Spotkał się ktoś z tym zjawiskiem? Temperatura Altery jest wysoka, ok 60-70 stopni, palec trudno utrzymać. Objaw na ekranie to chwilowe przygasanie ekranu. Chyba sobie założę wodne chłodzenie ;)
Moje www
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FujiNET firmware v1.5.0 Nowa wersja firmware, która wprowadza szereg ulepszeń i poprawek.
Prima Aprilis Compo 2025 Wystartowała nowa edycja Prima Aprilis Compo, w której obowiązuje jedno wyzwanie - piszemy wyłącznie w Atari BASIC.
maxYMiser FM v1.67 Nowa wersja trackera.
Echa Forevera 23 Wyniki konkursów dla platformy Atari.
Atari Font Maker V1.16.14.4 Narzędzie do projektowania zestawów znaków dla Atari właśnie otrzymało aktualizację
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » VBXE się grzeje
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Spotkał się ktoś z tym zjawiskiem? Temperatura Altery jest wysoka, ok 60-70 stopni, palec trudno utrzymać. Objaw na ekranie to chwilowe przygasanie ekranu. Chyba sobie założę wodne chłodzenie ;)
u mnie tez sie grzeje - miernik pokazuje 50 stopni, ale zadnych objawow ubocznych
coz - Jer, polecam :
http://allegro.pl/wentylator-primecoole … 83407.html ;-)
Zaczęło się :) Ciekawe kiedy wodne chłodzenie...Ja zamiast wentylatora zacząłbym od pasywnego radiatora
Przepraszam, że się wtrącę, ale przy 70 stopniach to sam wiatraczek dużo nie da :)
Ja mam radiator z wentylatorkiem od starego lapka, chyba go odpowiednio przytnę i przykleję na silikon.
Hmmm. Nie powinno się TAK grzać. nigdy nie widziałem tak grzejącego się VBXE. Ciepła altera to tak ale nie więcej jak 40-50 stopni.
Jaka to wersja VBXE v1.x czy v2.0 ? Bo trzeba najpierw ustalić winnego.
To dwójeczka. Jedynkę mam w 5200.
Dodam, że atarynka była w tym czasie otwarta, tzn. górna obudowa zdjęta. Opisane objawy pojawiły się po ok. godzinie pod MyDOSem. Męczyłem ruską stację strykera. Zasilacz impulsowy 5V/3A. Pod obciążeniem 130XE z VBXE daje 5,12V (pięć i dwanaście setnych Volta).
... może to komukolwiek pomoże :) - VBXE 1.1 zjarałem podłączając SC1435, który ma ponoć inną impedancję wejściową w stosunku do Commodore 1084s. Na początek pozmieniały się kolory, później znikały składowe, na koniec tekst był żółty, później padł kontrast no i zjarał się DAC ;)- Tyle wiem, nie znam się na tym.
:) - zwykłe 6502 w Atari potrafi się nieźle grzać. W zeszłym tygodniu bawiłem się 800XL w którym procek się grzał na tyle skutecznie, że nie szło go "trzymać", lecz komp pracował normalnie, stabilnie i bez problemów.
Uruchomiłem laba i sprawdziłem temperaturę. Jak byk 65 stopni i wystąpiły opisane objawy, z tym, że dodatkowo czasem ekran zgaśnie na sekundę. DAC też się grzeje porządnie, może to jego sprawka.
dac zre katalogowo 120mA, wiec sie grzeje - taka uroda
Co więc waść polecasz, w sensie jakie rozwiązanie? Na co najlepiej przykleić radiator? Pasywny czy z wiatrakiem? Gdzie zbiorniki z ciekłym azotem?
jakies banialuki wasc piszesz
nie ma potrzeby na jakiekolwiek chlodzenie
Zbiorniki z ciekłym azotem można znaleźć np. w okolicy budynków przy ul. Reymonta 19 i ul. Kawiory 26a w Krakowie. ;)
65 stopni mu nie zaszkodzi?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » VBXE się grzeje
Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 64 zapytań