51

Sciągnąłem packa - Quake w pełnej wersji hula, Duke się uruchamia (ale mam problem, za każdym razem jak ruszam myszką góra - dół włącza się automatycznie menu), natomiast Tyrian działa pięknie (aczkolwiek rozczarował mnie, wolę Raidena oraz poczciwe Wings of Death i Lethall Access).
Jutro będę walczył z OpenTTD i zdam sprawę...

Atari Falcon + CT63; Atari 1040 STE 4 MB RAM; Atari Jaguar

52 Ostatnio edytowany przez jury (2012-01-13 08:36:26)

Kroll napisał/a:

AS, Jury i pozostali czy odpaliliscie z tego archiwum ta gierke OpenTTD

Postaram się dzisiaj sprawdzić OpenTTD z tego archiwum, bo wczoraj z Falcon'owych gier to grałem tylko w Downfall. Wkurza mnie tylko, że do tej gry trzeba się przełączać w tryb 030 :P muszę pomyśleć o jakimś przełączniku, bo zworkowanie śmierdzi :P A poza tym to ta gra mnie wciągneła :)

53

Jeszcze nie odpalałem openTTD, dzisiaj pewnie to zrobię.
Z dukiem aż muszę sprawdzić o co mu chodzi z tym menu, pamiętam że kiedyś było coś takiego, ale po mu przeszło..

54

Jeszcze małe pytanko, pod jakim systemem uruchamiacie Open Tyriel? Bo wg strony MiKRO ta gra powinna działać pod TOSem, ale przecież pliki z tej gry nie są zgodne z file systemem atari. Taki przykładowo joystic.conf przecież nie przejdzie do TOSa :) ( no, przynajmniej nie w standardzie, bo wiem że można spatchować TOS aby łykał więcej niż 8 + 3 )

55

pod tosem...!
to może dlatego w joyu nie działa fire w trakcie gry :)

56

Jak u AS`a - pod TOSem. Również nie działa fire w joyu, ale za to działa w myszce ;-)

Atari Falcon + CT63; Atari 1040 STE 4 MB RAM; Atari Jaguar

57 Ostatnio edytowany przez AS... (2012-01-13 14:51:10)

dokładnie myszka działa :P

Sterowanie z joya działa, ale nie działa sam fire :(

58

AS... napisał/a:

dokładnie myszka działa :P

Sterowanie z joya działa, ale nie działa sam fire :(

Sprawdze dokladnie aczkolwiek jak mam jagpada to sprawdzam gry ktore go wykorzystuja a to jedna z takich gierek i dziala bez klopotu, tylko chwilke sprawdzalem jak jest z joyem dzisiaj wieczorkiem dokladnie to przetestuje jak jest u mnie

Pozdrawiam
Kroll

Falcon CT63, CTPCI + Radeon 9250, napęd MO Fujitsu 230 MB oraz naped Syquest 230 MB, Nagrywarka Yamaha CDRW 2100, Napęd DVD-ROM, Netusbee, Skaner EPSON GT8000/Falcon 030, Ram 14 MB, karta CF 16 GB/Hades 060, CD-ROM, Nagrywarka Yamaha CDR, karta sieciowa, napęd Syquest 44 MB/Atari TT 030; 10 MB ST-Ramu, 64 MB TT-Ramu, Zewnętrzny naped CD-ROM, napęd MO Fujitsu 230 MB, karta graficzna MEGA Vision 300 Netusbee/Atari Jaguar + Skunkboard, Atari 65 XE + SIDE

59

jury napisał/a:

. Taki przykładowo joystic.conf przecież nie przejdzie do TOSa :) ( no, przynajmniej nie w standardzie, bo wiem że można spatchować TOS aby łykał więcej niż 8 + 3 )

nie widzę pliku joystic.conf w tym archiwum. http://www.wrzuc.to/zw7LcsMk.wt
może on jest tworzony przez program?

w każdym bądź razie w zmieniłem hexeditem nazwę pliku na zgodną z TOSem z joystick.conf na joystick.cnf
dajcie znać czy to coś pomogło

Post's attachments

opentyr.zip 330.66 kb, liczba pobrań: 4 (od 2012-01-13) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

60 Ostatnio edytowany przez jury (2012-01-13 18:51:36)

Cyprian napisał/a:

nie widzę pliku joystic.conf w tym archiwum.
może on jest tworzony przez program?

