Witam !
Gdzie znajde wiecej informacji nt. w/w sprzetu ?
Thx z gory!
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Stacja SN 360
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam !
Gdzie znajde wiecej informacji nt. w/w sprzetu ?
Thx z gory!
SyZyGy #5
Ewentualnie wal na priva - mam taka stacje:
mikeys (malpka) go2 (kropka) pl
generalnie SN-360 sux i LDW-2000 sux.........wiem co mowie,mam DOSWIADCZENIA w obcowaniu z tym hardware....zle doswiadczenia:)
Osobiscie pracowalem (pracuje) na tej stacji od 1993 r.... ogolnie rzecz biorac jestem niezadowolony..... ;( szereg moich uwag prezentowalem kieeeedys w moim zinie - chyba w JGZIN#2 ;) ? potem Jurgi ripostowal go w ktoryms z nr Syzygy ;) to tyle... chyba ze masz konkretne pytania na temat dzialania to sprobuje odpowiedziec ;)
Nie w JGZIn tylko w RapeRulz i nie Jurgi tylko Mikey ;-) i dalej uwazam ze trafil Ci sie jakis pieprzniety egzemplarz. Moja byla bez zarzutu. Vide SyZyGy#5
Czy kwarc Y2 w stacji SN-360 może mieć różne wartości?
Na schemacie ma wartość 11.059Mhz:
Na zdjęciu z wątku z sąsiedniego forum ma wartość 11.165MHZ
Na mojej płytce ma (chyba) 11.030Mhz.
Ta stacja była kiedyś testowana w Bajtku ale nie pamiętam w którym numerze.
Tak, był opis w Bajtku 8-9, 1993.
Trochę dziwny ten kwarc u mnie.
Nigdzie nic nie ma o BC420134.
Wartość jaką odczytuję (11.030Mhz) z obudowy też tak jakby nie występowała w rezonatorach.
Chyba, że to jest 11.000Mhz.
11,059 MHz to bardzo popularny kwarc do mikrokontrolerów. Ale ten wygląda na 11 MHz.
Schemat tej stacji rysowałem z natury, i tam kwarc uC był 11,059 MHZ, a ten przy gal miał 4 MHz.
Kontroler 2797 ma taktowanie 1MHz (z 4 MHz), a uC ma swoją częstotliwość. Ta może się różnić, ale niezbyt wiele.
Czyli na razie, na podstawie tych trzech zdjęć wychodzi na to, że w SN-360 kwarc Y2 był stosowany w zakresie od 11.000MHz do 11.165MHz
Ten drugi (Y1) u mnie też ma 4MHz.
Czy zależy Wam abym otworzył mój egzemplarz i sprawdził?
Ta zaśniedziała noga kondensatora świadczy najprawdopodobniej o wycieku elektrolitu, więc jak najszybciej wywal ten kondensator, a przy okazji bardzo dokładnie obejrzyj płytę pod kątem uszkodzeń przez elektrolit i bardzo dokładnie płytę wymyj, żeby uniemożliwić dalsze wżeranie się resztek elektrolitu, który może znajdować się na płycie w tej okolicy pod elementami. To raczej dość ważne.
11.059 to referencyjny kwarc dla uarta w 8051. Wartość od 11.000 do 11.200 nie robi różnicy - wystarczy podstawić pod dzielnik i zobaczyć jak będzie różnił się wynikowy zegar transmisji IO. Nijak, a już na pewno nie na tyle aby SIO atari to zobaczyło.
Dzięki za wyjaśnienie.
@Mq To zdjęcie z wylanym kondkiem to nie moje. Pożyczyłem z innego wątku dla porównania.
Chociaż moja płytka też nie jest w najlepszym stanie.
P.S.
Czy są może gdzieś dostępne pliki do wykonania kopii płytki PCB w oryginalnch rozmiarach ?
"Refleks" trochę z d... ale dopiero miałem okazję rozebrać moją (#1-000-3255) i ona ma założony kwarc 11.000 MHz.
Czyli potwierdza się, że były montowane w przedziale od 11.000 do 11.200.
@uicr0Bee Po wyjaśnieniach nie ma chyba aż takiej potrzeby żeby rozkręcać i sprawdzać.
Ta stacja nie jest moim faworytem, wśród stacji do szaraka, a miałem (mam) ich kilka. Miałem to szczęście, że kiedyś dostałem ją w gratisie od jednego z łódzkich krótkofalowców. Jedyny mod jaki wykonałem to turbo - opracowane przez Mikey'a, dzięki czemu praca z nią staje się trochę bardziej znośna.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Stacja SN 360
Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 68 zapytań