nie mam pewności, czy aby podpiąć karte CF do kontrolera IDE KMK trzeba mieć jakąś specjalną konkretną wersję BIOS-u ?
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
a8rawconv GUI Graficzny interfejs użytkownika (GUI) dla narzędzia a8rawconv
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » karta CF i KMK
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
nie mam pewności, czy aby podpiąć karte CF do kontrolera IDE KMK trzeba mieć jakąś specjalną konkretną wersję BIOS-u ?
Nie, przejsciowka chodzi od razu.
to miło :)
a tak pozatym skoro już zakupiłem przejściówke możecie polecić jakąś CF-kę, jeszcze przypadkiem kupie jakaś której nie lubi Atari
W Atariki masz sprawdzone.
okazuje się że są różne przejściówki, ja kupiłem taką którą bezpośrednio wciska sie w port IDE, nie ma możliwości podłaczenia adaptera CF poprzez taśme IDE
ogólnie mój adapter ledwo co siedzi w porcie bo zawadza o plastik w obudowie Atari (w miejscu carta), ale działa
do kieszeni PC wogóle adaptera nie wstawie bo zawadza o kable zasilające, jest zbyt blisko i zbyt ciasno
tak że ku potomności, kupując adapter zwracajcie uwage na sposób jego podłączania, ten na taśme IDE wydaje się bardziej uniwersalny i bezproblemowy przy podłączaniu
okazuje się że są różne przejściówki, ja kupiłem taką którą bezpośrednio wciska sie w port IDE, nie ma możliwości podłaczenia adaptera CF poprzez taśme IDE
tj. nie mozna podpiac jej pod kabel majacy z jednej strony koncowke zenska (jak w zwyklym kablu ide), a z drugiej meska (jak w gniezdzie ide). moze dlatego ze jestem agnostykiem - nie wierze...
to ze przejsciowka ma od strony ide wtyk zenski nie oznacza ze nie mozesz go wylutowac/zamienic na meski, albo przystosowac do niego kabla...
nic nie bede przerabiać bo tylko nieszczęście z tego będzie, zamówiłem na Allegro następną przejściówke z tym że już pod taśme
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=179986833
TeBe - tylko nie zapomnij o zasilaniu przelotki (+5V) - co prawda niektóre karty ruszą na tym, co dostaną z taśmy - ale jest to kwestia przypadku ;)
o zasilaniu nie zapomnialem, podlaczam je za kazdym razem :)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » karta CF i KMK
Wygenerowano w 0.017 sekund, wykonano 63 zapytań