Zjazd Twórców Gier 2010, to już III edycja corocznego ogólnopolskiego spotkania amatorskich i niezależnych twórców gier oraz ich współpracowników - grafików, muzyków, scenarzystów, redaktorów oraz graczy! W tym roku odbędzie się ona w Gdańsku, na terenie Uniwersytetu Gdańskiego w dniach 15-19 lipca (czwartek-poniedziałek).

Cały konwent jest zorganizowany dla wszystkich osób powiązanych w jakikolwiek sposób z gamedevem, niezależnie od wieku, upodobań czy też dziedziny jaką się zajmuje. Tak więc obojętnie czy tworzyć amatorsko dla siebie, chciałbyś zaistnieć jako niezależny twórca, skupiasz się na rozwijaniu swojego talentu poprzez tworzenie assetów, czy też po prostu jesteś studentem bądź grasz w gry i są one częścią twojego życia, jesteś więcej niż mile widziany.

Co więcej jeśli zawodowo jesteś powiązany z GameDevem, tłumaczysz, programujesz, czy też nauczasz, może byłbyś zainteresowany możliwością zaprezentowania dokonań swojej firmy bądź też uczelni? Cały segment prelekcji ma odbyć się w weekend (17-18 lipca) i być skonkretyzowany na wszelkich aspektach tworzenia gier. Już teraz mamy wsparcie Polskich i zagranicznych firm i serwisów, a dalsze rozmowy są w toku, listy dalej przygotowywane... Tak więc każdy znajdzie coś dla siebie i każdy wyniesie coś co zmieni jego postrzeganie na temat gier.

Jednakże nie jest to nudna impreza dla facetów w garniakach. Większość z nas jest młoda, ambitna i pełna energii, tak więc wszelkie mniej oficjalne prezentacje czy też inregrowanie się (zwłaszcza osób pełnoletnich) będzie miało miejsce, a to wszystko dzięki bardzo dobrej lokalizacji naszej noclegowni ? Akademików Uniwersytetu Gdańskiego. Jednak jako organizatorzy nie zapominamy niejako o powadze całej inicjatywy i dlatego też staramy się dołożyć wszelkich starań by zabezpieczyć i urozmaicić wam cały okres imprezy.

Tak więc, wszelkie dalsze informacje, w tym jak się zarejestrować, jakie są koszta imprezy i tym podobne znajdziecie na oficjalnej stronie zjazdu ? http://zjazdtworcowgier.pl a jeśli macie jakiekolwiek pytania możecie je umieszczać tutaj. W miarę możliwości postaramy się na nie odpowiedzieć szybko i rzetelnie.

Pozdrawiam i do zobaczenia w te wakacje,
Tomasz 'Fanotherpg' Kaczmarek

2 Ostatnio edytowany przez Fanotherpg (2010-05-22 23:43:42)

Jakby co z miłą chęcią zobaczylibyśmy też was Atarowców, zwłaszcza, że o niektórych waszych projektach za granicą się nawija, a u nas cichosza.

3

E, to chyba nie te forum... To to "Atarowce siedzą, nie amigowce..." :P

Sikor umarł...

4

Tfu sorry Sikor, walnąłem się. Tak to jest jak się siedzi na necie jednocześnie, obmawia z różnymi firmami odnośnie ZTG i liczy na odzew od was.

Cóż moja wina.

5

Spokojnie, mamy poczucie humoru. W 3mieście jest troszkę Atarowców, w tym także tych od serii ST wzwyż, chociaż ostatnio nie widać ich produkcji, więc nie wiem, czy nie wyginęli...

Sikor umarł...

6 Ostatnio edytowany przez Fanotherpg (2010-05-23 10:39:38)

Sikor, dostałem się tutaj niejako informacjom zagranicą o Her Dark Majesty, ja patrzę a to Polska produkcja i tak po chwili... jak byłem mały to słyszałem i czytałem o tych konfliktach Atari, Commodore, oni dalej robią to co kochają... Kurde dlaczego nie dać im szansy pokazać się?

Gdybyście byli w stanie zorganizować się ekipą od 30 osób w zwyż mogę wam przeznaczyć slot prelekcyjny o długości łącznej 30 minut więc moglibyście przedstawić wasze dokonania i rozpromować się.

7

W tym terminie ja osobiście nie dam rady - z dwojga imprez wybieram Głuchołazy. Ale pogadaj z TDC-em (wyślij mu PW), on lubi prelekcje robić.

Sikor umarł...