Tak, ten plik jest tworzony przy pierwszym uruchomieniu. Tzn w TOSie pewnie nie, bo jak :) Ale ja pierwsze uruchomienie zrobiłem w MiNT. Tak samo tworzyony jest plik opentyr.conf ( czy coś w tym stylu ) Więcej plików nie przyuważyłem.

61

ok widzę więcej confów
w pliku opentyr.ttp:
Nuopentyrian.conf
destruct.conf
/etc/host.conf
/etc/resolv.conf

w pliku opentyrian.dge:
opentyrian.conf
destruct.conf
joystick.conf

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net

62 Ostatnio edytowany przez AS... (2012-01-13 19:50:05)

A mnie dzisiaj Falcon wqrw**ił, a raczej soft od niego...
Ale zaraz napiszę o tym wątek.

Pół dnia siedziałem i przygotowywałem Gry, w końcu mam już chyba wszystko łącznie 670mb, wypaliłem płytkę cd-r w iso 9600 same duże litery i niech to szlag trafi...

Po skopiowaniu 2 dużych folderów GRY I GRY 060 widzę dwa foldery GRY  w obu to samo, jak próbuję coś usunąć to illegal operation, mint się od razu wyp* jak próbuję przeciągnąć do kosza... łącznie przewaliłem 670mb z płytki cdrw pod tosem.

Napiszę o tym oddzielny wątek bo pewnie znowu czegoś nie wiem :(

63

dlatego kochajcie deweloperów Atari, tak szybko odchodzą... ;P i kupujcie im szybkie samochody, dawajcie im dużo kapusty na kawę, pół litra i panienki, bo to z tego właśnie robią się nowe gry i programy :D

=========================================
[www] https://nokturnal.pl
[ 16/32 bit Atari development wiki] https://bus-error.nokturnal.pl

64

Cyprian napisał/a:

w pliku opentyrian.dge:
opentyrian.conf
destruct.conf
joystick.conf

A skąd się u Was pliki *dge znalazły??? Te pliczki są dla Open Tyrian na inne platformy (dingoo, gp32 i inne open linuxowe) Ogólnie to sama gra kuca do miecza. Jest słaba do kwadratu. Grałem na różnych sprzętach i miodność 0.

gep/lamers^dial

65

Cyprian napisał/a:

w każdym bądź razie w zmieniłem hexeditem nazwę pliku na zgodną z TOSem z joystick.conf na joystick.cnf
dajcie znać czy to coś pomogło

Wlasnei sprawdzilem potwierdzam teraz dziala z joystickiem prawidlowo

Pozdrawiam
Kroll

Falcon CT63, CTPCI + Radeon 9250, napęd MO Fujitsu 230 MB oraz naped Syquest 230 MB, Nagrywarka Yamaha CDRW 2100, Napęd DVD-ROM, Netusbee, Skaner EPSON GT8000/Falcon 030, Ram 14 MB, karta CF 16 GB/Hades 060, CD-ROM, Nagrywarka Yamaha CDR, karta sieciowa, napęd Syquest 44 MB/Atari TT 030; 10 MB ST-Ramu, 64 MB TT-Ramu, Zewnętrzny naped CD-ROM, napęd MO Fujitsu 230 MB, karta graficzna MEGA Vision 300 Netusbee/Atari Jaguar + Skunkboard, Atari 65 XE + SIDE

66

jury napisał/a:

Postaram się dzisiaj sprawdzić OpenTTD z tego archiwum, bo wczoraj z Falcon'owych gier to grałem tylko w Downfall. Wkurza mnie tylko, że do tej gry trzeba się przełączać w tryb 030 :P muszę pomyśleć o jakimś przełączniku, bo zworkowanie śmierdzi :P A poza tym to ta gra mnie wciągneła :)

