Emkay narzeka na wszystko
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » TMC - nowa wersja
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Emkay narzeka na wszystko
osobiście nie jestem przekonany do tego, by muzyka zwolnić z kombinowania. a już obiema rękami i nogami jestem przeciw programom, które lepiej od użytkownika wiedzą, czego on chce. tmc2k niekoniecznie będzie łatwy w obsłudze - i szczerze mówiąc to nie jest priorytet. ma być sporo parametrów (liczb) i innych ustawień. możliwe, że to sprawi, że to będzie najtrudniejszy tracker w obsłudze - trudno. ale to ma być program, który jak najmniej ogranicza muzyka w operowaniu pokeyem. stąd pomysły takie jak:
- wiele tablic częstotliwości (nawet w ramach jednego instrumentu),
- pełny zestaw parametrów instrumentu dla każdej pozycji obwiedni.
jeżeli to sprawi, że programu użyje jedna/dwie osoby - trudno. ale jeśli te osoby za pomocą tmc2k zrobią coś, czego się nie będzie dało zrobić w innym programie - to będzie to sukces.
Akurat dla mnie to co piszesz ma wydźwięk pozytywny, ale podstawowe pytanie jest takie, czy zechce Ci się zrobić trackera, w którym 4 tracki na raz są widoczne na ekranie (w co wątpię), bo to nie cyferki odstraszają "poza-atarowych" muzyków.
tylko nie 4 tracki na raz..... bo jeśli program umożliwia edycję bazowo 8 kanałów, to niby jak wyobrażasz sobie to na zapewne jednym ekranie? ;)- ... który wartało by, by był czytelny, a nie wyglądał jak "gówno w lesie" :D
Fantastycznie.
Dalej muzykę na XL będzie robił tłum ludzi, składający się z Pinokia i Mikera.
Ciekawe, do będzie, jak pewnego dnia wpadną pod pociąg (razem).
Ojej, no dobrze, w końcu to nie moja sprawa.
panowie, nie chcę sie wtrącać, ale świat jakiś czas temu wymyślił, jak obejśc problem pina.
fachowo się to scroll nazywa (tutaj: poziomy).
a działa w praktyce podobnie jak fast tracker pokazuje.
osobiście mam inny problem - jak sensownie trzymać takie patterny w ramie?
8 ścieżek*128 pozycji w patternie*4 bajty = 4 kilo na 1 pattern
1 bank ext - 4 patterny. dla 130xe - było by 16 patternów - mało.
no, i na msx compo trzeba będzie odpuscić warunek, że muzyka ma grać na gołym 65xe ;).
można zredukować długość patternu (do 64 pozycji) - trochę więcej wejdzie.
niby można kompresować, ale znajdzie się drugi daxey i będzie walił instrument w każdym wierszu.
kompresować w locie można, ale:
1. skakanie pomiędzy patternami podczas edycji bedzie wolne (czas (de)kompresji),
2. dosyć szybko może się pojawić defragmentacja pamięci.
inne platformy (zx, c64) mają fajnie - tylko 3 ścieżki. chyba, że przerobić cmc :D.
tylko nie 4 tracki na raz..... bo jeśli program umożliwia edycję bazowo 8 kanałów, to niby jak wyobrażasz sobie to na zapewne jednym ekranie? ;)- ... który wartało by, by był czytelny, a nie wyglądał jak "gówno w lesie" :D
Odpal sobie FastTrackera i zobacz jak tam się edytuje np. 32 kanały.
Jestem za widokiem czterech patternów obok siebie na ekranie (zmieszczą się, liczyłem :) ).
Najzwyczajniej, tak jest wygodniej. Nierzadko gonię po patternach w poszukiwaniu gdzie w którym momencie co zagrałem i co wpisać do nowego patternu, żeby się to zgrało. Widok wszystkiego obok siebie po prostu to ułatwi. Mamy w końcu XXI wiek, w trackerach na c64 jest to tak robione gdzieś od początku lat 90siątych ubiegłego wieku.
@Bober: Trzymaj tak, jak było w zwykłym CMC - po jednym kanale. To chyba najoszczędniejszy sposób, bo dzięki temu, jak ktoś w 3 kanale wpisze coś, co w innym patternie występowało w 1 kanale, wtedy nie będziesz miał powtórzeń. Poza tym ułatwi to kopiowanie kanałów między patternami (lub zmianę treści kanału).
Edit: Taki trackerowy pattern miałby 4/8 linków do patternów CMCowych.
Że jak. W starym stylu, ale nowo rozłożone?
Tak. Od środka (z punktu widzenia playera po staremu), z punktu widzenia usera po nowemu.
Czytacie niektórym osobom w myślach (z zewnątrz nowe podejście, w środku dane dla pojedynczego patternu).
