Ze Spartą się to nie gryzie?
jaki jest orientacyjny koszt gotowego egz.?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Atari Font Maker V1.6.16.0 Nowa wersja narzędzia do tworzenia fontów i map.
Turgen 9.4.0 Nowa wersja Turgen - popularnego narzędzia do tworzenia kaset dla komputerów Atari.
TileT Przeglądarkowy edytor map stworzony specjalnie z myślą o trybie tekstowym z kolorami i kwadratowymi pikselami
FujiNET firmware v1.5.0 Nowa wersja firmware, która wprowadza szereg ulepszeń i poprawek.
Prima Aprilis Compo 2025 Wystartowała nowa edycja Prima Aprilis Compo, w której obowiązuje jedno wyzwanie - piszemy wyłącznie w Atari BASIC.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Projekt "WERONIKA"
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ze Spartą się to nie gryzie?
jaki jest orientacyjny koszt gotowego egz.?
Ja poprosiłbym 1 egzemplarz.
Orientacyjny koszt Weroniki to 250zł. Dostępne będą dopiero za tydzień lub dwa, bo czekam jeszcze na CPLD.
Jeśli chodzi o wspólpracę ze Spartą, to trudno mi jeszcze cokolwiek powiedzieć. Niektóre testy nie chodzą, ale nie ustaliłem przyczyny. Spartę mam tylko na IDE+. Po jej wyłączeniu wszystko działa dobrze, więc podejrzewam konflikt programowy.
Niektóre testy nie chodzą, ale nie ustaliłem przyczyny.
Może trzeba "przez X" ...
Sprawdzałem "przez X" też.
A to nie jest tak, że kart jest sprzętowo odcięty w złączu IDE+, póki się go (karta) nie każe uaktywnić ingerencją w rejestr sterujący modułem?
Jeżeli chłopaki nie zmienili przypisania, to bit4 i bit5 w rejestrze sterującym uaktywnia odpowiedni bank 8kB w obszarze $8000-$BFFF
Odpowiednio bit4=1 RD4, bit5=1 RD5
$D5C0 to adres rejestru sterującego, więc nie koliduje ze SPARTĄ
Tak, ale jeśli kart jest w gnieździe IDE+, to wydaje mi się, że IDE+ musi pozwolić na to, żeby sygnały R4 i R5 zostały przekazane do celu. Simius?
Musi
To uruchamiać trzeba jak programy wymagające obecności kartridży, czyli CAR fname.ext.
Oczywiście może się okazać, że CAR.COM powie, że kartridża nie ma; ale jeśli tak zrobi, to będzie to jakoś do obejścia.
Tak właśnie mówi.
Dopisałem do pliku binarnego ładowanie odpowiedniego bajtu pod adres rejestru sterującego dostępem do kartridża. Uruchomiłem "przez X" i działa bez problemu. Po zakończeniu wraca do Sparty. Oznacza to, że nie ma istotnych przeszkód dla współpracy Weroniki z SDX.
programy wymagające obecności kartridży, czyli CAR fname.ext.
Łoł, nie wiedziałem że to też tak działa ;)
Bo nie czytasz manuala :) A przynajmniej changeloga.
... czytam, jak coś nie działa :D
A z Weroniką, to z jednej strony bardzo chcę a z drugiej strony chyba zaczekam na jakiś sensowny ECI expander na miarę 1090... Nie mam gdzie tego wetkać.
Phaeron zrobił wersję swojego ATBasic'a na Weronikę :) Szczegóły na AtariAge: http://atariage.com/forums/topic/164097 … try3227906
Zamówiłem (bo jak tu nie zamówić?!), dostałem. Wygląda piknie. Mam dość drogiego i jak na razie unikalnego carta w kolekcji ;)
Ale czy jest gdzieś manual jak mogę Weronikę oswoić i za przeproszeniem wykorzystać?
W tej samej dyskusji, do której link podał wyżej mono, Marek Konopka podał przykład programowania Weroniki.
A w innym miejscu jest do ściągnięcia mapa pamięci obu wersji Weroniki.
Od dziś mam dwa moduły, wcześniejszy, późniejszy.
Simius, dziękuję.
+ dwie eleganckie nalepki na obudowę.
Mam i ja! Jeszcze tylko nauczyć się obsługi... :-)
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Projekt "WERONIKA"
Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 64 zapytań