Adam Klobukowski napisał/a:W skrócie: chodzi mnie o to czy pamięci triplechannel zadziałają w trybie dualchannel (jak się jednej nie włoży) i czy można mieć na raz dwie pary w dualchannel. Płytę wpiszę jak będę w domu.
Na mój chłopski rozum jest tak, że zestawy DUAL i TRIPLE oferowane przez producentów są NIBY lepsze.
NIBY oznacza, że są wybierane z linii produkcyjnej tak aby miały jak najbardziej zbliżone parametry i dały się jednakowo konfigurować płycie. Doświadczenie mnie uczy, że wsadzenie "zwykłych" pamięci i takich specjalnych "dual" do płyty, która obsługuje technologię "dual/triple channel", czyli jednoczesne czytanie/pisanie do dwóch/trzech banków, nie robi różnicy oprócz ceny za te pamięci. Ostatnio montowałem komputer z wypasionym zestawem gold mega hiper turbo ram charger dual speed DDR3 firmy OCZ a i tak płyta główna pokazała, że oba moduły mają ciut różne parametry i ustawiła arbitralnie wspólne maksimum dla obu.
Moim zdanie zamiast niepotrzebnie inwestować w tik-taki należy zainstalować dowolne np. 4GB (obecnie to taka rozsądna ilość) a zapewnić sobie dobry i szybki dysk bo pamięć i tak się nudzi czekając na dane z dysku.
I aby było jasne...tak..technologia dual/triple zapewnia przyrost prędkości ale jak zawsze działa zasada "powiedz mi jaki wynik chcesz otrzymać a znajdę test aby to udowodnić".