o widzisz i o to właśnie mi chodziło! Poproszę o:
1 szt. w niebieskiej obudowie
proszę o maila z kontem i kwotą do przelewu.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » SIUP - zamówienia + niespodzianka :) SIO2PC na USB
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
o widzisz i o to właśnie mi chodziło! Poproszę o:
1 szt. w niebieskiej obudowie
proszę o maila z kontem i kwotą do przelewu.
Grzeniu, a czy Ty przypadkiem nie wlutowałeś eintorwdo tego tantala na płytce (zdjęcie 4 w pierwszym poście). Tantale mają + tam gdzie pasek :D
Jest dobrze. Tam jest dodatni potencjał. Zapewne zmylił Cię koralik ferrytowy, ale to norma w tym wieku ;)
Masz recht, popatrzyłem na inną wersję tego scalaka, a w niej GND jest na 4 pinie. Przepraszam.
Jest już SIUP w wersji C wraz z kompletem potrzebnych elementów do samodzielnego przygotowania kabla SIO.
Więcej informacji w pierwszym poście.
czy to gniazdko jest kompatybilne z kablami z wtykami z SIO2SD z allegro?
pinologia siup jest podana. porownaj.
Grzeniu. Sprawdzam właśnie kabel YerzmYeYa, bo dziwnie się to u niego zachowuje (błędy transmisji itd). Próbuję zainstalować pod XP ten sterownik:
... z palca oczywiście. No i w momencie, jak wskazuję plik *.inf sterownika winda nie pokazuje mi żadnego sprzętu i uniemożliwia instalację tego wirtualnego COM'a. Są jakieś alternatywne stery?
Daj zrzuty ekranu z menadżera urządzeń po podłączeniu kabelka.
Błędy transmisji ? Jakie ? Na jakiej prędkości SIO pracuje ?
Może inaczej, bo nie wiem czy we właściwej kolejności chciałem to zrobić.
Najpierw instalowałem sterownik dla wirtualnego coma na usb. Bez podłączania SIUP'a do peceta. I na tym etapie generalnie się zatrzymałem ;)-
A niestabilnie pracowało to u YerzmYeYa z Aspeqt'em (czy jak to się tam pisze), więc chciałem to sprawdzić u siebie, bo może być to wina syfiatego USB w tym jego EeePC, czy co to tam jest.
z reguly rs232 na usb obslugiwany jest na prolificach , problem pod winda jest czesto taki ze COM`y maja juz przydzielone numerki. wywal com3 i com4 , podlacz ta przejscowke i zobacz w menedzeze urzadzen bo jaki numer COMa ja wbilo , jak wbilo powyzej 4 czyli np COM5 do w ustawieniach zmien na mniejszy. Jak to nie pomoze to sprobuj przydzielic COM2. Do tego czesto trzeba wylaczyc cos w biosie , zalezy jaki sprzet w lapsach przewaznie IRDA`e sie wylacza.
Jak nie zadziala w jedym porcie USB to zmien port na inny , tam bedzie adres na nowo nadany (i tez sprawdz ktory COM nadalo).
Troche sie z tym naczochralem jak podlaczalem kontrolery do zczytywania bledow z silnikow.
Błędy z silników? :) - o to pytanie mam takie. Silnik np. 2.0SEH, Motronic 4.1(wielopunkt pełna grupa), ROM Ecu ma 32kB. Jest jakiś soft na np. PC do rozgrzebania romu kompa? Mam modzony przez kogoś soft i chciałem się temu bliżej przypatrzyć ;)-
Ok. Mam SIUP'a na COM3, testowałem pod APE. Działa jako "RI" ... tzn działa o ile mogę tak powiedzieć. Przy próbie odczytu katalogu na statusie widzę: command $53, $3F ... aux1=1. Koniec. Ze strony Atari słyszalna próba transmisji, prrrrr i Error 138.
Spróbuję dla odmiany postawić APE u YerzmYeYa, może to się jakoś sprawdzi.
Pinek, może to pomoże:
1. wejdź w Menedżera urządzeń, wybierz numer COM, gdzie masz SIUP-a, potem zakładkę Zasoby. W Typie zasobu, w polu Zakres We/Wy jest adres. Zapisz go sobie (tylko ten pierwszy).
2. w APE w menu APE Configuration jest zakładka Misc. Settings. Po prawej stronie na dole jest pole Specify UART Base Address; zaznacz je i wpisz adres, który spisałeś z Menedżera urządzeń. Kliknij Apply, a potem na górze OK.
3. jeśli to nie pomoże, spróbuj jeszcze z ustawieniami First ACK Margin i Framing Treshold w zakładce RS232 Adapter Setup, ewentualnie z timingami SIO w zakładce USB Adapter Setup.
glownie raczej chodzilo mi o diagnostyke w domu wiec raczej same bledy , ale jako ze zasysalem na potege mase softu to mam troche tego.
nie analizowalem tego za bardzo ale sa programatory pod konkretne chipy. mam tez troche bin`ow modowanych i chyba seryjnych , musze przejzec. a co do rozgrzebywania to w sumie jak zrobisz dump`a zawartosci to czymkolwiek mozesz to rezac. Wiem tez ze sporo producentow ma softy dedykowane.
Co do COM`a to moze o szybkosc chodzi ? sprobuj zmniejszyc predkosc portu albo pobawic sie ustawieniami.
Ustaw Latency Timer na najniższą wartość, np. 1 oraz Bufor RX i TX na wartość 128. Wszystko to ustawisz we właściwościach portu (menadżer urządzeń).
Oddałem kabel YerzmYeYowi. Postawiłem na jego laptoku APE 2.0. Po przestawieniu APE na COM6 (bo na tym porcie zgłosił się usb_com) APE zastrajkowało i wywala komunikat, że nie może uzyskać dostępu do sterownika i wyłącza się. Pozostają więc próby z Aspeqt - tylko że by cokolwiek sprawdzić to muszę przejść się do zainteresowanego ;)-
Ok, będę tam przy okazji, to coś pomieszam z aspektem ;)- ... ehhh - od początku dobrze mi się wydawało, że com to com, a usb to raz jest a raz nie jest ;)=
2.0 to wersja przedwieczna. :) Pociągnij dużo nowszą 3.0.2 stąd: http://www.atarimax.com/ape/download/apetrial.exe. A jeśli masz zarejestrowaną, to można autora poprosić o 3.0.8. :P
... wiesz, mam zarejestrowaną wersje 2.0. Na ulicę Ziomala 6/66 ;)- nie wiem, czy autor da update do pełnej 3.x na takiej zasadzie :D
Pin jezeli zrzucałeś sie na wersje 2.0 to napisz do vasca ...dostaniesz 3.02... bo ja rejestrowałem .... byl temat na forum ;]
ok - dzięki za info. Zobaczymy w takim razie, jak wersja 3 się spisze.
Grzeniu: Czy planujesz wznowienie produkcji SIUPa w wersji A?
Nie wiem.
Nie wiem.
No gdybyś miał podzespoły na jedną kompletną sztukę, to ja jestem zainteresowany. A jak nie to poczekam na wznowienie produkcji :-).
części to nie problem, pytaj lotha i duuda czy będą mieli wtyki?
im interested.. its possible ordering?
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » SIUP - zamówienia + niespodzianka :) SIO2PC na USB
Wygenerowano w 0.039 sekund, wykonano 60 zapytań