Że jak. W starym stylu, ale nowo rozłożone?
Oczywiście muzyk sobie nie będzie musiał tym zaprzątać głowy. Ma cztery tracki (osiem) na ekranie i se dziarga, a jak wyglądają bebechy, to już kodera sprawa :)
@Dhor - zmierzam jedynie do tego, by program powstał względnie szybko i by nie wiązało się to wszystko z napisaniem TMC w zasadzie od nowa. Po prostu myślałem, że niebawem coś pod modzoną dwójką napiszę a tu się zapowiada strzelista konstrukcja na długie zimowe wieczory ;)-
Temat rewolucji w świecie trackerów chodzi nam (MEC) od kilku lat.
Ostatnio, jakoś tak wyszło, że zainteresowaliśmy się z Dhorem TMC2 - jako, że ma największe możliwości muzyczne oraz ma źródła dostępne. Na fali tego pomysłu pojawił się między innymi ten wątek. Jednakże, w toku kilku dyskusji jakie miałem oraz e-maili stwierdziłem, że ze starego TMC2 zostanie tylko podsystem I/O oraz linijka 'TMC by Jaskier'. Cała reszta (patterny, intrumenty, GUI, ...) uległa by poważnym zmianom. Na tyle poważnym, że efekt finalny w niczym by nie przypominał TMC2, a podejrzewam że ciągnąłby za sobą balast.
Ale żeby jednak muzycy bezczynnie nie stali: w TMC2 poprawię/zmienię obsługe AUDCTL oraz granie wiele razy na ramkę.
Możliwe są do zaakceptowania również inne, ale dosyć proste pomysły.
Cała reszta - będzie realizowana w czymś nowym - nazwy jeszcze nie ma.
I tu założenia:
- patterny będą wizualnie w stylu fast trackera (umownie nazywamy to 'styl ft' w przeciwieństwie do 'stylu atari'),
- każda sekcja (patterny, instrumenty, tablice częstotliwości) będzie miała swój ekran lub jego poważną część,
- program będzie używal rozszerzonej pamięci - możliwe, że moduły+player nie będą się mieścić w podstawowych 64k.
1. Kompresowanie w locie wcale nie musi trwać długo, przy zastosowaniu kompresji podobnej jak w TMC 1.x (nie znam formatu TMC 2.x). W NeoTrackerze jest podobna, patern rozpackowany ma 256 bajtów, a spakowany ma max. 256, jeśli w każdej linii jest nowa nutka z innym instrumentem niż poprzednia i efektem. Poza tym pakowanie robisz tylko wtedy, gdy patern się zmienił, a rozpakowanie z reguły trwa znacznie krócej niż spakowanie.
2. To, że wyświetlane jest naraz 4 lub 8 ścieżek, nie musi oznaczać, że paterny też są wielościeżkowe (patrz RMT), a nawet jeśli dla usera są, to wewnątrz możesz wykorzystywać fakt, że powtarzanie się niektórych ścieżek w kilku/wielu paternach zdarza się często (tak robi NeoTracker przy importowaniu MODa).
Bober :) - lecz, jeśli możesz to zostaw, lub zapożycz tryb tekstowy do nowego programu. .. bo w sumie - zaczyna mi się podobać ;)-
A co myślicie Panowie o trickach z włączaniem transmisji dwutonowej w SKCTL, co daje nowe możliwości brzmieniowe ze względu na włączenie filtra dolnoprzepustowego? Odpowiednie wątki na aage były tutaj, tutaj i tutaj.
Druga sprawa dotyczy startowania liczników POKEYa przez zapis do STIMER - czy to miałoby zastosowanie do jakichś ciekawych modulacji (w takim reżimie czasowym - bo pewnie jak będziemy zapisywać STIMER 2x na linię to wpływ to będzie miało)?
Od strony technicznej - sterować jeszcze rejestrem SCTL - można zrobić.
Chciałbym jeszcze wysłuchać zdania innych muzyków - co o tym myślą (w końcu to program dla nich).
To może emkaya też popytajcie. Odkąd pamiętam narzeka, że istniejące trackery są do bani (nie wykorzystują pełni możliwości pokeya).
W dyskusji która może zostać wydaje mi się niezauważona na forum atariage wypowiada się koder który zdaje się sugerować swoje zainteresowanie stworzeniem natywnego playera z postulowanymi przez emkaya możliwościami.
linki do 3. wpisów które miałyby o tym świadczyć:
http://www.atariage.com/forums/topic/16 … p__2099099
http://www.atariage.com/forums/topic/16 … p__2074488
http://www.atariage.com/forums/topic/16 … p__2075335
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » TMC - nowa wersja
Wygenerowano w 0.029 sekund, wykonano 74 zapytań