yerz: nienawidze cie ;)
[www] https://nokturnal.pl
[ 16/32 bit Atari development wiki] https://bus-error.nokturnal.pl
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » ATARI 520ST (to właściwe) - rozszerzenie RAMu?
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
yerz: nienawidze cie ;)
To teraz się wtrącę do tematu u ST i 1 MB RAMu. Próbowałem rozszerzyć pamięć w 520 ST z TOSem 1.0 i kiła. Nie było 1 MB tylko 512kB. Myślałem uwalona pamięć. Zamieniłem ze sobą te 512k i działało. No to nie pamięć. W 520ST+ jest już 1.02 i ja do tego mojego 520ST też wsadziłem 1.02 - od razu było 1MB pamięci. Sprawdziłem jeszcze raz z TOS 1.0 - na drugim banku nie było sygnału odświeżania pamięci. Po wsadzeniu 1.02 sygnały są.
Może to tylko te moje ST takie jest - nie mam innego do sprawdzenia.
To się zgadza. TOS konfiguruje banki pamięci po włączeniu kompa. Widocznie TOS 1.0 jest zabugowany.
OK, jak będę miał z czego - załaduję SysInfo i zobaczymy, co tam tkwi.
z satana albo ultra satana ?
Sqward: satana podłączę chyba jutro, bo teraz piję.
Saulot: no widzisz. :) Trafiło się ślepej kurze... ;)
Yerz: Gratuluję wspaniałego nabytku :) Kiedyś i ja sobie sprawię takie 520 ST wraz z całym wyposażeniem :) W standardowym 520 ST najbardziej mi się podoba rozmieszczenie portów myszy/joya. Znacznie wygodniej można tu podłączyć mysz lub joystick niż w modelach STF/STFM/STE.
Marcin: no właśnie :) szukam kur.wa pod spodem, a tu gniazda na myszkę niet. :) Hahaha.
Sqward: z satana nie pójdzie. Okazuje się, że odjęcie 72Kb na HDDRIVER z 512-stu to jednak problem dla SysInfo - pisze, że za mało ramu do startu.
Yerzmey: zmniejsz ilość buforów w HDDRIVERze.
Adam: chyba już zmieniałem. Ale nie pamiętam dokładnie. Sprawdzę i porównam z tymi z Falcona (tam na 100% zmieniałem na mniejsze).
Pozdr.
No to teraz se sprowadzę 4Mb... Z SINGAPURU. :) Jak się uda.
Heeeeeeehehehe, w końcu podłączyliśmy lotharokowe HxC do tego 520ST - poprzez pseudo-interface "stworzony" z flaków wyje.banych z zewnętrznej stacji SF. :)
I DZIAŁA oczywiście. :)
Na razie jest tylko 512Kb ramu, więc właściwie to sprawdzam tylko gry, ale tak czy inaczej - "sledztwo jest rozwojowe". ;)
Na zakończenie przygód:
Już mam swoje 520ST ponownie; właśnie przywiózł je Paskud;
komputer przerobiony został na 4Mb RAM-u. :)
Wielkie dzięki dla Paskuda za wszelką pomoc, jak również z resztą dla Sqwarda.
No i każdy kto nie był na Głuchołazach 2011 może żałować :) , bo były nie codziennie spotykane możliwości upgrade'owania maszyn 16/32 bit. Hehe.
Więc i ja pochwalę się moją niunią !!!!!
Uploaded with ImageShack.us
Glowas:
congratz! ;)
PS: Uważaj, teraz Saulot nienawidzi również CIEBIE. :)
PS.2: Maszynę przetestowaliśmy na micro-zlocie u Pinokia w ten piątek. :) Wszystko zapie.rdala na wysokości lamperii. :)
Yerzu to bardzo się cieszę oczywiście z tego że sprzęcik ci hula :) Co do Saulot-a to fakt trafić dziś 520ST w dobrym stanie to rzadkość mimo to wierzę że jego "nienawiść" będzie konstruktywna i da mu kopa do odnalezienia takiego rodzynka czego oczywiście mu życzę :).
No ale Saulot w końcu trafił.
Powinno być w innym miejscu ale w tej chwili tu pasuje:
http://allegro.pl/atari-520-st-zasilacz … 01977.html
No ale Saulot w końcu trafił.
My tylko żartujemy. :) Tak, jak i Saulot. :)
glowas11: Gratuluję zakupu :) Tak piękne i zaboxowane 520STm to ogromna rzadkość. Też sobie kiedyś kupię takie ST :).
Marcin dziękuję jest już w moim posiadaniu jakieś 2 latka i cieszy oczy to fakt, czasem je odpalam, ale na co dzień korzystam z TT-ki oraz Megi a 520 odpoczywa sobie w pudełku .
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » ATARI 520ST (to właściwe) - rozszerzenie RAMu?
Wygenerowano w 0.049 sekund, wykonano 39 zapytań