1

http://www.atariage.com/forums/index.ph … 9&st=0

pewnie co niektórzy już widzieli ten wątek na atariage i mogliby streścić go w języku polskim, czy też odnieść się do niego i podzielić swoją opinią

z tego co zdołałem zrozumieć to rozszerzenie oparte o 65816 bierze udział w aktualnym konkursie Abbuca, jest znacznie prostsze i tańsze w wykonaniu niż dotychczasowe Warpy i F7 Pasia, umożliwia przyspieszenie wykonywania kodu znajdującego sie w RAM-ie (chociaż autor zastrzega że jego celem nie było przyspieszanie dotychczasowych gier/programów), ROM działa ze standardową szybkością, szybkość ograniczona do 7.16mhz ze względu na limit czasu w jakim musi rozpoznać czy rozkaz odnosi się do RAM-u czy ROM-u, zdaje się że pamięć tylko 64KB czyli standardowa dla modeli 800XL/65XE/800XE, pojawia się tam też jakiś wątek pamięci FRAM jako liniowej nie bankowanej (fast ram) w postaci carta, ale zdaje się że to pomysły osób nie związanych z dopałką, autor dopałki twierdzi że takie rozwiązanie FRAM/CART będzie kompatybilne i daje wolną rękę takim dodatkowym rozszerzeniom

czyżby nowy standard dopałki CPU ?

jeśli coś przekręciłem to poprawcie mnie

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

2

od pewnego czasu mam mieszane uczucia zwiazane z mozliwoscia wymiany 6502 w atari.
przedstawie swoj punkt widzenia:
1. 'standardowe' dopalki podmieniaja procesor dzieki czemu stare programy zaczynaja szybciej dzialac w.mnie to jest wada - nowe programy powinny szybciej dzialac, stare powinny chodzic jak dotychczas - tak byly pisane.
2. dlaczego 16bit proc (65816) dzialajacy ledwie 3x szybciej od 6502 skoro mozna zaprogramowac fpga tak, ze bedzie 'emulowal' proca 100mhz

coraz czesciej lapie sie na mysli, ze dodatkowy procesor (jakikolwiek) na karcie lub jako rdzen do np vbxe jest lepszym rozwiazaniem.

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

3

XXL przecież nigdy nie chodziło o to aby podłączyć dowolny CPU, tylko konkretny z rodziny 65... aby była m.in. kompatybilność z istniejącym softem, ten dopalacz Bob-a (Bob Budowniczy :) ) działa z normalną prędkością 1.7 gdy OS jest włączony, przyspieszy stary soft gdy OS jest wyłączony

*- TeBe/Madteam

4

Dla mnie dopalacz na procku 65.... szkoda inwestować w coś co wyciąga tylko do 14MHz. Projekt Warpa czy F7 - dajmy sobie spokój.
1. Jak już to emulowany FPGA 1000000MHz ale zgodny na 100% z 6502.
2. Albo lepiej koprocesor równie szybki do zadań matematycznych CPU jak i Antica - przygotowujący mu gotowce pamięci obrazu i DL.
Tak czy siak - musi to mieć dostęp do podstawowych 64kB RAMu.

5

No tak ale i tak nawet  najlepszy hardware bedzie wart tylko tyle co soft do niego.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

6

tyle że jeśli dopałka Bob-a jest tak łatwa i prosta w budowie to prawie każdy będzie mógł ją sobie złożyć, jeśli tak, to wróży jej to dużą popularność, na dopałkę Pasia nie ma co liczyć

*- TeBe/Madteam

7

Ale czy ta dopałka będzie faktycznie tak tania ?   $50 ?

65816 + ATF750C + SRAM +......

tu o  logice - ATF750C - High-speed Complex Programmable Logic Device.
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod … oc0776.pdf

8

tebe napisał/a:

ten dopalacz Bob-a (Bob Budowniczy :) ) działa z normalną prędkością 1.7 gdy OS jest włączony, przyspieszy stary soft gdy OS jest wyłączony

obawiam sie (dla niektorych to moze byc zaleta) ze dopalacz boba przyspieszy kazdy soft znajdujacy sie w ramie i nie ma znaczenia czy to bedzie os czy gra.

co do konkretnego cpu to wlasciwie nie ma znaczenia jesli zegar bedzie wysoki, tylko przy czestotliwosci rzedu kilku mhz typ proca ma znaczenie.

no i oczywoscie zgadzam sie, ze jesli dopal bedzie prosty w instalacji i tani to zyska popularnosc. ja jednak zwracam sie w strone vbxe i jego (narazie) potencjalnych mozliwosci...

9

istotnie potrzebną modyfikacją tej dopałki byłby jakiś switch pozwalający wyłączyć ją czyli przełączyć na standardową szybkość 1.7 mhz, wtedy byłaby 100% kompatybilność

SuperCPU dla C64 ma taką możliwość

*- TeBe/Madteam

10

jakoś w przypadku procka zdecydowanie bardziej przemawia do mnie 65c816 niż fpga. Owszem, dla wnikliwych - vbxe mam - lecz tu przesądziła możliwość podłączenia po RGB, oraz wysoka zgodność z oryginałem a nie teoretyczne możliwości karty wynikające z nieistniejącego oprogramowania :). 100.000.000 gigamegaherców mogę mieć w piececie a i tak nie mam, bo i po kiego "grzyba" :)

Kontakt: pin@usdk.pl

11

Dopałka dobra, bo tania i zwiększy popularność 65C816, dzięki czemu ktoś może w końcu nabierze apetytów większych i zrobi coś lepszego. Trochę niedobrze, że brakuje pamięci bankowanej (nawet niedopalonej).

