YERZMYEY/HOOY PROGRAM napisał/a:secon:
> nastraszyli naprawdę
Lotharek twierdzi że STE to cudowny komputer, czytałem takie jego słowa.
Duddie, więc tak, jak możesz to zrób mi kabel do Euro w tv lcd wyprowadź mi ten dźwięk mono z monitorowego gdyby faktycznie przestery mnie wkurzały za mocno.
----------------
Spokooojnie, może tego nie być. Ponoć zależy od modelu. Ale kabel z dźwiękiem z monita nie zaszkodzi. Sprawdzisz sobie.
Każdy STe, jaki słyszałem to miał. W różnym zakresie. Najgorzej ma Jurek Mono, którego 520STe ma rasowe brzmienie kapeli black-metalowej.
W moim STE też występują te przestery, co czasami potrafi mnie nieźle wkurzyć. Np. gdy słucham jakiegoś 4 kanałowego moda pod hextrackerem w stereo często na jednym wyjściu słychać 2 kanały, a na drugim słychać tylko szumy i piski. Nie słyszę więc pozostałych 2 kanałów. Wówczas jak najszybciej przełączam się na ste mono :)
YERZMYEY/HOOY PROGRAM napisał/a:PS: Jeśli chcesz sobie przekopiować dyskietki z PC (i jeśli na PC masz realny FDD, nie ten podczepiany do USB), to nasz forumowy faszystowski pan i władca ma program OmniFlop (gdzieś jest wątek o tym), dzięki któremu można przygotowywać dyskietki dla ST na PC (formatowanie/kopiowanie z imege'ów).
Sprawdzałem i działa doskonale.
Ja natomiast używam programu Floppy Image http://atari.8bitchip.info/floimgd.php, który też działa doskonale :) Jednak od kiedy mam HDD w STE praktycznie zaprzestałem używania dyskietek :) No chyba że jakaś gra lub demko nie została przystosowana do odpalania z HDD. Wtedy kopiuję image'a na dysk Atari i nagrywam ST2Diskiem czy innym JayMSA :)
dely napisał/a:Powiem więcej - na kablu RGB nie da się oglądać dem, obraz jest tak ostry, że aż boli momentami :)
Eee tam :) Ja ostatnio oglądałem demka na moim Samsungu 711MP podłączonym po RGB, i jakoś przeżyłem :) Powiem więcej - całkiem przyjemnie mi się oglądało demka na tak ostrym obrazie. W porównaniu z obrazem RF, którego używałem przedtem jest to ogromny skok jakościowy i o wiele lepszy odlot (zwłaszcza oglądając demko Grotesque :D)
secon napisał/a:Mam jeszcze pytanie a w zasadzie całe mnóstwo :)
Czy warto szukać myszy oryginalnej czy raczej współczesną z przejściówka z aledrogo?
I z czego wczytywać gry nie mam żadnej dyskietki żeby przetestować sprzęt, czytałem o satanie i tak teraz zastanawiam się jaką drogę obrać.
Ja osobiście używam myszki z przełącznikiem Atari/Amiga firmy Quickshot i jestem bardzo zadowolony. Pomimo tego, że to myszka kulkowa, to wg. mnie działa ona całkiem całkiem (prawie jak optyczna). Czasami tego typu myszki pojawiają się na allegro. Mam też oryginalną STM1 i jej używanie jest drogą przez mękę :) Kupiłem ją dosyć niedawno (kiedy już miałem Quickshota), podłączyłem, wypróbowałem i zniechęcony jej działaniem zaraz ją odłączyłem :)
Atari 1040 STFM (TOS 1.02, 1 MB RAM), Atari 520 STE (TOS 2.06, 4 MB RAM), Atari 800XE, magnetofon Atari XC12+Turbo2000, SIO2PC, Satandisk, monitor Atari SM 124 i SM 144 i wiele innych fajnych sprzętów :)