Przeglądając Atariki, a dokładniej ten temat: http://atariki.krap.pl/index.php/800 - zastanowiło mnie jedno. Skoro CPU jest na oddzielnej płytce (PCB #5) - jaka jest złożoność tej płytki? Teoretycznie łatwiej b y było tam wymieniić CPU na 816 (lub dowolny inny 8-bitowy), wymienić ROM (nowa płytka), wsadzić pamięć nie po 16KB (dostępne były i większe moduły firm trzecich), a powiedzmy po 1MB (jej obsługą zajął by się nowy ROM i CPU) i mamy do dyspozycji całkiem "nowy" komputer o zupełnie innych właściwościach.
Jeśli moje założenia są słuszne (nie jestem niestety elektronikiem) - świadczy to o dalekozwroczności inżynierów ówczesnego Atari i o tym, że chcieli sprzęt łatwo i tanim kosztem rozwijać (pozostaje płyta główna i obudowa, główne komponenty niezmienne, wymiana zasadniczo 2 płytek zmienia nam sam komputer w zupełnie inną maszynę). Czemu tego nie wykorzystano - nie wiem i pewnie nikt z nas się nie dowie. Tym niemniej sprawa jest intrygująca...
I jeszcze jedna sprawa - czy wyprowadzenia modułów pamięci mogło służyć do podłączenia innych rzeczy? Bo wtedy można by - teoretycznie - z Atari 800 zrobić maszynę wieloprocesorową...
Takie sobie moje rozważania tylko.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.