8

Na razie tak jak mówiłem potrzeba tej minimalnej grupy to da radę wymusić slot na prezentację. Na razie nie wiemy ogólnie ilu chętnych by było do prelekcji a za pewne każdy coś by chciał ućknąć dla siebie...

9

AS, jedziemy? :)

10

Jeśli macie linki do jakichś innych serwisów powiązanych z tworzeniem gier na Atari, czy inne komputery i konsole, gdybyście mogli podesłać mi linki, albo samemu skopiować oficjalne ogłoszenie i mnie o tym poinformować byłbym zobowiązany.

A swoją drogą serdecznie zapraszam macgyver :) Im was więcej tym ciekawiej!

11

macgyver napisał/a:

AS, jedziemy? :)

Nie dam rady w tym terminie, ślub szwagra:)

12

Część prelekcji z czego 2 są niejako demoscenowe:

* Gry cyfrowe - Sztuka czy Kicz?" - Tomasz "Fanotherpg" Kaczmarek
* "Middleware Polska - prezentacja najpopularniejszych edytorów gier w Polsce" - Piotr "gnysek" Gnys (Game Maker), Maciej "Preki" Prekurat (RPG Maker) i Tomasz "Fanotherpg" Kaczmarek (Kliki)
* "Imagine a world" ... Czyli XNA + Silverlight , troszkę Kodu a na serio BUG - Andrzej "Siranen" Piotrowski
* "Era niezależnych: jak przetrwać, wyrwać się i wygrać nie sprzedając duszy? - Jakub "Koobare" Riedel
* "Elementy świata w grze wideo i ich struktura. Ogólne zasady estetyki wykonania? - Bartłomiej "Don Sotto" Mycyk
* "Techniki wizualizacji terenu w grze Bitter Glory" - Karol "MrKaktus" Gasiński
* "Game usability, czyli jak sprawić aby Twoja gra była lekka, łatwa i przyjemna" - Robert Podgórski
* "Jak zbudować dobry zespół" - Robert Podgórski
* "Tworzenie gier w technologii Flash i AIR" - Michał Wróblewski
* "Pixel Art" - Romuald "qrks" Kowalczyk i inni
* "Jak wyciska się fizykę ze sprężyn" - Rudnicki Piotr
* "System do animacji postaci w grach komputerowych" - Rudnicki Rafał
* "Niezwykła multimedialna architektura Atari XL/XE" - tdc
* "Historia multimedialnej techniki komputerowej przez pryzmat narodzin rynku gier" - tdc
* "Dźwięk w grach" - Marcin Przybyłowicz

13

Tak więc dzisiaj pojawiła się kolejna aktualizacja. Tym razem program wzbogacił się o kolejne 9 prelekcji dobijając niejako do połowy zaplanowanych wykładów, co więcej już wkrótce podamy listę uczestników. Tymczasem zapraszamy na http://zjazdtworcowgier.pl a także do zapoznania się z nowymi prelekcjami:

16. "Light pre-pass renderer " - 45 min - Marcin "Zielony" Korniluk

17. "Demoscena - zabawa, sztuka, trening, czy filozofia życia? " - 45 min - Bartek Dramczyk i inni

18. "Microsoft Imagine Cup 2010 & Game Day " - 45 min - Maciej Byczyński, Paweł Smagała, Maciej Adamczyk, Tomasz Wącirz

19. "Proces tworzenia gier na iPhone'a i iPada" - 45 min

20. "Bot do Starcrafta - stop nudzie i AI w pigułce" - 45 min - Grzegorz Beń i Wiktor Obrębski

21. "iPhone zabił konsole przenośne?" - 45 min - Tomasz Strzelczyk, Vivid Games

22. "Portowanie gry z PCta na iPhone'a na przykładzie Artist Colony" - 45 min - Andrzej Koloska, Vivid Games

23. "Retro Żyje" - 45 min - Fanotherpg, tdc i inni

24. "Kierunek: Gry - Amatorstwo czy Niezależność?" - Tomasz Kaczmarek

14

Wczoraj pojawiła się nowa aktualizacja nie tylko uzupełniające listę prelekcji do 29 pozycji, czy też prezentująca nowych patronów i sponsorów ale przedewszystkim prezentująca listę wszystkich poprawnie zarejestrowanych uczestników Zjazdu. Tak więc jeżeli chcesz się dowiedzieć co i jak warto zajrzeć na http://zjazdtworcowgier.pl  - zabawę zaczynamy za DWA TYGODNIE!

15

Co więcej European Games Academy i Michał Marcinkowski (twórca Soldata) również będą u nas wykładać, więc myślę że warto być osobiście.