Witam!
Czy można w jakiś sposób naprawić lub zamaskować badsektory na dyskietce ST?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Software, Gry - 16/32bit » Badsektory na dyskietce
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam!
Czy można w jakiś sposób naprawić lub zamaskować badsektory na dyskietce ST?
http://piters.tripod.com/atari/flofor.html
btw. nie wiem jak jest generalnie z innymi progami na ST w kontekście błędnych sektorów; mam większe doświadczenie z "badami" na Amidze:)
nie ma sensu maskować badów i jeśli to niekonieczne (bo i tak pewnie wyskoczą następne) - zawsze można użyć nowego dysku HD zaklejając w nim to, co trzeba :)
Ależ ja wiem że najlepiej użyć nowej dyskietki :) Po prostu pytałem z ciekawości, bo akurat mi się taka dyskietka trafiła :) A przed chwilą sam znalazłem sposób. Sformatowałem dyskietkę pod Fastcopy, nagrałem to co chciałem i teraz wszystko w miarę chodzi. Jeżeli się pojawią jakieś bady to użyję nowej dyskietki :)
no jak się nie ma dostępu do dysków to jest problem, nie wiem jak tam w grodzie Kraka, ale w 3Mieście czasem jest problem z zakupem nawet dyskietek HD...w większości sklepów powoli stukają się w czoło przy takim zapytaniu
btw. jak mawiał mój znajomek : "...nie ma tak doje**nych dyskietek,że nie da się ich sformatować, problem tkwi w zje**nych programach do ich formatowania"
no jak się nie ma dostępu do dysków to jest problem, nie wiem jak tam w grodzie Kraka, ale w 3Mieście czasem jest problem z zakupem nawet dyskietek HD...w większości sklepów powoli stukają się w czoło przy takim zapytaniu
Całe szczęście że w moich stronach można jeszcze dostać dyskietki bo tak to ja nie wiem co bym zrobił :)
btw. jak mawiał mój znajomek : "...nie ma tak doje**nych dyskietek,że nie da się ich sformatować, problem tkwi w zje**nych programach do ich formatowania"
Całkiem możliwe :) Ten program do którego link podałeś to ja już go kiedyś używałem i czasem potrafił na 20 tracku wyświetlić bomby i wyłączyć się :) Dlatego przerzuciłem się na Fastcopy bo jest szybki i nie robi niespodzianek ;)
ale w 3Mieście czasem jest problem z zakupem nawet dyskietek HD...
Nieprawda, bo mozna jeszcze kupic w Gdansku, np. w sklepie "nie dla idiotów" ;P
jak sama nazwa wskazuje, sklep nie dla mnie, więc siłą rzeczy tam nie bywam;);) trza by zobaczyć jak sytuacja przedstawia się w "sklepie dla skner";)
Przecież to ta sama firma :) Nawet strony mają zrobione na tym samym enginie i katalog produktów jest ten sam :)
Można oznaczyć badsectory, tak aby system ic nie używał, ale zasadniczo używanie takie dyskietki to proszenie sie o kłopoty.
Odzyskać też można próbować, ale nie gwarantuję sukcesu.
O ile dobrze pamiętam FastCopy 1.2 miało opcję do tego. Diamond Edge też o ile dobrze pamiętam.
Dzięki :) Póki co uporałem się z badami ale jeżeli jakieś kolejne bady wyskoczą to odpalę któryś z tych programów :) Nie wiem czy to przypadek czy co ale po prostu sformatowałem pod Fastcopy III i podczas formatowania żadnych badów nie wykryło :)
Przecież to ta sama firma :) Nawet strony mają zrobione na tym samym enginie i katalog produktów jest ten sam :)
I reklamy podobne ;)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 16/32bit » Badsektory na dyskietce
Wygenerowano w 0.022 sekund, wykonano 67 zapytań