hetteh napisał/a:jellonek: chodzi mi o to jak widziane jest to od strony małego atari:
tzn.? przez sprzet, czy system?
hetteh napisał/a:gdy widzi go jak twardy dysk, to podłączam np. 2gb twardziela i gdyby hulał linux to: df -h wyrzucałoby mi dla partycji jakieś około 2gb,
na ataraku nie ma w tej chwili systemu ktory by na to pozwalal, co nie oznacza ze jest to niemozliwe - patrz post draca...
hetteh napisał/a:gdy widzi go jak zbiorowisko flopów, to mimo, że podłączony jest 2gb twardziel, to i tak maksymalna pojemność 1 dyskietki jest mniejsza niż 2MB.
inni juz to prostowali, ale dozuce od siebie ze pewnie patrzysz na sprawe z perspektywy sio2ide - czyli ze dane atarowskie leza w .atr na partycji fatowskiej. sprawa ma sie calkiem inaczej gdy interfejsem dysku jest kmk/jz.
hetteh napisał/a:draco030: ale to i tak 32MB partycji * 15 = 480MB. Czy 32MB jednej partycji to ograniczenie spowodowane 8bitowym prockiem, czy z jakiś innych względów?
tak jak pisal epi (zakladam ze sie nie pomylil ;) ) sprzet umozliwia dostep do kazdego sektora dysku nawet do pojemnosci 128G.
jesli napiszesz odpowiedni sterownik - do ktorego pewnie musialbys wlasne api skonstruowac, bo nie byl by on kompatybilny ze starym softem - to mialbys dostep nie tylko do danych na talezach, ale rowniez i do biosa dysku.
ale jak to napisal drac030 - ja sie nie znam...
The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep