Nie chodzi mi o kopiowanie plików z dysku na dysk tylko całych dysków (bit bo bicie). Mam na myśli tylko dyski bez zabezpieczeń. Zawsze przed kopiowaniem trzeba wykonać docelowy dysk (obraz) w/g formatu dyskietki źródłowej (kopiowanie za pomocą SIO2PC czy też SIO2SD). I tu jest pytanie. Jak najskuteczniej sprawdzić format dyskietki źródłowej aby po kopiowaniu dysk-dysk wykonany obraz (ATR) był w 100% zgodny z oryginałem ? Inne sugestie ?

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

2 Ostatnio edytowany przez stryker (2009-09-27 10:33:07)

Tez mialem z tym problem.... przydałby sie jakis tester dyskietki na Atarynie co by wypisywal w jakim formacie robic dyskietke wirtualna "atr'a" na PC ....
Moze Pajero ;p znawca by taki programik zrobił ? ;p

"wszystko się kiedyś kończy......."

3

ja kiedys zrobilem tak:  na atari spakowalem dyskietki Disk Communicatorem , jako pliki przenioslem na pc i pod emulem przekonwertowalem na atr

4 Ostatnio edytowany przez mikey (2009-09-27 10:45:41)

Dokladnie, disk communicator.
Ewentualnie byl taki paker do dyskietek z APC, tylko nie pamietam nazwy, tez robil to samo.
Dostawalo sie spakowany obraz dyskietki. Po rozpakowaniu dostawalo sie idealna kopie.

ps. zawsze tez mozna podpiac naped 5.25 do pieca i zgrac fdtoolsami do obrazu.

5

A ja robiłem pusty ATR o odpowiednich rozmiarach na pececie, montowałem go gdzie trzeba, a potem w ruch szło DiskCopy.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

6

Ja również robiłem pusty dysk, tylko że kopiowałem za pomocą QMEGa.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

7

Fajnie, spróbuję z Disk Communicatorem. Przydałby się stosowny kopier np. do SIO2SD który wszystko wykonał by automatycznie.

PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

8

napisz.se

9

mikey: Dobry pomysł tyle, że na Atari nie.potrafię :/

PIN ready logo

10

Nie ma rączek - nie ma ciasteczek.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

11

To niech będą chociaż suchary ;)

PIN ready logo

12

Gdyby można było podłączyć każdą (nie tylko 1050) stacje do PieCa, to Pajero mógłby coś se.napisać.

A tak, zostaje real Atari i QMEG czy disk communicator...

13

Robiąc kabelek ProSystem  mozesz podlaczyc chyba kazda stacje.... tyle ze trza napisac odpowiedi prog na PC.... moze autor Ape pomoze ? Pisał ktos kiedys z Steven J Tucker ?

"wszystko się kiedyś kończy......."

14

pajero napisał/a:

Gdyby można było podłączyć każdą (nie tylko 1050) stacje do PieCa, to Pajero mógłby coś se.napisać.

Przeciez mozna każdą, reszta to kwestia softu na pece.

15

Kurna, to czemu mnie nie mówili jak krowie na łące.

Se.zbuduje kabelek (mam tylko na 1489) i Se.napisze coś....

Bo mnie ostatnio APE dobija przy podłączaniu USB (na FT232). Niby mam SIOx3 acz często się zacina.

16

Grzeniu - nie wiem jaką posiadasz stacje dyskietek, ale LDW/CA2001, Toms 710/720 miały wyświetlacz i tam widać jaką gęstość zapisu ma dyskietka. Generalnie zakładając, że masz coś poniżej SN360 to tak naprawdę tworzenie pliku ATR ogranicza się do wybrania jednej z 3 popularnych gęstości S- single 90KB, M - medium 130KB lub D - double 180KB. Do tego celu wystarczy Qmeg i sio2pc (opcja R - read oraz W write)  lub Sector Copier i SIO2PC + jednocześnie  podpięta do Atarki stacja dysków.

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

17 Ostatnio edytowany przez grzeniu (2009-09-29 18:43:56)

Zrobię tak. Odpalę Atarka wraz z jedną z moich stacji oraz z SIO2SD. Uruchomię (DC) Disc Communicatora. Zrzucę dysk do pliku zamontowanego na SIO2SD.
Teraz ciekaw jestem czy są jakieś ograniczenia DC ? Potrafi przeczytać dyskietkę w ED ?
Jaką MAX pojemność może mieć dysk (obraz) dla SIO2SD aby był widoczny w DOSie ? Jakiego DOSa użyć ?
Która wersja DC jest ostatnią,  3.2 ?

PIN ready logo

18

gRzEnIu napisał/a:

Teraz ciekaw jestem czy są jakieś ograniczenia DC ? Potrafi przeczytać dyskietkę w ED ?

A czemu mialby nie przeczytac?

19

zrobiłem w/g podpowiedzi dely'ego tzn za kopiera użyłem qmega.
btw jaka jest różnica pomiędzy formatem mydos a ataridos ?

PIN ready logo

20

Nie duża....

Różnice są we wpisach do katalogu i VTOC sektorze. Praktycznie jeden czyta drugiego. Ale zgodność po zapisie jest tylko w górę (czyli do MyDosa)

Tu masz opis w szczegółach: Dosa wy(z)wód konieczny cz1 i 2

Te, Dely dlaczego zniknęło z Artykułów AA ?

21

Nie mam zielonego pojęcia. Sprawdzę i naprawię po uprzednim wybiczowaniu się i strzale z łuku w plecy.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

22

Dely: uważaj, bo wbrew osądom niektórych, Ziemia jednak jest kulą. ;)

I Ty zostaniesz big endianem...

23

O właśnie, a co takiego robi DOS Dorndorfa, że w MyDOSie po pierwszym sektorze jest error 164?

24 Ostatnio edytowany przez pajero (2009-10-03 17:27:52)

XDOS zajmuje całe 256b sektora w którym jest katalog. Od $80-FF .....
... 2.3  wpisuje wartość $FF
... 2.4  inne dane
i może to jest przyczyna, bo MyDos ma tam zera...

....tudzież nowym i niezgodnym formatem XDOSa jest zajęcie całego sektora na 16 wpisów (zamiast na 8)....
patrz - link ww.  Od $B410 jest katalog...

25

Znaczy, miałem na myśli Dosa II+/D, 6.1, 6.4, czy jak mu tam, nie pamiętam.