Witam

Chcialbym wbudowac w mojego Atarka 65XE cos z tych sprzetow. Pytanie jest tylko co bedzie lepiej tam wlozyc??? I czy jest tez obsluga CD-ROM???

Pozdrawiam.

ABBUC - Atari bit byter user club

2 Ostatnio edytowany przez macgyver (2006-11-12 22:02:32)

To jest w sumie rzecz gustu.

1) SIO2IDE - najwolniejszy z tych interfejsów, ale gwarantuje Ci, że prawie 100% softu zadziała, łącznie z kilkoma produkcjami całodyskowymi z własnym SIO. Jak brać, to tylko wersję z USB umożliwiającą przerzucanie z PC softu na dysk atarowski.

2) KMK IDE - oferuje dużą szybkość i ma najlepsze wsparcie softwareowe, jest dobrze dopracowany - zasadniczo 99% softu Ci zadziała, poza kilkoma pozycjami całodyskowymi, które używają własnego SIO, ale wszelkie gry, dema w wersji plikowej bez problemu

3) MyIDE - parametry szybkości tego samego rzędu co KMK IDE, jednak słabszy support softwareowy, nie wykorzystuje w pełni pojemności dysku, wymaga zmiany systemu dla lepszej pracy, tańszy, ale o wiele słabiej dopracowany brat KMK IDE
Odnośnie  zgodności z softem podobne uwagi jak z KMK IDE.

Chyba obiektywnie opisałem... a sam jestem osobiście posiadaczem KMK IDE ;)

3

macgyver napisał/a:

(..) brat KMK IDE

Niech to tylko Draco to przeczyta... Bedzie dym... ;)

4 Ostatnio edytowany przez mirko_dalton (2006-11-12 22:33:03)

Super zadawalajaca odpowiedz. Z tego najtaniej bedzie zbudowac MyIde. Do KMK nie znalazlem nigdzie schematu. Sio2Ide wymaga flashowania Atmegi. A co z CD-ROM czy sa jakies mozliwosci wsadzenia cd-rom np. z Laplopa do srodka i podlaczenia go jako slave??? Czy to bedzie dzialac???

5

Z tym, że z MyIDE idzie Ci w szczaw połowa dysku ("olewany" jest co drugi sektor). Poza tym oprócz łatwości montażu i niewielkich kosztów wytworzenia sam interfejs pozostawia nieco do życzenia...

I Ty zostaniesz big endianem...

6

macgyver napisał/a:

brat KMK

Macgyver, ja każdego downa twoim bratem nie nazywam :P

KMK
? HEX$(6670358)

7

Weź jeszcze pod uwagę, że do MyIDE musisz wymienić OS (w przeciwnym razie musisz i tak startować z dyskietki/SIO2PC, co uniemożliwia pracę z częścią programów, a z pozostałymi utrudnia), oprogramowanie do tego jest, delikatnie mówiąc słabe, oraz że spora część modeli dysków twardych nie zadziała.
KMK/JŻ jest obecnie wykonywany jako "IDEa Interface by Pasiu", płytki do samodzielnego montażu lub gotowy interfejs możesz zamówić u Piguły.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

8

No dobra a co z obsluga CD-ROM???

9

sio2ide oraz kmk/idea pasiu obsługuje cd-rom - tylko powiedz mi na boga po co ci cdrom przy Atari?!

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

10

Dobry do szybkiego przerzucania danych z peceta. Ew. można sobie posłuchać muzyki.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

11

do szybkiego przewalania danych z pieca to ja mam czytnik kart CF :)

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

12

Zwracam tylko uwagę, że CD-R(W) jest znacznie tańsze od CF-ki, że nie wspomnę już o kosztach czytnika, bo nagrywarka to jest obecnie raczej standard.

13 Ostatnio edytowany przez Piguła/Shpoon (2006-11-13 00:03:19)

Epi zakup nowego czytnika to około 70-80 zeta a za

- 45zł masz karte 256MB CF Kingstona (możesz kupić tańszą np Sundiska)
- 35zł adapter ide-cf
- 31zł czytnik kart CF na usb 2.0 do pieca

http://1klik.pl/sklep/Czytniki_kart_pam … 7/p769713/

Różnica niewielka a szybkość nieporównywalna!

14 Ostatnio edytowany przez Pin (2006-11-13 07:45:47)

ja tam sobie cenię możliwość użycia CD przy KMK. Zapinam na SLAVE'a - a wszystko, co istnieje w obrębie jednej sesji moge praktycznie zgrać na HDD :). :P - a CF'ke i tak mam :) - hehe

Draco - dało by rade zrobić lepszy support dla nowej wersji Sparta DOS X dla CD ????

