o takie cus:
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » Zaprojektowalem płytkę kontrolera ide dla atari st.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A jak to się podłącza do ST?
Z tego co wiem, to rozwiązanie pod blitter, a właściwie w miejsce blittera. Czyli do MegaST i STE. Późniejsze wersje płyt głównych STFM miały miejsce pod blitter więc i tu pewnie można wlutować kontroler.
Candle... najwazniejsze :-) czy pasuje i działa ? ;p Kiedy testy :-) ?
robi wrażenie. po ile takie cacko?
czy da się podłączyć kartę poprzez jakiś kabelek? blitter jest pod klawiaturą więc cięzko będzie wyjmować kartę
;> poprostu nie skrecasz Atarki srubkami....;p i dostep jest "szybki"
Czy ktoś gdzieś może przytoczyć jakieś testy z użytkowania, wydajność, kompatybilność.
wszystko znajdziesz na stronie autora projektu
zresztą podawałem już na forum parametry i link do strony
Czy są jakies postępy w pracach ???? Kiedy będzie można się w coś takiego zaopatrzyć ????
no dobrze
dzis to wlutowalem w koncu do swojej atarki, teraz wypadalo by to oprogramowac i czyms stestowac
tylko jak zwykle nie mam czym
wiec, skoro juz mamy zalaczniki na forum, moglby ktos zalaczyc co trzeba zeby przetestowac taki dysk?
candle
co masz na myśli pisząć przetestowanie tego, jeśli sterownik to ja od ładnych kilku lat do swojego ste używam hushi'ego:
mi trzeba jak krowie na rowie
po kolei i w punktach co ma zrobic biedny user ktoremu wydaje sie ze ma twardy dysk w kompie
wiem ze dzis 1szy kwiecien, ale mowie powaznie
dobra to inaczej,
przechodzimy na priva
za 5 min sprawdz poczte :)
moze lepiej publicznie - zawsze komus jeszcze sie moze przydac?
kiero moglby zrobic z tego jakies mini faq albo co
OK, to w takim razie inny program,
http://ftp.pigwa.net/stuff/collections/ … 0685_1.ZIP
zrzuc na dyskietkę i do ST
tylko ze w readme stoi ze to tylko do dyskow scsi, a my tu o ide gadamy
kurcze mój, błąd, ICD faktycznie nie robiło chyba wersji sterownika dla IDE
spróbuj ten z pierwszego linka
edit:
kurcze, hushi, chyba też jest dla scsi.
W takim razie zostaje w takim razie hd driver, tyle że nie mogę obecnie znaleźć jakiegoś linka :)
ok, narazie udało mi się znaleźć hddrivera w wersji 6, spróbuj, może się uda
http://ftp.pigwa.net/stuff/collections/ … 9/1170.ZIP
a ja dalej szukam wersji 7.8
upsi :)
kurcze jak ta wersja 6 nie znajdzie tego kontrolera, to przecież dostępna jest wersja najnowsza jako demo :)
ta to już napewno powinna sobie poradzić z tym wynalazkiem, tyle że to tylko demo
artik dal mi icd pro ktore juz ciagnie ide, cos kombinuje, ale dalej duzo tego
ftp://ftp.pigwa.net/stuff/mirror/luzik_ … /Elite_99/
w razie czego, jeśli hd driver pójdzie to najlepsze krok po kroku jakie istnieje jest tu:
http://joo.kie.sk/ultrasatan/hddriver/
a, i taka jedna dość chyba ważna sprawa odnośnie hdd w ST,
najpierw się formatuje, a potem partycjonuje :)
choć ja formatowanie to ogólnie olewam :) lecz we wszystkich poradnikach jakie czytałem piszą aby to zrobić,
ja nie robię :)
Krótki opis po polskiemu, tak używać HDDriver'a jest u mnie na stronce:
http://artur.ataritt030.info/dysk.html
Z ICD PRO jest podobnie, tylko zamiast HDDRIVER.PRG jest ICDBOOT.PRG, a program do partycjonowania ma w nazwie PART czy coś :)
Zarówno HDDriver (co oczywiste), jak i ICDPRO (co mniej oczywiste) obsługują dyski IDE (AT-BUS).
Z tego co czytałem i sprawdziłem w praktyce dopiero TOS 2.06 pozwala na bootowanie z nich.
czy jest jakies sysinfo lub podobne cudo, ktore mi powie, ze posiadam jakis tam dysk (ide) w swoim atari?
jesli ni ma, to czy ktos moze napisac jakis krotki program, ktory wykona odczyt sektora i wyswietli go na ekran? ewentualnie wyswietli podstawowe informacje o dysku
bez zbednych ceregieli, cos co po prostu pokaze bez bawienia sie w wachlowanie 150 dyskami i procedurami instalacyjnymi po n krokow...
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » Zaprojektowalem płytkę kontrolera ide dla atari st.
Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 65 zapytań