Witam, jak w temacie - jakie (pojemność) jest najlepsze ? No i by było zgodne z tym "standardowym" ze 130XE...
//EDIT: 1. Najbardziej zgodne ze "standardem"; 2. Najmniej "inwazyjne"
Press play on tape...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TileT Przeglądarkowy edytor map stworzony specjalnie z myślą o trybie tekstowym z kolorami i kwadratowymi pikselami
FujiNET firmware v1.5.0 Nowa wersja firmware, która wprowadza szereg ulepszeń i poprawek.
Prima Aprilis Compo 2025 Wystartowała nowa edycja Prima Aprilis Compo, w której obowiązuje jedno wyzwanie - piszemy wyłącznie w Atari BASIC.
maxYMiser FM v1.67 Nowa wersja trackera.
Echa Forevera 23 Wyniki konkursów dla platformy Atari.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Jakie rozszerzenie 800xl bez FREDa pod Numena
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, jak w temacie - jakie (pojemność) jest najlepsze ? No i by było zgodne z tym "standardowym" ze 130XE...
//EDIT: 1. Najbardziej zgodne ze "standardem"; 2. Najmniej "inwazyjne"
1. Każde +256kB RAM czy to Rambo czy CompyShop będzie zgodne ze standardem i zadziałana nim Numen.
2. Takie rzeczy to tylko w Erze :P Niestety, aby rozszerzyć pamięć w Atarce wg standardu 130XE+ bez lutowania i inwazji w płytę główną nie obejdzie się.
Rambo nie jest zgodne ze standardem 130XE przeciez...
Najlepiej mieć 1MB. Są dema, które nie ruszą z rozszerzeniem w standardzie Compy Shop.
No i stare powiedzenie - "Lepiej wacka pociąć w plastry niż mieć rozszerzenie Newell Industries"
najmniej inwazyjnym rozszerzeniem pamięci do XE/XL jest RamCart
tebe: ale to wymaga podłączenia cartridgea ;)
Najmniej inwazyjne jest w odpalonym Atari 800Win kliknięcie: Atari > Memory size > 1088kB - i posiada tę przewagę, że (zgodnie z wytycznymi topicka) Numen z nim zadziała :P No chyba, że wyszła jakaś wersja Numena, która wykorzystuje pamięć RAM-Carta zamiast XE RAM :P Ale na dzień dzisiejszy nic mi o takiej wersji nie wiadomo :P
Najlepiej mieć 1MB.
A po co tyle skoro 640 KB wszystkim powinno wystarczyć ;)
teraz wszystkie produkcje potrzebujące więcej RAM-u powinny wykorzystywać RAM-CART-y, dzięki temu nikt nie bezie musiał przerabiać Atarek, bo prawdziwe Atari jest z plombą
a może coś takiego:
http://rapidshare.com/files/117297182/n … l.zip.html
Czyli Numen w wersji dla komputerów Atari 64k
Otóż to....kto napisze oprogramowanie by system "widział" całe 1MB z RAM-CARTA w jednym kawałku a nie w blokach po 256k? (2x128k). Połowa królestwa i ręka córki dla niego.....
Pytań w rodzaju...a ładna, na tym forum nie zadajemy
jaki system?
tzn. że teraz trzeba odwoływać się do 1MB poprzez ręczne przełączenie sie na jeden z 4 ramdysków 256k ?
Najlepiej mieć 1MB. Są dema, które nie ruszą z rozszerzeniem w standardzie Compy Shop.
No i stare powiedzenie - "Lepiej wacka pociąć w plastry niż mieć rozszerzenie Newell Industries"
Akurat Newell to wlasnie Rambo, a nie Compy.
System... mam na myśli jakieś oprogramowanie w rodzaju DOS... kopier... inicjalizer etc.....
Tebe... nie. Jest nakładka na DOS i wybiera się klawiszami 1-4 który blok. A dany blok obsługuje sie jak DOUBLE RAM-CARTA
to pewnie najlepiej obsługę takiego RAM-CARTa jako ramdysk dla SDX
dopóki nie będzie sterownika, którypodmieni banki* zgodnie z 256kB 130tki, to nie ma co w ramkarta się bawić. (*skrót myślowy)
"Najmniej inwazyjny" - ja nie chcę takiego, przy którym nie muszę obudowy otwierać, a takiego, że montuję sobie płytkę, przecinam parę ścieżek, lutuję z kabelkami i już mam działające rozszerzenie. "Inwazyjne bardzo" to dla mnie takie, co pół płyty wylutowuję/przecinam/wymieniam* (*niewłaściwe skreślić) po to, by mieć rozszerzenie...
Sterownika który podmienia banki RAM-CARTA na standard RAM-DYSKU nie było i nie będzie. Bo od razu oprogramowanie pisze się pod jedno lub drugie.
Jak masz 65XE lub 130XE to bardzo łatwo zrobić taka wymienną płytkę,,,, w 800XL trudniej ale możliwe
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Jakie rozszerzenie 800xl bez FREDa pod Numena
Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 64 zapytań