Witam,
Mam pytanie odnośnie protokołu SIO. Przeczytałem artykuł SIO w atariki, lecz parę rzeczy nie jest dla mnie jasne. Mianowicie
jak konkretnie wygląda nadawanie komendy? Rozumiem że komputer ustawia linie COMMAND w stan niski, po czym peryferia
rozpoznają że to co za chwilę odbiorą będzie blokiem komendy. Interesuje mnie kiedy COMMAND wraca w stan wysoki. Domyślałem się że
po nadaniu komendy, lecz pomiar napięcia na gniezdzie wskazuje że nie zawsze tak się dzieje. Co sie dzieje z linią COMMAND w wypadku Frame error,
lub Checksum Error? Czy peryferia mają obowiązek powiadomić komputer w jakiś sposób o tym że juz odebrały blok komendy, i wtedy komputer zresetuje linie COMMAND, czy do momentu kiedy nie zostanie ona zresetowana peryferium ma obowiazek odbierać to co im sie nadaje? (bez względu na to co to jest)
Drugie pytanie dotyczy samej transmisji, a konkretnie zegara. W jaki sposób komputer uzgadnia z peryferium prędkość? O ile stacja dysków wiadomo używa różnych metod turbo, o tyle interesuje mnie skąd Pokey wie z jaką prędkością nadawać komendy do urządzenia w niestandardowej prędkości. (np do drukarki - no chyba że drukarki atari gadają w standardowym 19200)
Z góry dzięki za rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam