Witam.
Potrzebuje Waszej pomocy;)

1. z racji ze obecne komputery nie maja portow COM a musze podlaczyc drukarke fiskalna z takim kablem
2. na komputerze jest win xp sp3 pl i raks4 (dosowy) odpalany w windowsie
3. czy w takim zestawie taka przelotka com-USB bedzie dzialala?
4. czy trzeba i jak ustawic emulacje portu com, aby szlo przez usb
5. czy dwie takie przelotki nie beda sie gryzly? potrzebuje 2 porty com
6. lub co innego mozecie polecic

takie cos wystarczy? http://www.allegro.pl/item639539525_usb … gutta.html

dzieki za pomoc

My tu gadu gadu, a dziewczyny w Ornecie nic cieplego w ustach od rana nie mialy:) <>

2

Maly_swd napisał/a:

1. z racji ze obecne komputery nie maja portow COM a musze podlaczyc drukarke fiskalna z takim kablem

nie wszystkie ... sa piny na plycie .. przynajmniej jest tak u mnie... w tym co robisz niema nic ?

"wszystko się kiedyś kończy......."

3

Maly_swd napisał/a:

takie cos wystarczy?

A może coś na PCI lub PCMCIA czy ExpressCard (jeśli to laptop). A jeśli już to może nie Prolific, ale FTDI (np. ft232rl) - podobno lepiej działają (ja miałem coś na Prolific i była kicha).

Krzysztof [Atari 1040 STE + 65 XE]

4

jest to stacjonarny, na plycie nie ma nic... mam dwa wyjscia albo USB-> albo cos na PCI.
wiec co polecacie? Co bedzie lepiej smigalo, PCI-> czy USB-> .. te programy sa dosowe:) wiec tu moze byc jakies ale..

My tu gadu gadu, a dziewczyny w Ornecie nic cieplego w ustach od rana nie mialy:) <>

5 Ostatnio edytowany przez seban (2009-05-27 22:28:22)

Mam kartę PCI z portami na chipsecie Moschip, podobną do takiej:

http://allegro.pl/item637620924_kontrol … schip.html (link jako przykład, nie sugeruję zakupu u tego gościa).

to prawdziwe RS232 i LPT. Co prawda ja tego używam do nieco innych celów (różne stare programatory podpinane pod COM i LPT). Ale w moim przypadku sprawdza się wyśmienicie. Nic co miałem na USB nie było w stanie działać poprawnie ze starszym softem którego musiałem używać.

I tutaj jeszcze tylko 2xCOM: http://allegro.pl/item641268590_karta_k … al_x2.html

to czy masz niewyprowadzone com-y na płycie możesz sprawdzić w BIOS, jeżeli są opcje konfiguracji portów to siedzi gdzieś na płycie takie 10-pinowe gniazdo (wannowe). Zajrzyj do specyfikacji swojej płyty głównej albo do user's manual.

ale faktem jest iż niektóre płyty zostały pozbawione portów, ja mam w pracy jakiegoś Abita z AMD i tam śladu po portach COM nie ma. Co ciekawe i tak zawsze wkładają układ multi I/O który za zintegrowany zazwyczaj kontroler stacji dysków. W nim zazwyczaj jest również LPT i 2xCOM. Tylko sporo producentów nie kwapi się dołożeniem transciverów i złączek dla RS-ów.

6

Maly_swd napisał/a:

Witam.
5. czy dwie takie przelotki nie beda sie gryzly? potrzebuje 2 porty com

Racja, nowe płyty mają gniazda wannowe pod COMy. W Asusach są, ale nie wyprowadzone - trzeba dokupić śledź za 2zł na allegro.

7

przy zastosowaniach typu "kasa fiskalna" powinien nawet prolific sobie poradzic (choc i tak ftdi bardziej polecam).
2 kable nie beda sie ze soba gryzly w zaden sposob - tak wiec nie masz sie o co martwic.
aby to dobrze pracowalo pod dostem - co najwyzej bedziesz musial "przemapowac" porty, na takie, ktore sie da wybrac w tej dosowej aplikacji.

