Witam,
Powoli dobiegam 40 i właśnie wzięło mnie na sentymenty :) W młodości miałem kontakt ze Spectrum, Amstradem i Atari (rzadki), później doczekałem się upragnionego c64. Jednak teraz zapragnąłem posiadać także 8-bitowe Atari. Zatem nabyłem nawet dwa egz. Atari 65XE, jeden z expansion port, drugi bez. Ten z portem rozszerzenia jest sprawny, natomiast ten drugi po włączeniu natychmiast pokazuje ekran z kursorem. Bez charakterystycznego terkotu i bez READY. Działają tylko klawisze funkcyjne, można zainicjować wgrywanie gry z magnetofonu na przykład (jest charakterystyczne "bzz"). Klawiatura jest ok, bo podłączyłem drugą i dzieje się to samo. Czy tak na pierwszy rzut oka da się tę płytę w miarę łatwo naprawić? Nie włącza się też SELF TEST. W sumie to nie wiem nawet jak się go włącza. Na tym drugim egzemplarzu uruchamia się samoczynnie po wystąpieniu BOOT ERROR.
Sama płyta wygląda idealnie, nie znalazłem żadnych śladów spalenia czy też ingerencji kogokolwiek.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek poradę, za którą z góry serdecznie dziękuję. Mam po prostu ochotę pobawić się w ożywianie tego egzemplarza, choć z elektroniką nie miałem zbyt wiele do czynienia. Niemniej nawet przed chwilką dokonałem pierwszych treningów i wylutowałem dwie kostki 464 ze starej karty ISA :), wobec czego jestem pełen zapału póki co ...
pozdrawiam
janek
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.