może jednak poczekaj aż elektrownia dostarczy te 12V
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » SimpleStereo - lista
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
może jednak poczekaj aż elektrownia dostarczy te 12V
Albo przetwornica 5/12V ;)
A to taki duży problem podłączyć te 12V i sprawdzić?
Candle: tak, wiem... Już wypatrzyłem ją na IO-boardzie ;) będę musiał sobie domontować ją do "standalone" simplestereo i zobaczymy ;)
uwazaj tylko na layout, bo bedzie ci sialo jak go spaprasz
A mógłbyś podać mi dokładny symbol tej przetwornicy, którą montowałeś do IO-board? I pytanie poza konkursem: IO-boarda obecnie zamówić już nie można? ;)
OK, w końcu mam w Atarce oprocz Simplestereo zainstalowanego IO-boarda i podłączone 12V z jego przetwornicy do Simplestereo. Efekt - Covox pod D280 ożył :)
Jeden szkopuł... dźwięk z IO-boarda (czy to pokey, czy Covox) jest dość cichy (wysokoomowe wyjście) i żeby słyszeć go średnio głośno na monitorze (LCD-TV, wejścia chinch) muszę ustawić głośność aż na 80/100 jednostek. Na plytce simplestereo jest układ wzmacniający, który powinien na tyle wzmacniać, by pomimo tych rezystorów na wyjściu, było w miarę głośno, prawda? Bo przy glośności 80/100 słyszę już szumy, jest jakiś przester z Covoxa (nie całkiem czysto, minimalnie "charczy"), I nie chodzi tu tylko o monitor, bo przez inny wzmacniacz tez trzeba mooocno pokręcić pokrętłem by grało w miarę głośno.
Ktoś może coś doradzić? Candle, Zaxon?
Ja zmieniłem rezystory w IO/Boardzie z 1M na 10k (łatwiej to zrobić, pozbywając się najpierw tymczasowo J2). Nie podejrzewam, żeby to miało spowodować dymienie z POKEYów, za to głośność dostosowała się do pozostałych urządzeń dających dźwięk. :)
Co do charczenia, jeśli odpalasz np. w NeoTrackerze, spróbuj wyłączyć dwie ścieżki, tak żeby mieć tylko po jednej na każdy kanał - powinno grać czysto. Jeśli tak, to można podejrzewać, że wzmocnienia dla Covoxa są za duże i być może będzie trzeba wymienić R15-R18 na coś większego (powiedzmy 470k).
Dzięku Epi... To jeszcze dobrze byłoby gdyby wypowiedział się Candle oraz Zaxon (którego raport z testów Simplestereo znajduje sie u Kaza a nie ma wzmianki o tego typu problemach) - może będziemy mieli pełny obraz co i jak należy zrobić, by uzyskać ostatecznie najlepszy efekt.
Wypowiem się ja.
Ponieważ impedancja wejściowa wzmacniaczy jest rzędu od 10 do kilkadziesiąt k to włożenie rezystora 10k zamiast 1M jest jak najbardziej wskazane. Z tego co wiem, Candle robił testy na swoim sprzęcie i u niego pasował mu rezystor 1M - nie wiem dlaczego, ale moim zdaniem jest on zdecydowanie za duży.
Moj wzmak ma ponad 20 lat, wiec coz - moglo byc to niezbyt miarodajnym testem - 10k to niezbyt duzo, wolalbym dac 100k, ale najlepiej zrobic to na ucho - sory za zamet, kupie sobie normalny wzmak... Kiedys :) jak sie wzbogace na atari :)
Może włączałeś na wejście gramofonu, albo mikrofonu. ;D
no nie, wlaczalem pod to samo wejscie pod ktore mam podpietego pcta, no nie wazne :(
może Candle założył że SimpleStereo i tak nie zamontują do Atari, więc się nie poznają, a tu takiemu jednemu z drugim jednak się chciało
p.s.
widać nie wystarczająco długo testowany projekt, mam nadzieję że VBXE2 nie będzie śnieżył :P
Dziwi troszkę recenzja Zaxona w Gazowni, który nic takiego nie raportował a jednak definitywnie pewien "szkopuł" z konfiguracją rezystancji na wyjściu audio jest ;)
tebe: twoje bedzie tv trwam w przebiciach wyswietlac
hmm, ja Simple stereo podpinam pod pc glosniki z wzmacniaczem i gra jak dla mnie ok.Oczywiscie mozna zmienic rezystory na mniejsze jak radzi Electron.
a może gdzieś jeszcze komuś została płytka ?
i dla mnie jedna płytka...
Candle: Ostał Ci się może jeszcze 1 Simple Stereo ?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » SimpleStereo - lista
Wygenerowano w 0.033 sekund, wykonano 65 zapytań