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

8

jellonek: prolific sobie nie poradzi
jako ze pracowalem rok w takiej firmie jako it wlasnie przy kasach fiskalnych polecam karte o ktorej mowi seban
ustawisz sobie porty jak w dosie i bedzie smigac
ogolnie paranoja... gowniane dosowe programy i windows xp

przechodze na tumiwisizm

9 Ostatnio edytowany przez jellonek (2009-05-28 08:20:41)

candle: ja pracowalem 5 lat w takiej firmie i mowie ze zarowno na ftdi jak i na prolific kable "dawaly rade", tyle ze byly podpinane pod linuksowe "cienkie klienty" udostepniajace drukarki fiskalne na portach usb/rs przez ser2net (btw. co jest niezgodne z polskim prawem fiskalnym ;P )
moze to zalezy od rodzaju drukarki? te, do ktorych ja sie odwolywalem - zawsze na sztywno mialy ustawione 9600 i nie zmienialy tej predkosci co chwile (jak to ma miejsce w przypadku sio2pc) - tak wiec nie ma sie co tu nie wyrabiac...

co do paranoi - jak najbardziej sie zgadzam sie...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

10

Dzieki Panowie:)
Kupilem to co kolega Seban zaproponowal... http://allegro.pl/item641268590_karta_k ? al_x2.html
zobaczymy, bede walczyl z tym w weekend (jak dojdzie paczka) i dam znac co i jak... (moze sie komus na przyszlosc przyda)

pozdrawiam

11

Candle napisał/a:

.....ogolnie paranoja... gowniane dosowe programy i windows xp

Dla mnie paranoją jest to, że dla banalnego programu sprzedaży - gdzie wystarcza DOS + czytnik + drukarka fiskalna + klawisz Enter do zatwierdzenia - trzeba będzie kupować gówniane środowisko Vista abo Win7 i komputer z megagigami ramu.
Wkrótce nawet alternatywne DOSy nie wystartują na współczesnych płytach bo te w większości są "Windows Only"

12 Ostatnio edytowany przez Candle (2009-05-28 20:24:54)

nie trzeba, ale bardzo chetnie sprzedawca obuwa klienta w takie cos...
w koncu to nie problem nie sprzedac, tylko sprzedac komus, kto tego nie potrzebuje...
sa systemy pracujace na linuxach i terminalach bezdyskowych, ale one nie sa wcale tansze

jell: co do linuxa to sie zgadzam, nawet kolektory pracuja na puciaku i set2net, ale jak przychodzi do dosowych wersji programow to jest problem - zwykle cala obsluga jest realizowana przez porty io, bez odwolan do dos'a (np kochany subiekt)

przechodze na tumiwisizm

13

Windows tam jest potrzebny do obslugi maila/netu/worda itp. Oraz subiekta w wersji windowsowej... Wiec wiecie to ma byc all in one;)

14

tak tak.. na koniec jest totalna rozpierducha i system robi pad :)

przechodze na tumiwisizm

15

tak swoją drogą to do pracy pani w sekretariacie/aptece/na poczcie itditp to z nowych komputerów bym wybrał coś pokroju EeeBox.

16

Ja wiem ze ten komputer jest nieprzystososwany, ale nie mam na to wplywu jakie ma byc oprogramowanie. Inna sprawa to ze Subiekt dos zawiesza sie na CORE 2 QUAD:) Trzeba bylo zmusisc windowsa aby odpalal to na 1 rdzeniu....

17

> Trzeba bylo zmusisc windowsa aby odpalal to na 1 rdzeniu

startht.exe

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

18

ktory jest na kazdej plycie serwisowej insertu...

przechodze na tumiwisizm

19

xan - w cenie eee boxa postawie "biurowa" maszyne z raidem (wiekszy spokoj). wszystko zalezy ile kto ma miejsca na sprzet ; ).

20

startht.exe nie bangla na c2q ;)
musialem potraktowac ntvdm.exe  tym programem Imagecfg.exe

pozdr