z Trójmiasta gość pod xywą "Czarny" nagrywał na kasętę na Atari 8bit grę "Sexmisja". Problem w tym,że nagrywał tylko pierwsze scenerie (gra doczytywała się jak wiadomo etapami). Zapytany dlaczego nagrywa szczególnie małolatom tylko te pierwsze, odrzekł:
"...i tak ku**a dalej nie zajdą..." :):):)

gep/lamers^dial

16

ZTCP to nie było standardu USB, który miał ograniczenie 8 Mbit/s. Jest (w zależności od rewizji) 1.5, 12, 480 Mbit/s lub do 4.8 Gbit/s dla USB 3.0

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

17

Rzeczywista prędkość danych po odjęciu "ramki" to tak 75% wartości nominalnej, czyli by pasowało do usb 1.1 :-)

___
Press play on tape...

18

Adam Klobukowski napisał/a:

SSL to jest właśnie szyfrowanie.

Dla ścisłości, SSL to duuuużo więcej niż szyfrowanie.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

19 Ostatnio edytowany przez seban (2009-11-19 19:32:04)

Spec z UPC napisał/a:

reszta to malkontenci którzy uzywają beznadziejnych programów antywirusowych typu NOD32 i Kaspersky, a te dwa programy pomijając że są słabe to jeszcze nie mają naszej licencji i gryzą się z naszą siecią, więc radzimy na naszej stronie ich z tego powodu nie uzywać...

Po takim tekście to gościa mogę uważać tylko za kretyna... o ile NOD32 jest faktycznie mało skuteczny w wykrywaniu całego tałatajstwa, ale za to w bardzo niewielkim stopniu obciążającym system. Kaspersky w/g mnie rządzi. Z racji używania kilku komputerów (dom, firma, notebook) i różnego oprogramowania AV mogę powiedzieć iż Kaspersky nie ma  żadnego problemu z działaniem z UPC (ja mam 10mbit, modem Scientific Atlanta). Działa bezbłędnie od samego początku, modem musiałem wyłączyć może ze 3 razy w ciągu roku.

Poza tym idiotyczne jest to co on powiedział ponieważ UPC wciska swojego smart-guard który bazuje na dennym w/g mnie F-Secure który wewnątrz zawiera również jako jeden z 3 skanujących engine-ów właśnie engine Kasperskiego. Nie dość że zabija toto system w moim przypadku (ogromnie zasobożerna aplikacja). Potrafi to zatkać 2-rdzeniowego athlona 64 z 2GB RAM.

Także pomijając resztę tekstów tego człowieka, w/g mnie tekstami o oprogramowaniu a/v kompletnie się pogrążył. Gep, ty wierzyłeś że firma przyznałaby się do swojej nieudolności nawet jak by taka występowała? ;)

pozdrawiam
Seban

20

ja to odebrałem jako czcze gadanie, tym bardziej że zrobiłem przy tym co mówił minę a'la "Tymon Tymański wersja idylliczna", także gość pomyślał, że w moich oczach stał się informatycznym guru :)
niemniej fragment o braku znaczka na Kasperskim z napisem "powered by upc" był w pyte.

gep/lamers^dial

21

Ja w takich przypadkach mówię, np. do osób z Błękitnej Linii gdy nie działa Neostrada a wypytują jaki mam system,  że używam OS/2 albo Warp albo FreeBSD albo OSX i wtedy przestają gadać głupoty.

22

Gep - to zadzwoń do niego jeszcze raz i powiedz, że jest kretonem, choć w sumie to nawet nie trzeba, bo jeśli się prawi tak smalone duby to stan ten jest już chyba głęboko niereformowalny :) ) - Osobiście widziałem zdjęcia z modernizacji sieci z Gdańska :) .. Kraków, jeśli chodzi o infrastrukturę catv nadal chyba w sieci upc jest na pierwszym miejscu.

Kontakt: pin@usdk.pl