Lt_Bri napisał/a:Możliwości jest znacznie więcej.
Z tych skrajnie niskobudżetowych warto odlewy z epidianu rozważyć.
Do zrobienia 1-2-3-5 na własne potrzeby tak, ale to jest brzydkie.
Policz też, ile to czasu zajmie.
Chodzi o rozwiązanie dla wszystkich.
Podałem na tacy rozwiązanie, technologię; wczoraj na sztabie Jellonek próbował to złamać.
Przetestowane.
A niektórzy chcą browar kupować, żeby napić się piwa.
Podsumuję:
- jest dobre kilka technologii 3D printing, z czego tylko dwie się nadają, a jedna jest tania (dość) - SLS - i bardzo wytrzymała.
- 3d będzie tanieć i będzie coraz lepszej jakości
- forma nie będzie tanieć; trwałość takiej formy wtryskowej to ca 5 lat leżenia; potem do odnowienia, bo się ogniska korozji tworzą. Forma musi pracować. Wątpię też, że znajdzie się inwerstor (bo to pewna klęska jest). Ponadto jeden rzut to ca 2000 egzemplarzy na RAZ. Nieopłacalna sprawa zupełnie.
- można pomyśleć o formie na wtyczkę zatopioną z kabelkiem dajmy na to 0.5m.
- jak ktoś się chce bawić ręcznie na własne potrzeby - proszę bardzo, ale nikt na to nie spojdzy, nie kupi, a chodzi o dostarczanie tanich wtyczek ludziom potrzebującym, aby tańsza była wtyczka, niż magnetofon.
- wg mnie prucie magnetofonu jest bez sensu a dłuższą metę, tudzież innych microprintów.
- kupowanie drukarki 3d jak ma się w zanadrzu firmy prototypujące jest lekko mówiąc chybionym pomysłem, bo te tanie rzeczywiście są do dużych detali, aby wydruk był zadowalający. Pomyślcie o całej otoczce takiej zabawy.
- frezowanie jest wolne, i też nie będzie opłacalne, bo tanieć nie będzie. Wyfrezowanie 3 dziurek w obudowie ABS to koszt rzędu 4 zł. A co dopiero wyrzezanie całego kształtu wtyczki z 13 dziurkami, które, gdy mają tę zamą średnicę na całej długości, to trzeba piny wklejać, a i z wkładaniem takiej wtyczki jest większy problem.
- liczy się też czas i dostępność. 3d sls jest tu i teraz.
Wydrukowałem. Temat uważam za wyczerpany - rozwiązanie znalezione, efekt jest bardzo dobry, w zasięgu kieszeni. Jedna osoba ryzykuje 1000 zł, żeby zrobić 100 wtyczek.