możecie mi napisać jak DOSy na atari rozpoznają forma dyskietki? a jak robi to najnowsza SpartaDOS X 4.42?

2

a jeśli możecie mi jeszcze nowicjuszowi powiedzieć jakie czynności wykonuje SpartaDOS X 4.42 podczas uruchamiania to byłbym zobowiązany - przeczytałem tak na szybko maunal użytkownika, ale odpowiedzi w nim nie znalazłem... jutro zabiorę się za podręcznik programisty - no ale może Ktoś mi podpowie?

ciekawi mnie konkretnie skąd i jak sparta odczytuje autoexec.bat i config.sys...

3

poszukuję opisów formatów dyskietek atari...

4

znalazłem taką ciekawą informację, że w formacie podwójnym wszystkie sektory są 256 bajtowe, a tylko 3 pierwsze stacja odczytuje jako 128 - prawada to?

5

prawda
przy okazji: w formacie 512bps wszystkie sektory są odczytywane w całości

ciekawi mnie konkretnie skąd i jak sparta odczytuje autoexec.bat i config.sys...

ze stacji nr 1, loader sprawdza czy jest tam dysk w formacie Sparty, jeżeli tak to szuka w katalogu wpisów z odpowiednimi nazwami

poszukuję opisów formatów dyskietek atari

to poszukaj w atariki

6

jak to ugryźć? ;)

szukam informacji jak dyski obsługuje sprarta dos x, jaki jest fizczyny format i logiczne znaczenie zawartości dysku... a może sparta poprostu odczytuje percom i tak rozpoznaje dyski?

przeglądnąłem atariki, ale tam sama logiczna struktura starych formatów, a mi potrzeba fizyczna...

7

może nie jasno się wyraziłem, chodzi mi o to jak dosy wykrywają gęstość dyskietki i jak robi to sparta?

8

To wszystko jest już napisane w internecie, po polsku i to na stronach, które już odwiedzałeś. Wystarczy poświęcić chwilę i przeczytać, co jest napisane.
Tak, DOSy, które potrafią obsługiwać różne gęstości, odczytują PERCOM i na nim polegają.

Na początek:
Zientara, Mapa pamięci ATARI XL/XE: Dyskowe Systemy Operacyjne - jest tutaj: http://tajemnice.atari8.info/ksiazki/index.html
Warto też znać:
http://atariarea.krap.pl/artykul/dosa-w … y-cz.-1/38
Do tego Atariki jako referencja i do poduchy podręczniki SDX, które, jak piszesz, masz.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

9

w książce Zientary niewiele jest...

interesuje mnie komunikacja sparty dos x z kartridża z dużymi dyskami, czy sparta po odczytaniu percom wymienia dane normalnym poleceniem $52 i $57 read/write sector sio z możliwością zaadresowania 65536 sektorów?

10

jesli masz mozliwosc, to odpal sobie ape pod windows. wersja demo wystarczy.
tam jest pelny podglad, co lata po sio. bedziesz mogl podpinac dowolne dyski i patrzec, co sdx wysyla.

11 Ostatnio edytowany przez drac030 (2009-11-02 12:53:52)

bezrobotny napisał/a:

może nie jasno się wyraziłem, chodzi mi o to jak dosy wykrywają gęstość dyskietki i jak robi to sparta?

SDX 4.42 odczytuje PERCOM, ustala tym samym wielkość sektora nr 1, po czym wczytuje ten sektor i dalej bazuje na informacjach w nim zawartych.

Reszta DOS-ów (np. MyDOS) odczytuje tylko blok statusu i na tej podstawie decyduje, czy gęstość jest pojedyczna czy podwójna. Tak samo można odróżnić gęstość pojedynczą od średniej.

KMK
? HEX$(6670358)

12

dzięki! ale czy mógłbyś nieco rozszerzyć swoją wypowiedź? o jaki blok statusu chodzi?

czyli jeśli bym próbował podłączyć stację 5,25 z dyskietką w formacie PC do sparta dosu, to wystarczy, że kontroler zwróci odpowiedni percom i będzie odczytywał i zapisywał sektory komendami SIO i to pójdzie?

czy Ktoś się bawił spartą? jak i czy chodzą na niej fajniejsze gierki na atari?

13 Ostatnio edytowany przez mono (2009-11-04 13:31:27)

Zerknij na zawartość DVSTAT ($2ea)- można go wypełnić (dla stacji nr 1) za pomocą:

lda #'S'
sta dcmnd   ;$302
jsr jdskint   ;$e453

W DVSTAT dostajesz 4 bajty statusu http://atariki.krap.pl/index.php/SIO#Stacja_dysk.C3.B3w.
Czemu Waść nie spojrzysz w linki, które ludzie dobrzy podają?
Informacje które Ci podałem znajdziesz w książce Zientary "Procedury wejścia/wyjścia" w rozdziale "Sterownik dyskowy": http://tajemnice.atari8.info/ksiazki/zi … yjscia.zip

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

14

bezrobotny napisał/a:

czyli jeśli bym próbował podłączyć stację 5,25 z dyskietką w formacie PC do sparta dosu, to wystarczy, że kontroler zwróci odpowiedni percom i będzie odczytywał i zapisywał sektory komendami SIO i to pójdzie?

tak, o ile firmware stacji obsługuje sektory po 512b (np. TOMS).

15

bezrobotny napisał/a:

o jaki blok statusu chodzi?

Stary, jeśli nie wiesz, co to jest "blok statusu", to ja czarno widzę twoje sukcesy na tym polu. Weź w końcu przeczytaj artykuł "SIO" z atariki, tam są wszystkie podstawy.

KMK
? HEX$(6670358)

16 Ostatnio edytowany przez Candle (2009-11-05 11:48:34)

pany, co zacznie bezrobotny jakis temat, to wszyscy robia nagonke
a moze czas przestac odsylac do slawnej atariki, bo tam naprawde niewiele jest - przynamniej w moim odczuciu...

przechodze na tumiwisizm

17

Bezrobotny zadaje pytanie, następnie dostaje od kogoś link, pod którym jest odpowiedź na to pytanie, po czym wraca i zadaje następne świadczące o tym, że nie zapoznał się z informacjami znajdującymi się pod podanym linkiem... i tak w kółko.

@bezrobotny: http://atariki.krap.pl/index.php/SIO#Blok_statusu

KMK
? HEX$(6670358)