Kontakt: pin@usdk.pl

15

zaloz sobie co ci wygodniej

o cd zapomnij do atarki prz MyIDE

BTW : teraz mozesz dysk z MyIDE podpiac do PC i wrzucac na niego gierki jak na zwykly dysk pod WIndaXP.

co do predkosci - KMK najszybszy, MyIDE 10-20% wolniejsze, Sio2IDE - coz....jak masz qmega nie jest zle.

Dysk twardy z notebooka kupisz za 40zl (300MB), dla atarki i tak za duzo.

Mam MyIDE, Sio2ide i IDEa - i co moge rzec....do gier calodyskowych (tzw atrow) to sio2ide i myide
Speed - kmk i myide
user friendly - sio2ide,kmk

myide jest tylko pozornie latwe w montazu....

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

16

miker: problem z mydłem polega raczej na braku kompatybilnosci z softem, a nie na utracie polowy sektorow (dyski sa tanie jak barszcz).

mirko: zainwestuje w IDEa by pasiu/piguła - obecnie najsensowniejszy wybor.
do przerzucania danych z peceta i tak najlepiej nadaje sie sio2pc

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

17 Ostatnio edytowany przez mirko_dalton (2006-11-13 10:46:40)

Witam.

Dobra. Po zlozeniu wszystkiego do kupy dochodze do wnioski ze KMK i SIO2IDE albo (IDEa) sa dobre. Roznica w kosztach doslownie 40 zl. No i obsluga CD-ROM tez jest. A wiec po co CD-R/RW. Do przenoszenia danych. Nagrywam na plytke wrzucam do Atarynki i juz jest. I to 600mb na jednej plycie CD. A jaka gre mozna by bylo napisac... Kurcze ile grafiki, filmikow i muzy mozna by tam upchac. Wyobrazcie sobie Gierke z doczytywanymi sekwencjami Video....  No cos superowego...

I jeszcze jedno co to te "IDEa".

Pozdrawiam

18 Ostatnio edytowany przez epi (2006-11-13 12:41:47)

Czytaj ze zrozumieniem:

epi napisał/a:

KMK/JŻ jest obecnie wykonywany jako "IDEa Interface by Pasiu"

[lans] A, i IDEa ma jeszcze to: http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopi … 741#p62741 [/lans]

Amigowcy mają ładnie zabudowany cd-rom od laptopa w A-1200, piszą jednak że jest problem z zakupem przejściówki /kupili ją na Ebayu/. Czy może ktoś widział ofertę w krajowych churtowniach ?

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

20

mirko_dalton napisał/a:

I to 600mb na jednej plycie CD. A jaka gre mozna by bylo napisac... Kurcze ile grafiki, filmikow i muzy mozna by tam upchac. Wyobrazcie sobie Gierke z doczytywanymi sekwencjami Video....  No cos superowego...

Niech mnie znawcy poprawią, ale wydaje mi się, że nawet najlepszy DOS na atarce nie będzie widział takiej pojemności - max to 16MB. Takich 16-to megowych partycji można złożyć więcej, ale widziana będzie jedna. No, druga na slave'ie.

21

Nawet najgorszy DOS na Atari nie daje dostępu do jednego dysku, tylko co najmniej do ośmiu (D1-D8, prawda?). A więc pod MyDOS-em można mieć osiem partycji po 16 MB i tyle będzie widziane na raz (128 MB). Stara Sparta X ma 9 dysków, więc masz 144 MB. A nowa Sparta X (4.39) widzi 15 dysków po 32 MB, czyli 480 MB. To jest jednak do wykorzystania pod KMK/JZ aka IDEa only, z tego co mi wiadomo, bo tylko ten interfejs obsługuje takie partycje.

pin: isofs jest w planach, ale pewnie parę miesięcy potrwa, zanim się urodzi.

KMK
? HEX$(6670358)

22 Ostatnio edytowany przez mirko_dalton (2006-11-13 15:28:34)

To by bylo tez zadawalajace 8 partycji p 32 MB to juz cos Tylko jak by to wygladalo na plycie CD??? Wydaje mi sie ze trzeba by stworzyc cos w rodzaju wirtualnych dyskow  32MB na plycie CD jak sie nie myle. Kurcze najpierw musze wsadzic KMK do Atarika. A co do przejsciowki SLIM do IDEpelno tego ale na Niemieckim Ebayu.
http://search.ebay.de/search/search.dll … age=search

23

Na płycie CD nie będziemy zakładać żadnych wirtualnych dysków, bowiem wszystko zmierza w kierunku obsługi większych filesystemów, w tym ISO-9660, o czym wspomniał Draco w #22.
Jak do tej pory jest pół FAT-a 16/32 z mojej strony.

24

Ale które pół :)

25

Wykrywa urządzenia IDE, znajduje partycje, podpina się pod spartę, można już łazić po drzewie i częściowo odczytywać pliki (czasem się sypie).