Sprzedaz przez siec STEAM na PC ponoc ma sie wysmienicie....
True, sprzedaż przez Steam (i ogólnie tzw. sprzedaż cyfrowa) rośnie, przy jednoczesnym spadku sprzedaży tradycyjnych pudełek w sklepach. Jednak, to co jest dobre dla młodych graczy (w szczególności na zachodzie) niekoniecznie jest korzystne dla nas. Po pierwsze, na Steam (zresztą np. na PSN też) jest paradoksalnie drożej niż w sklepie z półkami i nam opłaca się bardziej kupować tradycyjnie, niemniej jednak warto patrzyć na okazjonalne promocje, kiedy to można kupić elektronicznie grę za kilka dolców. Po drugie brak pudełka i instrukcji w moim przypadku dyskwalifikuje produkt, tak więc na PSN kupuję tylko to, czego nie ma w dystrybucji sklepowej czyli Minisy.
Przyjrzyjmy sie jeszcze jaki wplyw ma wspolczesne "ukonsolowienie" gier - uproszczenie sterowania
No... Jeśli chodzi o uproszczenie sterowania na konsolach to ja bym się akurat nie zgodził. Być może trafiłeś na jakąś specyficzną grę, ja tego nie zauważyłem w grach, w które gram. Przeważnie pierwszą godzinę spędza się na oswojeniu z klawiszologią i gałkologią.
Poza tym nie poruszyles jeszcze watku grania w strategie i symulacje na konsolach, z uzyciem pada. Czy tam tez, jesli jest, nie upraszcza sie wszystkiego dla "niedzielnych [kanapowych] graczy"??
Najpierw trzeba wyjaśnić sobie, że na konsolach symulacji i strategii (w rozumieniu tych z PC) nie ma i koniec. Natomiast jeśli sobie to przyjmiemy do wiadomości to możemy włożyć do czytnika PS3 takie rzeczy, jak Ace Combat, Tom Clancy HAWX i parę innych strzelanek. I tu niestety PC leży na plecach i przebiera kończynami niczym podstępnie odwrócony karaluch. Przykładowy Dualshock 3 ma w standardzie 3-osiowy żyroskop, dwie analogowe gały, oraz dwa analogowe spusty, do tego parę guziorów i jest już pozamiatane. Zwykła arcadowość przykladowo wymienionych przeze mnie tytułów przeradza się automatycznie w super-niezłe doznania, przy których zapominamy, że to zwykłe strzelanki. Co do strategii to na razie jest biednie, ale nowości w postaci kontrolerów ruchowych (Move i Kinect) zapowiadają całkiem nowe możliwości w kierowaniu jednostkami oraz wydawaniu im rozkazów. I jak mi ktoś powie, że Move brakuje dużo do precyzyjności myszy to dostanie w mazak, ponieważ powtarza utarte slogany i nigdy nie miał tego w ręku. Proszę również o nieprzytaczanie argumentów, że do PC również można podłączyć joysticki i różne inne gadżety ponieważ support dla nich jest marginalny, a kosztują majątek.
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.