1

Witam.

Mam takie coś http://www.aukcjoner.net/gallery/000351 … zdjec.html
Szukam pomocy jak to działa i co mogę tym zrobić. Może jakieś oprogramowanie bo jak wkładam to świeci się tylko dioda i wraca do ready.

Pzdro :)

2 Ostatnio edytowany przez Zenon/Dial (2008-05-25 17:22:07)

Z tym możesz zaprogramować pamięć EPROM. Do widocznej podstawki wkładasz pamięć, do Atari ładujesz oprogramowanie, dane które chcesz zaprogramować i uruchamiasz proces programowania.
Skąd to masz ? Chcesz to wymienić na jakiś inny gadżet do Atari ?

3 Ostatnio edytowany przez sake78 (2008-05-25 17:23:56)

Kupiłem na allegro razem z 800xl+lwd2000+interfejs centronics+właśnie programator
Po wielu latach wracam do atarek.

Proszę o pomoc nie sprzedaję.

4 Ostatnio edytowany przez Zenon/Dial (2008-05-25 17:27:58)

Super.... fajna sprawa. Jakby się dało z tego schemat odrysować (a da się) przeszedłbyś do historii. Poważnie. To nie żart. Jak nie dasz rady mogę to zrobić,.
kupiłeś bez dyskietki? Oprogramowanie można by odtworzyć
Napisz na mój meil, podam ci numer GG pogadamy

5

Właśnie dlatego to kupiłem wiem co to programator ale ale elektronik marny ze mnie.
kupiłem to poza allegro bo chciałem se atarke rozbudować ale nie wiem czy sam dam rade a programator można obejrzeć u mnie w domu.

6

U mnie w domu, to znaczy gdzie ?

7

Pod warszawą koło Sochaczewa

8

Uuuu pół Polski. Powtórzę bo edytowałem, napisz na mój meil, to podam numer GG pogadamy

9

sake78 napisał/a:

koło Sochaczewa

A dokładnie?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

10

Będę miał 50 dyskietek od kolesia od którego kupiłem sprzęt to może tam coś
we wtorek
:D

11

Mam taki programator (uszkodzony niestety), budowa dosc skomplikowana w srodku (z tego co pamietam) siedza dwa uklady typu PIA (nie pamietam czy dokladnie te, co w Atari), troche powierzchniowki, przetwornica napiec, ogolnie spoooro elektroniki, U mnie leza przetwornice chyba, ale za duzo kombinowania z naprawianiem - nie dla mne ta robota - chce ktos??

Napisalem do tego kiedys software (bo ten oryginalny mocno siermiezny byl) - jedyny projekt jaki zrobilem w QA (meczarnia :) ). Jak ktos chce moge udostepnic, nawet ze zrodlami. Obslugiwal inteligentne metody programowania i duze pamieci programowal za jednym razem - 128kB RAM wymagane ;)

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

12

Napisz na meila pogadamy, chcę....

13

No ja chętnie wezmę bo nie wiem czy to ustrojstwo działa,
już rozebrałem i nic z tego nie kumam ;-))

14

Zasada jest prosta, ustawiasz Adres komórki pamięci EPROM, podajesz daną do zaprogramowania, generujesz impuls programujący... gotowe. Weryfikacja i następna komórka EPROM aż do końca.... Ot tajemnica. Metoda jedna, realizacji wiele

15 Ostatnio edytowany przez Pecus (2008-05-25 20:11:47)

Zenon byl pierwszy :)
Dogadamy sie jakos mailowo.
W miedzyczasie znalazlem plytke (obudowe gdzies mi wcielo - ale jeszcze poszukam), zrobilem pare zdjec - przesadzilem z ta powierzchniowka - tylko diody takie sa :)
Zdjecie z przodu
Zdjecie z tylu
Moj soft do obslugi oraz zrodlo w formacie QA

Zdjecia w niezbyt komfortowych warunkach robione, a lampa do tego dawala odbicia od druku, wiec wybaczcie.

16

Heh fajna sprawa, jak by ktos zrysowal schemat to mozna by bylo zrobic PCB i powalczyc

17 Ostatnio edytowany przez Zenon/Dial (2008-05-25 20:19:29)

cudo.... napisałem
O to właśnie chodzi by schemat zrobić
W SERIOUSie jest mój programator, schemat, program, opis

18

Musialbym popatrzec w kod, ale z tego, co pamietam to bylo naprawde fajnie zaprojektowane, chyba nawet czasy impulsow byly odmierzane timerami w 6522. Przyznam, ze jak ten programator kupilem i rozkrecilem pierwszy raz, to mocno sie zdziwilem, ze komus taki uklad chcialo sie do Atari robic :) - bo to juz byly czasy maszyn 16to bitowych.

19

poczytaj meila...
A komu się chciało? Są jakieś namiary? Widać to seryjna produkcja.

20

Seryjna seryjna - ja mam też taki jeden niestety mi siadł :(

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

21

no właśnie miałem mówić, bo z czego pamiętam miałeś coś takiego na last party w 1998 roku (o ile pamięć mnie nie myli, a działo się tam nie mało) :):):)

Kontakt: pin@usdk.pl

22 Ostatnio edytowany przez seban (2008-05-26 07:36:16)

Hej!

Zenon/Dial napisał/a:

poczytaj meila...
A komu się chciało? Są jakieś namiary? Widać to seryjna produkcja.

Tak to produkcja seryjna, jak najbardziej. Autorem rozwiązania jest Robert Kujda z firmy ELSAT która istnieje do dziś, zresztą już o tym pisałem o tutaj:

http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopi … 036#p61036

ps) oryginalny software gdzieś mam, poszukam. Jak dyskietka się będzie czytać to przerzucę i umieszczę w sieci.

pozdrawiam
Seban

23

seban napisał/a:

......Autorem rozwiązania jest Robert Kujda z firmy ELSAT która istnieje do dziś.....

eeeee, jakoś nie widzę w ich ofercie tego programatora :(  ;)

24

A kto by go chciał, oprócz wariatów ? (bez urazy)

25

no oprócz wariatów, to my chyba, nie ? :)

___
Press play on tape...