Myślę o zrobieniu małej stronki katalogującej utwory i ich wykonania pewnego bardzo niszowego gatunku muzyki (na świecie istnieje może około 50 h nagrań). Żeby to nie było zbyt suche, chciałbym, aby z poszczególnymi wykonaniami były skojarzone np. linki do rzeczonego wykonania na youtube.
No i teraz pytanie: czy mogę mieć z powodu takiego linkowania kłopoty? Na youtube są i wykonania amatorskie i profesjonalne (pewnie średnio legalne, bo zgrane przez ludzików z CD) czy wreszcie zamieszczone przez samych profesjonalnych twórców (jako np. promo ich CD). Czy jakiś amator / twórca / wytwórnia może sobie nie życzyć takiego linkowania i zrobić mi problemy? Z mojej strony nie będą z tym związane żadne pieniądze, reklamy itp - chodzi tylko o usystematyzowanie niszy.
Idąc dalej czy mogę mieć problemy, gdybym ze swojej własnej kolekcji CD pozgrywał po 30 sekund każdego utworu i zamieszczał takie próbki (jak robią to profesjonalne sklepy)?
Po prostu chcę się zorientować gdzie w takim 100% fanowskim przedsięwzięciu kryłyby się miny związane z prawami autorskimi.