Moze znajdzie sie wsrod atarowskiej braci jakis znawca technik sieciowych i poda pomocna dlon.
Wyjasniam sytuacje.
1. Od roku mam w domu router (z WiFi), ktory dziel mi ladnie internet od mojego dostawcy (dostaje go ethernetem).
W zasadzie jest on ustawiony, tak by byc calkowicie przezroczystym (kontroluje jedynie adresy MAC kart, no i numerki IP ma w swoim serwerze DHCP przypisane do MAC na stale - ale to oczywiste).
Wszystko zawsze chodzilo ladnie takze dostep do serwerow FTP.
2. W miedzyczasie zmienil mi sie dostawca sieci (w zasadzie przejal moja poprzednia firme) i zdaje sie zmienil osprzet sieciowy. Poprzedni dostawca mial osiedlowy routig oparty chyba o jakas maszyne linuxowa, obecny wstawil zdaje sie sprzetowy router (nie mam pewnosci niestety, ale z tego co pamietam linux byl poprzednio - w sumie nie interesuje mnie to).
Od zmiany nie mialem potrzeby zagladania na FTPy, a jednostkowe problemy skladalem na karb problemow z tym jednym serwerem (bo bywaly z nim wczesniej problemy) na ktory cos wrzucalem.
3. dzis mialem potrzebe backupu wiekszego serwera FTP i aktualizacji danych na nim i niestety dupa.....
To znaczy bardzo ciezko sie z nim polaczyc. Kiedy mam wlaczony tryb pasywny to przy co ktoryms rozkazie PASV polaczenie zwisa. W zasadzie czasem jak juz sie polacze jestem w stanie raz zmienic katalog na ftpie i koniec. Jesli wylacze tryb pasywny nie laczy wogole (pokazujac problemy z transmisja na portach o numerach ponad 60000. Czyli wlasciwie nic nie daje sie robic.
Jednak po odpieciu routera i bezposrednim podlaczeniu sie do sieci mojego dostawcy nie ma tego problemu.
Tyle tylko ze ja musze miec router.
Na sieci znalazlem informacje ze winny jest podwojny NAT na routerze mojego dostawcy i moim, jako rozwiazanie proponuja ztale przekierowanie portu 21 z pierwszego na drugi router, tyle ze zapewne moj dostawca tego nie zrobi, bo niby jak ma tylko mi przyznac FTPa...
Dzwonilem juz dzis zglaszajac ten problem, tyle ze w sumie jest to jednak bardziej moj problem (w koncu jak podepne komputer bezposrednio - dziala). Poradzcie wiec jak mam rozmawiac jutro z administratorem mojego dostawcy. A moze jest jakis sposob, ktory moge wykonac u siebie na routerze??