Witam.
Poszukuję informacji,
Kiedy dokładnie komputerki Atari pojawiły się w ofercie Pewexu?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Od którego roku Atari można było kupić w Pewexie?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
Poszukuję informacji,
Kiedy dokładnie komputerki Atari pojawiły się w ofercie Pewexu?
1984 albo 1985.
Na stronie Leszka Zaciury jest wzmianka, ze atari zawitalo do Polski via pewex i baltone w 1985
http://www.idn.org.pl/users/lesz/legend/historia.html
Dzięki za odpowiedź!
Przeglądałem stare Bajtki i np. Commodore w Pewexie pojawiło się dopiero wiosną 1987 - z resztą C64 chyba się powinno kojarzyć przede wszystkim z Baltoną.
No mi Commodore sie z Pewexem nie kojarzy.
Lekki offtop ale tylko lekki :) Szukajac o Baltonie znalazlem fajne linki:
http://www.aresluna.org/attached/computerhistory
http://www.aresluna.org/attached/computerhistory/ks
Atari serii XE: 1987 rok. Atari było w Pewexie, commodore w Baltonie, a SAM Coupe i Timex w Centralnej Składnicy Harcerskiej. Nieco wcześniej były w Pewexie 800XL, ale nie wiem od kiedy.
O ile mnie pamięć nie myli to 800 XL pojawiły się gdzieś w połowie 1985
OT: cholera, w przyszlym roku strzeli mi 20 lat z atari. starosc nie radosc... ;)
OT: cholera, w przyszlym roku strzeli mi 20 lat z atari. starosc nie radosc... ;)
OT: cholera, za 21 dni strzeli mi 20 lat. starosc nie radosc... ;)
z Atari na razie zaczął się rok dwunasty.
Sikor: no XE mialo premiere w 1985 wiec trudno zeby bylo od razu w Pewexie. Wydaje mi sie, ze wlasnie 1985 jest roiem w ktorym sie pojawilo 800XL tamze.
Lewis: jak napisałeem: XE w 1987 roku (wiem, bo mam najprawdopodobniej 65 z pierwszej partii kompów z Pewexu), XL - nie wiem od kiedy było.
A moje 65XE ma chyba na "paragonie" z pewexu rok 1986. Cholera, gdybym go tylko znalazł.... może gdzieś go mam...
Według mnie (skojarzeniowo) 1986 seria XE minimum:
Maturkę miałem w 90. Kumpel - 800XL w 8 klasie podstawówki :),
czyli około 1985. Ja rok później już zakupiłem 130XE właśnie w Pewexie,
więc w ten sposób dedukując wychodzi mi, że prawdopodobnie
seria XE się pojawiła minimum w 1986, a 800XL na pewno wcześniej.
zarówno w Baltonie jak i w Pewexie, na inwidualne zamówienie ( przedpłata dla nieprzektunego sprzedawcy+%%%%, można było przytargać z usa A400/800,i np. xfkę...lub coś innego from usa )
Jak znajdę paragon to wstawię...
Kiedyś ktoś z rodziny zakupil "po znajomości" Atari 800 (nie xl) .....
jestem pewien ze w 1982-83 roku widzialem 800xl u kumpla. Ale to pewnie byl jakis prywatny import z RFNu :>
mikey: 800XL mają OS z datą z maja 1983 roku, więc raczej to nie mógł byc rok 1982.
mówisz? hm. to nie wiem (tm) ;)
Ja dokladnej daty nie kojarze, ale jak dzis pamietam ze rodzice dali za moje 65XE $125 (+ magnetofon), a kilka tygodni pozniej dokupili stacje (LDW2000) za chyba $89 :) Bylem wtedy gdzies w okolicach 6-tej klasy podstawowki, z czego wychodzi ze to bylo cos okolo ... 1988 roku :)
Ale na pewno pojawily sie juz wczesniej, bo pamietam jak ciagle chodzilem do Pewexu na stoisko komputerowe popatrzyc sobie na ten wymarzony komputerek. Obok stal 520ST za $999 - to bylo dopiero marzenie nie do zrealizowania :) :)
No i w koncu w ktores swieta znalazlem Atari pod choinka :) :)
Ja za swoją 65-kę dałem 199$ bez magnetofonu, potem staniała, a 199$ kosztował 130XE. Ot, takie czsy to były ;)
ja pamiętam jak pojechałem po Toms-a 710tkę ( autobusem i wycieczka przez cała Warszawę ), trzymałem w ręku 2.7 bańki ( oj się zbierało zbierało ) okazało się że stacja poszła w górę i kosztowała 3.1 bańki.
Tomsi zobaczyli tylko z wypiekami dzieciaka i sprzedali, powiedzieli abym dowiózł brakująca kasę.
I dowiozłem ( następnego dnia.. co ja nie wymyślałem rodzicom aby dostać te brakujące 400tysięcy )
To były czasy...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Od którego roku Atari można było kupić w Pewexie?
Wygenerowano w 0.022 sekund, wykonano 72 zapytań