Albo Ty w ogóle nie czytasz, albo nie czytasz ze zrozumieniem. W całym tym artykule nikt się nie zająknął na temat porównania kredytu złotówkowego z walutowym. Ja zanim wziąłem kredyt, uwierz, długo się nad tą kwestią zastanawiałem i w czasie trwania miałem wiele wątpliwości. Ale obserwacje są bardzo proste. Płacę mniej. Już nie tak dużo mniej jak kiedyś, ale ZNACZNIE mniej. Dlaczego w imię jakiegoś złudnego bezpieczeństwa miałbym płacić więcej? Podam Ci proste liczby. Na początku kredytu moja rata miesięczna wynosiła ok. 1300 zł. Za ten sam kredyt w złotówkach płaciłbym ok. 1800. Dzisiaj w przeliczeniu płacę ok. 1900 natomiast w złotówkach płaciłbym .... 2400. Nadal uważasz, że ryzyko kursowe mnie dotyczy? NIKT na kredycie we frankach nie stracił.
To mi przypomina sytuację z bankomatu Euronetu gdy wkładasz kartę powiązaną z kontem w Euro. Proponuje Ci opcję, tzw. kurs gwarantowany. Jeśli ją wybierzesz to dokładnie będziesz wiedział jak Twój rachunek zostanie obciążony niezależnie od daty rozliczenia. Jeśli zrezygnujesz - rachunek zostanie obciążony w złotówkach, nie wiesz dokładnie o ile bo to zależeć będzie od kursu w dniu rozliczenia. Tyle tylko, że ten kurs gwarantowany to jakieś... 3.85 za Euro. Za to jest bezpieczny - nie zmieni się na pewno :)
Edit:
Artukuł też jest niezły :D
"Dlatego tak ważna jest edukacja ekonomiczna. Jestem przekonana, że wiele osób, które zawarło umowę na kredyt we franku, w ogóle nie znało pojęcia „ryzyko kursowe”. Wielu osobom nikt o takim ryzyku nie powiedział, a nawet jeśli powiedział, to na pewno nie każdy to zrozumiał – mówi ekonomistka."
Poważnie? Nikt nie wiedział, że ceny walut się zmieniają a najczęściej rosną?...
"Dlatego osoby zaciągające kredyty we frankach były przekonane, że robią świetny interes, bo ich raty na pewno będą znacznie mniejsze, niż byłyby w przypadku kredytów w złotówkach. Banki zwykle nie psuły tego wrażenia ostrzeżeniami, że w pewnych okolicznościach raty mogą okazać się wyższe niż w symulacji."
Zwróć uwagę na pokrętną konstrukcję wypowiedzi. W pierwszej części: bo ich raty (...) będą (...) mniejsze, niż (...) w złotówkach. Druga część: raty mogą okazać się wyższe niż w symulacji.
Widzisz manipulację? Dlaczego nie napisali : mogą się okazać wyższe niż w złotówkach? Z bardzo prostego powodu - byłoby to kłamstwo. Są wyższe niż w symulacji. Ale cały czas są - i będą - niższe niż w złotówkach.