AdamK mowil ze plik moze byc uszkodzony, rozpakowalem go jeszcze raz i niestety wszystkie proby odpalenia OpenTTD spelzly na niczym zachowuje tak jak to opisywalem nawet proba odpelenia z konsoli po wykonaniu komendy chmod +x ./openttd.ttp nic niedaje niestety wymiekslem i nie pogram sobie w ta gierke :(, czekam na wiesci od pozostalych

Pozdrawiam
Kroll

67 Ostatnio edytowany przez Cyprian (2012-01-13 21:07:27)

cool,
niezły ze mnie chakier

68 Ostatnio edytowany przez jury (2012-01-13 21:52:05)

AS... napisał/a:

jak próbuję coś usunąć to illegal operation, mint się od razu wyp* jak próbuję przeciągnąć do kosza...

Nie wiem z jakiego desktopu korzystasz, ale ja tego typu śmiecie mam co chwilę np w Teradesk'u. To ustrojstwo praktycznie co chwila mi się wywala jak chcę coś usunąć ( a czasem nawet przy kopiowaniu ) Dlatego jak usuwam coś to głównie z konsoli. Spróbuj się odratować :) w takim razie w konsoli, czyli przejdź do katalogu gdzie masz tamte katalogi z grami i wpisz

rm -r ( i tu nazwa katalogu ) 

69 Ostatnio edytowany przez AS... (2012-01-13 22:04:21)

saulot napisał/a:

dlatego kochajcie deweloperów Atari, tak szybko odchodzą... ;P i kupujcie im szybkie samochody, dawajcie im dużo kapusty na kawę, pół litra i panienki, bo to z tego właśnie robią się nowe gry i programy :D

po 2 godzinach walki wyjeb** ten folder gry...

I sam rozwiązałem sobie problem, nie mogę mieć folderu w tosie GRY 060, mogę mieć natomiast GRY060 ...
jESzczE sporo wody w wiśle popłynie zanim ogarnę o co chodzi Falconowi.

A TY się szykuj na sztaba w Warszawie tylko dla Falconiarzy :P

jury napisał/a:

Nie wiem z jakiego desktopu korzystasz, ale ja tego typu śmiecie mam co chwilę np w Teradesk'u. To ustrojstwo praktycznie co chwila mi się wywala jak chcę coś usunąć ( a czasem nawet przy kopiowaniu ) Dlatego jak usuwam coś to głównie z konsoli. Spróbuj się odratować :) w takim razie w konsoli, czyli przejdź do katalogu gdzie masz tamte katalogi z grami i wpisz

rm -r ( i tu nazwa katalogu ) 

To zapewne niedobry AdamK ( :P ) dokonał sabotarzu na Falconie i wsadził mi tam wirusa pod tytułem teradesk...
Jak muszę włączyć minta to robi mi się słabo.
Ten system jest tak sp****** że hej... A kiedyś ludzie ryczeli że vista się wiesza... :P

70

AS... napisał/a:

To zapewne niedobry AdamK ( :P ) dokonał sabotarzu na Falconie i wsadził mi tam wirusa pod tytułem teradesk...
Ten system jest tak sp****** że hej... A kiedyś ludzie ryczeli że vista się wiesza... :P

NO Tak w TOSie nie mozesz miec w nazwach spacji dlatego uzywam np podkreslenia _, spokojnie nie denerwuj sie to przyjdzie z czasem :)
Jesli chodzi Minta to w pliku xaaes.cnf na koncu wystarczy ze zmienisz sobie wyremujesz jinne a zaremujesz Teradesk to mozesz uruchamiac dowolny desktop, pozatym jesli uzywasz xboota to mozesz sobie zrobic tak ze w jednym ustawieniu masz thinga w drugim jinne i itp w xboocie masz prawo do wyboru przy uruchamianiu 3 plikow np rozny plik newdesk w tosie czy np xaaes.cnf ja mam tak zrbione inny dla radeona inny dla czystego trybu 060 i itp.