Co do FPGA chodzącego na miliard megaherców:

1) WDC zapowiada na przyszły rok nowego procka (jednak) mogącego pójść przynajmniej na 50 MHz. Z tego co zdołałem zrozumieć z korespondencji z Menschem, będzie toto miało 64 KB cache'u (ciekawe czy pomyślą o obszarach niekeszowalnych, np. rejestrach I/O). Poniewaz jednak już coś zapowiadali na 2007 rok, to się zobaczy...

2) w pewien sposób (w jaki - okaże się niebawem) wypraktykowałem, że już przy 28 MHz Atari staje się trudno używalne, bo soft (np. edytor MAE) chodzi po prostu za szybko. 16 MHz jest OK.

KMK
? HEX$(6670358)

12

Niedoczytałem dokładnie wątku na AAge - ale czy konstrukcja typu pięć drutów do płyty plus 816 i kwarc to nie będzie takie MyIDE IYKWIM?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

13

Będzie. Cheap crap sells well. Chodzi o popularyzację, niech sobie kupią, założą i zobaczą, że nie gryzie. Jest to zresztą o tyle lepsze od MyIDE, że daje dostęp do całego procesora, a nie połowy, i działa (podobno, zobaczymy co Abbuce powiedzą, ale jestem dobrej myśli).

KMK
? HEX$(6670358)

14

drewniany: a dlaczego 65816 a nie fpga realizujacy te same rozkazy? w przypadku fpga duzo prosciej zaimplementowac taki bajer jak dodatkowy klawisz - nazwijmy go "f7" ;) - sluzacy jako przelacznik. mozna tez sie pokusic o mozliwosc programowego przelaczania w "tryb zgodnosci" - dzieki czemu nowy soft, po wykryciu dopalki, np. na czas wykonywania obliczen bedzie wlaczal "turbo", po czym przed powrotem do systemu - powroci w "tryb zgodnosci". w przypadku fpga mniej trzeba tzw. glue logic.
drac030: jesli bedzie jakis wygodnie dostepny klawisz "f7" sluzacy jako przelacznik - bardzo przyjemnie sie bedzie pracowalo, np. piszac w edytorze przy "starym taktowaniu", a wlaczajac "kopa" np. tylko na czas kompilacji.

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

15

jell: no racja, klawisz "turbo", jeszcze z wyświetlaczem, rozwiązuje sprawę.

Co do tego mitycznego FPGA, kto jest chętny poświęcić pięć najbliższych lat na zrobienie tego?

KMK
? HEX$(6670358)

16

Kolejne rozszerzenie bez perspektyw użytkowych. Żeby teraz ktoś siadł przy atari, to oprócz gier potrzebny mu jest internet, a tego ten dopał nie daje, bo choćby nawet - kto rozpisze na niego obsługę stosu tcp/ip. A jeśli nawet, to po co, skoro nikt nie celuje w interfejs z portem LAN.

--
Dhor/M.E.C.

17

nie doceniacie vbxe a electron niestety nie chce (chyba) zareklamowac swojej karty. pogdybam: gdyby electron napisal rdzen z emulacja procesora do vbxe to mielibysmy np 65816 z pamiecia liniowa 512kb.

18

512 KB to jest nic. Poza tym, nie przesadzasz aby z chęcią upcnięcia do VBXE wszystkiego, co popadnie? Może jeszcze interfejs twardego dysku, covoxa, player mp3 i magnetofon XC12? Bez przesady, to jest karta graficzna, gdzieś się trzeba zatrzymać.

KMK
? HEX$(6670358)

19 Ostatnio edytowany przez xxl (2008-09-08 11:19:43)

to jest karta graficzna bo taki rdzen ma wgrany.

--
poza tym nie chodzi o to zeby upchnac wszystko co mozna tylko o zestaw rdzeni, ktore przy boocie wybierasz.

20 Ostatnio edytowany przez drac030 (2008-09-08 11:31:34)

No dobrze, zestaw rdzeni. I jak załadujesz rdzeń CPU, to nie masz obrazu na RGB. Poza tym serio mówię, że 512 KB to jest nic. Dla 65C816 dopiero megabajt liniowej (czyli w gruncie rzeczy 960 + 64 KB) to jest takie przyzwoite minimum.

KMK
? HEX$(6670358)

21

Jell - jestem na nie dla FPGA w tym przypadku, wyłącznie ze względu na to, o czym wspomniał Draco :)

Kontakt: pin@usdk.pl

22

dhor napisał/a:

A jeśli nawet, to po co, skoro nikt nie celuje w interfejs z portem LAN.

Ja słyszałem, że celuje. Co prawda na Grzybsoniadzie to słyszałem, ale może coś się już ruszyło.

BTW, Urząd Pocztowy się może przybliżył?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

23

drac030: 5? gotowy kod implementujacy 6502 linkowalem tu kilkukrotnie. taka dopalka to dla electrona roboczotydzien w pracy, czyli inaczej piszac - pol roku dlubania wieczorami jako hobby.

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

24

jell: ale na co komu 6502? 6502 przecież mamy. A kora 65C816 masz?

KMK
? HEX$(6670358)

25

jak to na co 6502. o smp slyszal? :P