fuj, żebym po skończeniu pracy dalej miał wrażenie, że w pracy jestem ? eeee :/
Press play on tape...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Street Fighter 2 na Atari 8-bit To wczesna wersja gry, ale już teraz wiadomo, że projekt zapowiada się bardzo ambitnie.
SwSprEd 1.0.0 Nowy edytor programowych duszków.
Atari 8-bit Rom Image File Explorer Nowa wersja przynosi szereg istotnych ulepszeń i nowych funkcji.
Atari Font Maker V1.6.16.0 Nowa wersja narzędzia do tworzenia fontów i map.
Turgen 9.4.0 Nowa wersja Turgen - popularnego narzędzia do tworzenia kaset dla komputerów Atari.
atari.area forum » Programowanie - 8 bit » Jaki język zamiast basica atari ?
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
fuj, żebym po skończeniu pracy dalej miał wrażenie, że w pracy jestem ? eeee :/
coś się chyba straciły ostatnie posty! :mad:
O ile pamiętam, to napisałem, że standardowy TBXL (czyli 1.5), kompilator i bibliotekę możesz pobrać tu: pobierz. :)
Wersja 2.0 to jakaś przeróbka. Sam nie wiem, co zostało zmienione i czy te zmiany mają wsparcie w kompilatorze i bibliotece...
(dzięki Larek, skorzystam). No właśnie, jeszcze coś Draco030 napisał, ale już nie zdążyłem przeczytać - pytanie brzmiało: czy TBXL w wersji 2.0 (tej u Kaza, ale też w innej) ma wbudowaną obsługę banków pamięci i jaki kompilator jest sprawdzony / najlepszy /najmocniej optymalizujący kod xex-a.
W TBXL rozszerzoną pamięć trzeba obsługiwać sobie samemu, i zależnie od tego, czy w kompilowanym, czy interpretowanym, to są trochę inne metody. Gdzieś na forum był już o tym wątek.
[...]A ja bym zasugerowal jednak podszkolenie sie w ACTION! - naprawde dobry i baaaardzo szybki jezyk. Przy odpowiednim pisaniu programu wychodzi kod taki, ze programista assemblerowy by sie nie powstydzil.
Zreszta wystarczy popatrzec na podukcje Kuby Husaka.
W Action! napisany jest np "zintegrowany pakiet biurowy" :-) HomePak, a nie jak mówi Atarimania że w j.maszynowym. Taka informacja jest na naklejce oryginalnej dyskietki.
@Epi: nie pamiętasz, czego dotyczył tamten wątek ? albo czego można by się zaczepić przy wyszukiwaniu na forum ? bo kurde szukam i nic takiego nie znajduje.
maw: jak będziesz na Głuchołazach 2k8 to ja chętnie coś pomogę z Action!, co prawda niewiele pamiętam, ale choć jakoś naprowadzę:) Jak ściągniesz skądś opis języka to pójdzie nam ekspresowo:)
dzięki za ofertę, ale obawiam się, że będę w tym czasie w drugiej stronie Polski ;-)
No to szkoda... bo imprezka się zapowiada rewelacyjna!
Ja głosuję za Action! to naprawdę wyjątkowy język.
maw: [...]Jak ściągniesz skądś opis języka to pójdzie nam ekspresowo:)
Kurs zaczynał się w nr specjalnym Bajtka Tylko o Atari, a dalej był kontynuowany w Moje Atari.
@Epi: nie pamiętasz, czego dotyczył tamten wątek ? albo czego można by się zaczepić przy wyszukiwaniu na forum ? bo kurde szukam i nic takiego nie znajduje.
Też nie mogę znaleźć, ale za to przypomniało mi się, że za dzieciaka napisałem coś takiego: http://www.serious-dial.atari.pl/SSerious/S12/menu.html
Na początek może Ci się przydać.
epi: pewnie chodzilo ci o to
Kurs zaczynał się w nr specjalnym Bajtka Tylko o Atari, a dalej był kontynuowany w Moje Atari.
Dzięki, ale miałem na myśli coś pełniejszego. Ja kiedyś miałem cały podręcznik (dość gruby), ale nie mam pojęcia gdzie on teraz jest...
Poza tym, w żadnym opisie nie ma wielu praktycznych porad, a ja coś bym wygrzebał w swoich dyskietkach.
No ale cóż - szkoda że ciebie nie będzie...
epi: pewnie chodzilo ci o to
No i niech mi ktoś jeszcze powie, że ramek w www nie powinni zakazać pod karą kastracji.
hehe, tak - to prawda - kastrować za ramki :D (qrde, sam ich kiedyś w cholerę natrzaskałem :/ - no ale zawsze był javascript, który #ostatnio_otwartą_ramkę umiał odpalić)
Co do artykułu - wydawało mi się, że LOMEM to oczywista oczywistość dla programów :D - wyrosły na aBasicu nie wyobrażam sobie innego sposobu wyznaczania pamięci dla programisty. Programik sprawdzający ilość dodatkowych banków - jest super.
I jeszcze pytanie:
Metoda ta ma, przy wszystkich swoich zaletach, jedną niewątpliwą wadę: nie da się jej wykorzystać w programach przeznaczonych do skompilowania. Niektóre instrukcje, które są w tym wypadku niezbędne, np. NEW - po prostu nie dają się kompilować, w każdym razie nie w standardowym TBXL Compiler F. Ostrowskiego. Niestety.
dużo tego jest ? :/
Programik sprawdzajacy pamiec nie jest super, bo niszczy jej zawartosc (pojedyncze bajty ale jednak). W dobie systemow operacyjnych trzymajacych kod procedur w pamieci rozszerzonej, taki sposob sprawdzania to blad.
MaW, czy Ty również chcesz pisać gry na atari, które nie będą dały się uruchomić na atari?
Co przez to rozumiesz ? Ja tylko chcę pisać gry, które będą się trzymać obecnych standardów - a więc - przynajmniej część możliwości, jakie daje G2F (lub tryby podobne), z dobrą grafiką i muzyką - a do tego trzeba już więcej niż 64kB, a nawet niż 128kB.
i czegos wiecej niz basic...
maw: To był żart ??
Nie, komentarz do Jellonkowego "i czegos wiecej niz basic...". Zdaję sobie sprawę, że w basicu jest trudniej i najlepiej to w maszynowym wszystko od zera robić, ale to narzędzie ma być dla człowieka, a nie człowiek dla narzędzia - to tak samo jak ja pisałem programy we flashu 5ce, a niektórzy krzywili się już na samą nazwę bo to "stare i niemodne". Chcę mieć przyjemność z programowania, tam gdzie sam basic nie da rady, wesprę się już blokami maszynówki.
//EDIT: i obiecuję, że ruszy na rozszerzonej atarce - nie gwarantuję, że każdej (bo program do rozpoznawania wszystkich konfiguracji musiałby chyba mieć więcej niż sama aplikacja, a ona chyba w conajmniej trzech różnych wersjach napisana), ale ruszy.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Programowanie - 8 bit » Jaki język zamiast basica atari ?
Wygenerowano w 0.060 sekund, wykonano 29 zapytań