Dobra wiadomość - jest (w miarę) prosty sposób na dorobienie do atarynki prawdziwego wyjścia RGB, dzięki któremu obraz kolorowy powinien być ostry jak brzytwa.
Zła wiadomość - dotyczy to, niestety, wyjątkowo rzadko spotykanych komputerów w wersji SECAM z układem FGTIA (CO20120) na pokładzie. Układ ma tę zaletę, że, w odróżnieniu od GTIA, nie dokonuje kompletnego wewnętrznego kodowania sygnału koloru, pozostawiając modulację FM układom zewnętrznym. Sam robi tylko multipleksowanie sygnałów R-Y i B-Y co linię obrazową i wyprowadza wynik na 3-bitowe wyjście. Uzupełnienie układu 228-stopniowym rejestrem przesuwnym, przełącznikiem, matrycą RGB i buforami wyjściowymi wystarcza do uzyskania pełnowartościowego sygnału kolorowego RGB. Pewnym minusem w stosunku do obrazu w systemie PAL jest o połowę mniejsza (128) paleta kolorów, a to za sprawą nieobecności w FGTIA najmłodszego z czterech bitów jasności.
Jakis czas temu wpadł mi w ręce lekko zdewastowany SECAM-owski egzemplarz 130XE (prezent od jednego z forumowiczów), który szczęśliwie udało się zreanimować. Poleżakował sobie trochę na półce, ale w najbliższych dniach mam nadzieję zmontować, co trzeba. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z przewidywaniami, zrobię kilka zdjęć demonstracyjnych. Schemacik dla chętnych też się znajdzie (jeśli tacy będą). Póki co na francuskim ebay-u trudno o 8-bitowe atari, na allegro.pl też nigdy nie zauważyłem takiej wersji. Jak ktoś znajdzie, niech się pochwali. :)
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury