1

Witam
Zakupiłem ostatnio zestaw składający się ze zwykłej PCtowej stacji dyskietek 1.44 i podłączonego do niej kabelka zakończonego z drugiej strony atarowską wtyczką stacji dysków. Zainteresował mnie kabelek który niezwłocznie podłączyłem z jednej strony do MegiSTE a z drugiej do emulatora stacji dyskietek zakupionego u Lothatka. No i oczywiście nie działa. Na pewno "styka", bo po podłączeniu Atari przestaje widzieć również swoją wewnętrzną stację ;-)
Ze stacjo-emulatorem coś tam powymyślam, ale potrzebuje waszej pomocy w kwestii:
Jakie ustawienia (A,B, inne...) powinna mieć zewnętrzna stacja dyskietek podłączona przez kabelek-przejściówkę?

P.S. A może ktoś ma do sprzedania zewnętrzną stację do STka? :-)

2 Ostatnio edytowany przez Ryszard Mauersberg (2010-08-19 15:39:07)

mam,zasilacz też co do kabla to muszę pogrzebać.

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

3

Oczywiście oddaję Ryśkowi pierwszeństwo ale jakby coś Wam nie doszło do skutku to ja też jedną mam. Będzie potrzebny zasilacz, np. jakiś uniwersalny chyba 12V albo 9V.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

4

Na ile wyceniacie te stacje? Może wezmę obydwie...

5

Marek, tylko nie wiem czy ty chcesz jej używać normalnie z dyskietkami czy odłączyć kabel i wpiąć go do tego emul(g)atora? Bo mój kabel jest przylutowany na stałe do pinów stacji :) choć oczywiście możesz sobie to ładnie obciąć i zacisnąć na normalną złączkę. Stacja jest tak ustawiona że ST widzi ją jako B. Kosztowała mnie 37zł i za tyle oddam + przesyłka. Będziesz jeszcze potrzebował do niej zasilacz, ja używam uniwersalnego z regulacją 3V-12V ustawionego na 9V lub 12V.
Przetestowałem formatowanie, zapis, odczyt, również odczyt dyskietek zapisanych w innej stacji i odczyt w innych stacjach dyskietek zapisanych w tej przedmiotowej. Wszystko OK.
Mogę się jej pozbyć bo później trafiły mi się jeszcze SF314, SF354 i inna podobna do tej tu opisanej. Tyle mi wystarczy :)

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--