Pozdrawiam
Kroll

71

Kroll napisał/a:

nawet proba odpelenia z konsoli po wykonaniu komendy chmod +x ./openttd.ttp nic niedaje niestety wymiekslem i nie pogram sobie w ta gierke :(, czekam na wiesci od pozostalych

Sprawdziłem tego openTTD z paczki ASa i działa. Tyle że musiałem ( jak wcześniej pisałem ) zmienić w openttd.cfg rozdzielczość na 640,480 ( bo w takiej mam obecnie MiNTa, z tego co kojarzę Ty też działasz w tej rozdzielczości ). Do tego w xaaes.cnf musi być wpis SDL_VIDEODRIVER gem.
Jak uruchamiasz go z konsoli to wypluwa co mu się nie podoba, więc napisz co tam wypluł, to się obada :)

72 Ostatnio edytowany przez AS... (2012-01-13 22:19:55)

Kroll napisał/a:
AS... napisał/a:

NO Tak w TOSie nie mozesz miec w nazwach spacji dlatego uzywam np podkreslenia _, spokojnie nie denerwuj sie to przyjdzie z czasem :)
Jesli chodzi Minta to w pliku xaaes.cnf na koncu wystarczy ze zmienisz sobie wyremujesz jinne a zaremujesz Teradesk to mozesz uruchamiac dowolny desktop, pozatym jesli uzywasz xboota to mozesz sobie zrobic tak ze w jednym ustawieniu masz thinga w drugim jinne i itp w xboocie masz prawo do wyboru przy uruchamianiu 3 plikow np rozny plik newdesk w tosie czy np xaaes.cnf ja mam tak zrbione inny dla radeona inny dla czystego trybu 060 i itp.

Pozdrawiam
Kroll

Qrde dla nowego Falconiarza to ważne...
Właśnie znowu jadę z kopiowaniem 670mb na Falcona przez płytkę cd-r , oczywiście jadę spod tosa bo mint by już się pewnie zawiesił z 30razy.... Im częście używam minta tym dochodzę do wniosku że nawet windows millenium to ultra stabilny był system..
p..s..
Dzisiaj już powiedziałem dość Falconowi i pomyślałem wont z nim na allegro :P
ale mu darowałem i znowu walczę :)

73 Ostatnio edytowany przez jury (2012-01-13 22:21:18)

AS... napisał/a:

Dzisiaj już powiedziałem dość Falconowi i pomyślałem wont z nim na allegro

Srutututu, już nie raz tak straszyłeś :P :P :P

edit:
Eee, i już wymiękłeś i dopisałeś że mu podarowałeś :P

74 Ostatnio edytowany przez AS... (2012-01-13 22:29:23)

dość często miewam chwile słabości ostatnio... TY DOBRZE WIESZ CZEMU....
wygrałem hu**jowy Falcon się poddał i jak zawsze uwielbiam Tos-a bo w nim wszystko działa i nic się nie wiesza :)

75 Ostatnio edytowany przez Kroll (2012-01-13 23:07:32)

jury napisał/a:
Kroll napisał/a:

nawet proba odpelenia z konsoli po wykonaniu komendy chmod +x ./openttd.ttp nic niedaje niestety wymiekslem i nie pogram sobie w ta gierke :(, czekam na wiesci od pozostalych

Sprawdziłem tego openTTD z paczki ASa i działa. Tyle że musiałem ( jak wcześniej pisałem ) zmienić w openttd.cfg rozdzielczość na 640,480 ( bo w takiej mam obecnie MiNTa, z tego co kojarzę Ty też działasz w tej rozdzielczości ). Do tego w xaaes.cnf musi być wpis SDL_VIDEODRIVER gem.
Jak uruchamiasz go z konsoli to wypluwa co mu się nie podoba, więc napisz co tam wypluł, to się obada :)

Zacznijmy od poczatku jakiego masz Minta, desktop pozatym z poziomu konsoli zeby wywolac ten program nalezy zrobic bash openttd.ttp ? probowalem chmod +x ./openttd.ttp i kich nadal pisze ze plik nie wykonywalny. Uruchamiasz ta gre z jakiej partycji ext2 czy tos z wlaczona opcja VFAT czy cos podobnego ?

Jury: podeslij mi moze dokladna konfigracje twojego minta i co uruchamiasz w auto moze tak dojdziemy do ladu i skladu

Pozdrawiam
Kroll