Nie no, tu hires wygląda jak należy. Gratulacje.
? HEX$(6670358)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Jak naprawić wadliwe GTIA.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Łe, jedną kość to jeszcze mogę dodać. Tylko że w domku brak 74ls14 :(
Brawo Panowie. Naprawdę ekstra.
A teraz do koszy, szukać wywalonych GTIA.
Brawo Jacek.
tak z ciekawosci - czy te "zwalone gtia" przypadkiem po tej modyfikacji przestaly sie nadmiernie grzac?
te dobrze dzialajace gtia z tego co pamietam mialy tez jakies problemy z przejsciami jasnosci a na tym obrazku obraz jest idealny moze ten fix powienien (ze tak powiem) wejsc do standardu?
---
chodzi o ten pionowy pasek szerokosci pol lub 1/4 pixela miedzy 4 a 5 paskiem pionowym na przed przed ostatnim zdjeciu, natomiast po fixie chyba za male roznice sa miedzy luminancjami 0-2 ?
Powiem tak - po fiksie obraz wyglada niemal jak z vbxe...
Simius: Gratulacje! Jesteś wielki.
xxl: Paski między przejściami jasności w GR.9 to jeszcze inny problem. Jest on prawdopodobnie spowodowany przez układ CD4050, przez który przechodzą sygnały LUM0-LUM3, a wynika z niesymetrii czasów propagacji (a właściwie czasów przejścia Output Transition Time tTHL i tTLH). Być może rozwiązaniem jest zastąpienie go przez nowszy układ 74HC4050, który jest szybszy i ma bardziej symetryczne czasy przejścia.
Grzać się trochę grzeje, ale nie tak bardzo, jak CPU. Pasków o najmniejszej luminancji nie widać, bo aparat nie dał rady złapać pełnej skali jasności. ZTCP w sprawnych GTIA był cienki pionowy prążek, ale między 8 i 9 paskiem.
W komputerze, z którego pochodzi zdjęcie, siedzi właśnie 74HC4050. I nie tylko, bo dodatkowo tranzystor wyjściowy jest wymieniony na BFR183 - daje kilka razy szybsze zbocza.
Dołączam się do gratulacji! Szacunek!
Panowie, możecie te wszystkie poprawki zebrać do kupy i umieścić w Atariki - lud będzie wdzięczny.
Tak jak larek pisze, taką wersję "finalną" modyfikacji stworzyć. I ewentualnie także z informacją co zrobić przy sprawnym GTIA, jeśli faktycznie tam też coś polepsza?
no niech Wam będzie, gratulacje
Dzięki za gratulacje. Sprawdziłem, że prążki pionowe między 4 a 5 i między 8 a 9 pasem szarości to nie wina CD4050. Występują tak samo w innym kompie z 74HC4050. Wszystko wskazuje, na to, że to jednak cecha GTIA.
Na 100% jest to cecha sprawnego GTIA. Niestety, nie znika w zmodyfikowanym układzie. Wzorcowe przebiegi poniżej - pokazują niezbędne do wyrównania szerokości pikseli wypełnienie sygnału OSC (przebieg fioletowy) i granice dopuszczalnego przesunięcia fazy sygnału zegarowego 74HCT175 (przebieg żółty).
OJACIE. Ale technologia panie.
Ja się także przyłączam do gratulacji i czekam na ostateczny schemat z listą elementów - a już wypas by był, jakby było "łopatologicznie" co, do czego i z czym podłączyć.
Ostateczny, kompletny schemat:
Forma schematu wynika z idei przejściówki, czyli płytki zawierającej cały układ, podstawkę pod GTIA i złącze szpilkowe do wlutowania bądź wetknięcia w podstawkę po GTIA na płycie komputera. Projekt płytki (22x52mm) jest już gotowy, więc jest parę możliwości:
1. Każdy rzeźbi sobie układ na piechotę, według schematu.
2. Zbieramy zamówienia chętnych na płytki (jeśli się znajdą) i liczymy, ile będą kosztować. Jeśli koszt wypada akceptowalny, przyjmuję kasę i zamawiam u płytkarza. Każdy dostaje zamówione sztuki, lutuje sobie i z głowy. Ewentualnie w czynie społecznym mogę zmontować kilka sztuk dla dwuleworęcznych ;)
3. Zbieramy zamówienia chętnych na płytki i szukamy chętnego do zmontowania ich na gotowo (ja sam nie bardzo mam czas i ochotę montować większej liczby). Liczymy, ile będą kosztować razem z montażem, przekazuję mu zbiory Gerber/Excellon i on zbiera kasę, zamawia, montuje, uruchamia i wysyła.
Co robimy?
To zależy od wykonania. Licząc podstawkę w płycie komputera (4mm), grubość płytki (1.5mm), GTIA wlutowanego w płytkę (5.5mm), i szpilki wlutowane bez plastikowego dystansu - ok. 11 mm nad powierzchnię płyty. Najbardziej płasko (bez podstawki w płycie głównej) - ok. 8 mm. Najgrubiej - dwie podstawki i szpilki z 2,5mm dystansem - 16.5 mm. W razie konieczności płytkę można zrobić na laminacie 1mm lub nawet 0,6mm. Tylko byłaby trochę droższa.
czy mozesz to zrobic tak, by bylo demontowalne i calkowita wysokosc ponad plyte nie wynosila wiecej niz 13mm?
Mogę. Jeśli zrobi się duże otwory na podstawkę typu Carrier, głęboko wpuszczaną w płytkę:
Wtedy z pinami bez dystansu powinna się zmieścić w 11 mm.
Ja bym się pisał na kilka sztuk. Tak wstępnie powiedzmy, że 3 szt. (zależy jaka wyjdzie cena)
o to mi chodzilo, zwykla precyzyjna tez wejdzie w wieksze otwory glebiej
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Jak naprawić wadliwe GTIA.
Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 64 zapytań