co trzeba zmienic w piecowatym flopie 3,5 tak aby odpalal w ST i Falcon 720k/1,44k ???
THX
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » flop do ST/Falcon
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
co trzeba zmienic w piecowatym flopie 3,5 tak aby odpalal w ST i Falcon 720k/1,44k ???
THX
Aby czytał 720kB wystarczy obrócić tasiemkę o 180 stopni i oczywiście zmienić zworkę z DS1 na DS0. W Falconie powinien czytać i 1.44MB, bo Falcon ma kontroler Ajax. W ST trzeba się pobawić w lutowanie. Ja osobiście korzystam z opisu w AtariFan-ie autorstwa Paskud-a.
czyli 1 na tasmie podlaczyc do pina 34 tak ? mozesz ewentualnie podeslac skan artykulu na priva ? THX
1 do 1. Z tym że w stacjach PC, 1 jest po przeciwnej stronie niż w Atari. Podeślę artykuł.
Wielkie dzieki !!!
Testowalem i sprawa wyglada ciekawie :
w floppy zmienilem DS1 na DS0 i dodalem sygnal Ready ( pin 33+34 ) i tyle stacja smiga na 520 STE i Falconie ( na Falkonie nie trzeba odwracac tasmy )
have a nice day !!!
Hej jestem totalnym lamerem w Atarynkach, właśnie przyszła ukochana paczka z Atari 520STE i dupa okazało się że podczas transportu padła stacja dyskietek:((( Wytłumaczcie mi łopatologicznie jak podłączyć stację od PC, nie potrzeba żadnego kontrolera?? Jak zrobić połączenie i co z czym zlutować?
Hej wszystkim Atarowcom! A wziąłem sie k...wa do roboty i choć pierwszy raz to robiłem, rozkręciłem świeżo zakupione Atari STE. Strasznie się bałem, bo na eBayu tanio tego sprzedać nie chcieli. Rozebrałem flopa na czynniki drugie, przeczyściłem wszystko spirytusem i... zaczęło śmigać :)) Nie wiem jak długo ten flop pociągnie więc moja prośba jest nadal aktualna, chętnie przyjmę stację wewnętrzną do ST, ale na razie działa i jestem z siebie dumny ;))
.. a jaka jest procedura postępowania, jeśli nie ma w napędzie zworek d0-d3?? - wiem, że obracało się część sygnałów na taśmie tyle, że teraz nie pamiętam co i jak. Spotkałem się właśnie dziś z kłopocikami z drive'm we Flaku. ;)
z tego co wiem, jeśli chodzi Ci o flopa od pcta, to trzeba obrócić taśmę o 180 stopni, po prostu podłączyć ją odwrotnie
Jeżeli na płytce flopka nie ma zworek to należy poszukać punktów zwieranych przez lutowanie. Gdy i tego nie ma - trzeba skrzyżować w taśmie przewody idące do pinu 10 i 12 napędu. Jest to równoważne z przezworkowaniem napędu z D1 na D0.
Poniżej macie pinout napędów 5.25" i 3.5":
Mini/Micro Floppy Interface
Pin# Description Alternate Functions
---- ----------- -------------------
1 GND Eject, Disk Change Reset
3-33 Odd pins are GND
2 High Density
4 Head Load In Use, Eject
6 Drive Select 3
8 Index Pulse +
10 Drive Select 0 Motor On A \ IBM twisted
12 Drive Select 1 Drive Select B \ cable - both
14 Drive Select 2 Drive Select A / drives are
16 Motor On Motor On B / strapped DS1
18 Direction
20 Step
22 Write Data
24 Write Enable
26 Track Zero +
28 Write Protect +
30 Read Data +
32 Select Head
34 Disk Changed + Ready +
+ signal from drive to controller
Przyjrzałem się dwóm napędom pecetowym: Panasonic JU257A606P i Mitsumi D359M3. Obydwa te napędy mają na stałe ustawiony numer flopka D1, czyli tak jak w pececie. Bez ingerencji (prostej zrestą) w elektronikę flopka nie da się tego zmienić. Pozostaje więc skrzyżowanie przewodów nr 10, 11 i 12 w taśmie w sposób podobny jak to się praktykuje w pecetach. Podana numeracja jest zgodna z numeracją taśmy ST i pinów flopka.
Kolejnym problemem może być zbyt krótka oryginalna taśma. Może się bowiem okazać, że konieczne będzie obrócenie złącza wchodzącego do flopka tak, by przewód nr 1 trafiał na pin nr 1. Są różne konstrukcje flopów i gniazda mogą być odwrócone. W przypadku zbyt krótkiej taśmy będzie konieczna jej wymiana lub dobranie flopka z odpowiednio ustawionym gniazdem.
Innym sposobem poradzenia sobie ze zbyt krótką taśmą jest rozdzielenie przewodów w taśmie.
Jedna stacja której używałem, miała ustawienie w środku - trzeba było przelutować na płytce.
Wszystkie stacje można przelutować - ale to jest robota precyzyjna. Trzeba przeciąć ścieżkę i podłączyć ją do innego pinu. A ścieżka ma szerokość 0,3 - 0,5mm. Nie każdy ma taką lutownicę, o umiejętnościach już nie wspomnę...
Floppy firmy Alps łatwo dają się przerobić - mają ładnie opisane zworki na`pcb i stosowny otwór w metalowej obudowie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » flop do ST/Falcon
Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 61 zapytań