1

Synek zrzucil mi ze stolu kklawiature bezprzewodowa Logitecha tak umijetnie ze przestala zupelnie dzialac.
Sprawdzilem ze styki do baterii dzialaja, zadna czesc nie odpadla. Dla pewnosci przelutowalem co sie dalo na plytce.
Dalej nie dziala.

Pamietam, ze gdzies slyszalem ze kwarce sa wrazliwe na uderzenia. Sa tam dwa, niskoprofilowe, oznaczone:

1) H13.547A6C
2) H13.572A6C

Nie wiem czy to wielkosci w MHz? Nigdzie w Polsce nie moge znalezc takich kwarcow. Wiecej - nie moge znalezc nawet dokumentacji do nich nigdzie w sieci.

Prosba do naszych elektronikow:
- czy takie elementy sa gdzies do dostania?
- na stronie TME znalazlem tylko kwarce 13.56MHz. Czy gdybym zastapil dwa powyzsze takim to jest szansa ze zlapia lacznosc? Dosroic sie za bardzo nic nie da, bo na plytce sa same elementy SMD, zadnego trymerka ani nic...

Dzieki za pomoc!

2

Faktycznie, nie idzie nic wygooglować... tylko to:
http://www.loadparts.com/search.php?datasheet=H13-547-5

3

Moze łatwiej bedzie gdzies kupic uwaloną klawiature.... podaj model tego "zestawu"

"wszystko się kiedyś kończy......."

4

stryker napisał/a:

Moze łatwiej bedzie gdzies kupic uwaloną klawiature.... podaj model tego "zestawu"

EX110.
Chyba bedzie ciezko... kto dzis sprzedaje zepsute klawiatury? :) Kazdy wyrzuca.

Bardziej liczylem ze zadziala kwarc z szeregu 13.56MHz i chcialem sie od Was dowiedziec czy czasem zle nie czytam oznaczen. W koncu to dziwne, ze wladowali kwarce ktorych nigdzie nie mozna nawet znalezc :/

5

Poszukaj w starych wątkach - bodajże jer zapodawał namiar na firmę w Warszawie, która dorabiała dowolne kwarce pod zamówienie. Nie wiem jaki koszt i czy to aktualne, ale może się uda. A może będą nawet mieli na stanie ;P

Sikor umarł...

6

EX110 - ostatni w miarę dobry (z tych tańszych) zestaw Logitecha, jakiś miesiąc temu, żona oblała mi lekko klawiaturę dokładnie taką samą. Jedna ścieżka się "przeżarła" wiec pojechałem szybko coś kupić.... w końcu wybrałem MK320. Co za kuna beznadzieja. Wygląda i działa niby O.K., ale EX110 ma ładny odbiornik z diodami klawiatury, a tutaj trzeba pamiętać czy NumLock wciśnięty czy nie. Do tego nie ma absolutnie softu, a stary soft logitecha nie działa z nią. A jak się już ma regulacje głośności klawiaturą to chciałoby się mieć jakieś OSD. W EX110 wszystko działało świetnie.... więc nie odsprzedam :), kupię jakiś lakier przewodzący i naprawię.... Czego i Tobie życzę!!!

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

7

Sikor napisał/a:

Poszukaj w starych wątkach - bodajże jer zapodawał namiar na firmę w Warszawie, która dorabiała dowolne kwarce pod zamówienie. Nie wiem jaki koszt i czy to aktualne, ale może się uda. A może będą nawet mieli na stanie ;P

Aha dzieki. Znalazlem ze to firma Omig z Wawy. Ale oni robia serie produkcyjne na zamowienie. Na 99% nie oplaci sie zamawiac 1szt.
Jutro odwiedze jeszcze 4 sklepy elektroniczne i pogadam, albo kupie 13.56MHz i sprobuje. W koncu bardziej popsuc klawiatury juz nie moge.

8

pytales na elektroda.pl ?

"wszystko się kiedyś kończy......."