Poczytałem ostatnio o interfejsie PBI (albo CART z ECI) i dopiero dowiedziałem się jak to ogólnie działa (wcześniej to była czarna magia). Mam w związku z tym potencjalnie głupie pytanie, więc bardzo nie krzyczcie i zważcie, że jestem programistą, a lutownicą się parzę ;)
Z tego co przeczytałem, to do PBI na linie adresowe (A0-A15) leci adres aktualnie czytanej/zapisywanej przez CPU komórki. Jeżeli w odpowienim momencie da się "low" na linię EXTSEL\, to zamiast z/do RAMu do/z CPU poleci/przyleci wartość z/do lini danych (D0-D7). Czyli teoretycznie przy odpowienio sprytnym urządzeniu można robić z CPU co się chce. A pytanie dotyczy ANTICA. Czy można wykryć, że aktualny cykl odczytu z pamięci jest przez niego kradziony (ANTIC używa linii RDY\, na PBI też ona jest, ale w docach jest napisane, że tylko do zapisu)?
A drugie pytanie: w momencie odczytu pamięci przez ANTICA co jest na liniach A0-A15 i D0-D7 PBI, bo to chyba byłoby zbyt pięknie, gdyby dało się też podkładać jakieś dane ANTICowi :)