Czy ktoś z Was używa kabla typu 1050-2-PC albo ProSys?
Czy macie jakieś dobre albo złe doświadczenia odnośnie tych kabli?

2

Te kable służą do podłączenia stacji Atari do PC-towego COM-a w celu zgrywania dyskietek do atr-ów i odwrotnie.

http://www.geocities.com/atarimods/prosys.html

3

niezupełnie panie kolego - kabelek o którym mówisz pozwala stworzyć pliki *.pro czyli obrazy dyskietek z błednymi sektorami, szkoda że to ustrojstwo działa tylko ze stacją 1050, choć odrobina elementarnej wiedzy wystarczy - aby większość pozabezpieczanych programików zrzucić do atr'a i odbezpieczyć ... fachowcem w tej dziedzinie jest Mr. Bacardi !

Greetzzzz

ps. a schemat jest w dokumentacji APE !

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

4

:( Nie wiedziałem dokładnie i przepraszam za mylącą wypowiedź. Jestem cienki jeżeli chodzi o elektronikę. Szukałem poprostu sposobu na przeniesienie swoich programów na dyskietkach z ATARI na PC. Zostało mi sporo dyskietek i chciałbym co nieco poprzenosić, tak aby działało na emulatorze. Dysponuję jeszcze atarkiem ze stacją i szukałem sposobu na podłączenie jej do PC aby możliwe było przeniesienie danych. Może mógłby mi ktoś pomóc w tym temacie ? Co jest do tego konieczne ? Czego szukać (oprogramowanie/kabelki) ?

5

Wszystko zależy od tego co chcesz przenosić

- jeżeli masz dużo oryginalnych dysków - to niestety musisz liczyć się z tym, że większa część będzie posiadała błędne sektory i tak łatwo ich nie przeniesiesz - no chyba że do wyżej wspomnianych plików *.pro. Ale zapewniam Cię że to nie jest za dobre rozwiązanie - dlatego,  że większość zabezpieczonego softu (została już poprzenoszona do atr'ów i poodbezpieczania), wyjątkiem są produkty Sikor'a których większą część można jeszcze kupić od niego (patrz gazetka Atarynka) wiec niepotrzebne możesz tracić czas.

Jeżeli natomiast sofcik który zgromadziłeś przez te pare lat zabawy Atarką jest unikatowy itp. to polecam zmontować sobie kabelek sio2pc - najprostsza wersja oparta jest o jeden układ scalony - trzeba tylko odpowiednio podłączyć kabelki (wtyczka sio - do Atari) i Db9 (com w piecu), do tego zassysasz sobie jakiś programik typu APE, SIO2PC i szalejesz ..... :)

Proponuję na www.google.com wpisać hasło sio2pc - a sam bez problemu znajdziesz przynajmniej 3 odmiany tego kabelka !
W zależności od umięjętności czysto manualnych hehe wybierz sobie wersje dla siebie :)

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

6

Dzięki za info :)

7

lub oczywiście poleć zmontowanie tegoż cuda jakiemuś elektronikowi - zakup na allegro odradzam .... no chyba że masz dużo kasy, albo nie posiadasz wtyczki sio - wtedy nie ma innego wyjścia ....