Mam takie pytanie do elektroników:
Niedawno robiłem sobie cartridge'a z pamięcią EPROM 27C512, ale pomyliłem się w jednym miejscu podczas przygotowywania danych dla niego i niestety EPROM teraz nadaje się teraz do wylutowania i do przeprogramowania. W związku z tym chciałem się zapytać, czy teoretycznie można byłoby wykonać cartridge z pamięcią RAM, np 62256, która zapisana byłaby PRZED podłączeniem do Atari i uruchomieniem komputera. Zakładam tutaj, że zasilanie tej pamięci byłoby doprowadzone z zewnątrz, sygnał WE\ (write enable) podpięty byłby w momencie bootowania na sztywno do +5V a linie z z magistal danych i adresowej odseparowane byłyby rezystorami od komputera. Czy wówczas udał by się booting komputera? Próbowałem niedawno zrobić coś takiego, ale nie dałem rezystorów w liniach magistral i pamięć mi się natychmiast skasowała, gdyż nastąpiło zwarcie. Czy po dodaniu rezystorów ma to szansę zadziałać?
A może istnieje możliwość łatwego zaemulowania bootowania z cartridge'a w emulatorze? Generalnie chciałbym mieć pewność, że dane, którymi programuję EPROMa są prawidłowe.