Czy ktoś rozpoznaje na podstawie płytki co wbudowano w ten XC11? Z płytką połączony jest przełącznik dwupozycyjny wyprowadzony na przód obudowy.
--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » XC11 - czy to turbo(?)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ktoś rozpoznaje na podstawie płytki co wbudowano w ten XC11? Z płytką połączony jest przełącznik dwupozycyjny wyprowadzony na przód obudowy.
Tak, to wybitnie wygląda na turbo. Nawet dość elegancko zrobione, widywałem czasem totalną prowizorkę.
Bo w XC11 to wstyd robić "na pajonka".
tia, szkoda tylko że magnetofon nie działa. A może rozpoznajecie jakie to Turrrbo?
Też mam XC11 do naprawy. Po prostu działał ... i przestał. Trzeba by zapytać nadwornych wielkich elektroników :)-
Ja to mam nawet dwa tanio kupione w ciągu paru tygodni i obydwa nie śmigają. Ale zająłem się najpierw porządkami w retro-zbiorach i wyprzedażami, a jak już będzie można po mieszkaniu jako-tako bez obijania nóg chodzić :) to wrócę do tych magnetofonów. Chyba że ktoś już się oferuje na naprawę? Nie za free oczywiście.
Pierwszy (bez przeróbek) ma problemy z napędem, albo sterowaniem napędem - włączam przewijanie do przodu, zaczyna przewijać i za chwilę zwalnia i staje. Podobnie do tyłu i podobnie z Play. Wymieniłem 2 paski napędowe i bez zmian.
W drugim (tym z turbo) po rozpakowaniu i pierwszych podłączeniach świeciła dioda power, ale z kręceniem też miał problemy, a po paru restartach komputera i próbach wgrania czegokolwiek przestało świecić nawet Power.
Więcej czasu na nie na razie nie miałem.
Jeśli ten 8-nóżkowy to UL1321 - to jest podobne do BLIZZARD wersja 3
Musisz odczytać więcej i podać.....
Mi to wygląda na wypisz wymaluj czeskie turbo 2000 ( chodzi o plytke ) ale wiadomo ze generalnie chodzi o duże wzmocnienie sygnału z głowicy magnetofonu aby komputer mógł go przetwarzać.
Przełącznik może być do przełączania pomiędzy t2000 a blizzardem.
Układ ten 8 nóżkowy to ULY741 popularny wzmzcniacz operacyjny.
Chyba że ktoś już się oferuje na naprawę? Nie za free oczywiście.
Uwaga! Poniżej rozwiązanie za free.
Pierwszy (bez przeróbek) ma problemy z napędem, albo sterowaniem napędem - włączam przewijanie do przodu, zaczyna przewijać i za chwilę zwalnia i staje. Podobnie do tyłu i podobnie z Play. Wymieniłem 2 paski napędowe i bez zmian.
Ja miałem to samo i rozwiązałem w sposób następujący, że ponieważ:
Najprawdopodobniej ślizga się kółeczko napędzające sztyfty. Od głównego koła zamachowego idzie pasek, zdejmujemy pasek napędowy, zdejmujemy czapeczkę z małego kółka i łapiemy wyskakującą sprężynę dociskającą małe kółeczko. Jeśli sprężyny nie było - nie szkodzi, nie będzie potrzebna. Zdejmujemy małe kółeczko i przyklejamy na Super Glue do tego, które bezpośrednio napędza sztyfty. Zakładamy czapeczkę i pasek. Cieszymy się z działającego magnetofonu.
Jeśli pomogło to proszę o przesłanie (wypożyczenie) płytki z turbo do Candla :)
Dely, wielkie dzięki za poradę. Na pewno się tym zajmę, tylko tak jak pisałem muszę się obrobić z innymi sprawami.
..... Zakładamy czapeczkę....
kurna berecik może :D zabezpieczenie sprężyste osiowe
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » XC11 - czy to turbo(?)
Wygenerowano w 0.019 sekund, wykonano 49 zapytań