Witam :] mam problem mam nadzieje ze mały;) ze stacja CA-2001 która przelezała w pudełeczku pół roku ..:P przy wczytywaniu gier wyskakuje mi BOOT ERROR ( pół roku temu działała) co robic?:P
z faq..;]
A: Sytuacja taka zachodzi podczas próby wgrywania programu przy uruchomieniu komputera. Przy stacji dysków mogą być następujące przyczyny:

1. Dyskietka jest niesformatowana lub zawiera programy bez systemu (DOS) lub bez inicjalizera. <---( pół roku temu działaly a wczytywałem tak samo )

2. Usiłowano wgrać program w niewłaściwy sposób (program basicowy z klawiszem "OPTION" lub maszynowy bez wciskania żadnego klawisza). <-- zawsze wyskakuje boot error

3. Stacja dysków nie jest włączona lub ma niewłaściwie przydzielony numer (inny niż D1). <--- chdzi o te przełaczniki z tyłu stacji?:P jesli tak to wszystkie skierowane  sa w gore czyli chyba na D1 ;)

Pomocy:( z góry dziękuje :]

2

Może być jeszcze kwestia brudnej głowicy - najlepiej ją przeczyścić stężonym spirytusem (byle nie salicylowym), oczywiście po uprzednim rozkręceniu stacji.

A w ogóle jak się ta stacja zachowuje - czy cokolwiek czyta, czy od razu BOOT ERROR? No i czy przy zamykaniu dystkietki kluczyk nie chodzi dziwnie za lekko?

I Ty zostaniesz big endianem...

3

ja stawiam na problemy z przewodem,ale oczywiście mogę sie mylić,bo się nie znam...:)

gep/lamers^dial

4

no to czyta jakis czas i nagle warczy i BOOT ERROR .. a kluczyk ten co sie zamyka to moze i jakos lzej chodzi niz zwykle...
a któro to głowica?:0 <glupek>

5

Stawiam na pasek. Rozkrecic wymienic tj. zalozyc nowy stary pewnie sie rozpadl.

6 Ostatnio edytowany przez Zenon/Dial (2006-05-30 16:09:18)

A ja przeczyściłbym prowadnice czyli te dwa pręty po których przesuwa się głowica. Czyścić czystą benzyną i tamponem z waty potem przesmarować smarem silikonowym. KONIECZNIE SILIKONOWYM ! ! !. Do nabycia w sklepie elektronicznym
Głowica to jest to coś co jeździ po tych dwóch prętach metalowych. Widać ją po roskręceniu obudowy. Aby się do niej dostać należy zdemontować górną płytkę z elektroniką. Czyścisz jej dolną część na którą kładzie się dyskietka. Na klapce która docisnie dyskietkę powinien być od spodu kawałek filcu. Sprawdź czy jest.

7

mogl sie jeszcze zjarac pokey, ale nie bede krakal :)

don't come after... please don't follow me along. when you read this, i'll be gone...

8 Ostatnio edytowany przez toriman (2006-05-31 14:03:40)

cześć

Zjarany Pokey też może być :] Kabel tez może być. To łatwo sprawdzić - SIO2PC albo magnet i bedzie jasne.
A jeśli mowa o jaraniu - warto by było też sprawdzić na drugim końcu - czyli układ na SIO stacji,
bodajże 74244. To tyle na temat elektroniki :)

Pozdrawiam

tOri

Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
http://atari.myftp.org  Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboard
https://reversing.pl SSL enabled site

9

hehe no dziekuje ;] tylko kurcze niektorych rzeczy nei rozumiem;) bo jestem noga w sprawach technicznych;)
Rozkreciłem obudowe ale płytki z elektornika wolałem nei zdejmowac bo jeszcze cos popsuje;P
czekam na kolege on elektornik czy cos;P to moze pomoze:< ... a tak chciałem zagrac w A.D.2044 .. :( na atarynce
jak kolega niepomoze.. to mozna znalesc gdzeis jakis serwis ?:P najlpeiej w okolicahc Lublina;)

10

Nie bój się, niczego nie mozna popsuc. To co robisz pisz na kartce a potem w odwrotnej kolejności  zmontuj.
Odkręć śróbki z góry płytki, potem z boku wyjmij dwie wtyczki oraz wyjmij wtyczkę przewodu głowicy. Zapamiętaj jak jest włożona. Płytkę podnieś do góry i juz.

11

Redaktorze Zenon! Poprawcie orta zanim ktoś zobaczy! ;)

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

12

Za pozno ;) BTW: Śróbki byly tez w grze Incydent. Fajna giera.

13

LewiS wracaj do Polski! W tym englandzie zapomniałeś jak się pisze śrubki :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

14 Ostatnio edytowany przez Zenon/Dial (2006-06-02 15:32:34)

Nie ma błędu. To są amerykańskie  śróbki a nie polskie.

15

Zenon/Dial napisał/a:

śróbki

Chcialbym zauwazyc, ze nie ja pierwszy popelnilem blad...

16

Nie kumam tego topiku od posta nr #11
*shrug*

17

Hehe... Chodzi o śróbki... :)

18

śróbki z nakrentkami ;)

19

Toże amierikańskie, tyle że gwint metryczny M3

20

śrópki ??

Kontakt: pin@usdk.pl

21

Sigurrd napisał/a:

. a kluczyk ten co sie zamyka to moze i jakos lzej chodzi niz zwykle...
<glupek>

Jeśli faktycznie ten kluczyk chodzi lżej niż zwykle, to stawiam na to, że coś tam pękło i nie dociska głowicy. Też tak miałem i pomogła Poxilina.

22

lewiS napisał/a:

BTW: Śróbki byly tez w grze Incydent. Fajna giera.

ZTCP śróby. Giera nieco monotonna (bohater wlecze się z jednego końca mapy na drugi), ale mogła być.

https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE

23

Eeee tam incydent jest wypaśny - szkoda tylko że taki krótki.....

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

24

pamiętam pamiętam jak zamiast do szkoły pojechałem po oryginały do MIrage...
to były piękne czasy

25

ech nie bylo mnie jakis czas ... ;/ kolega elektornik nie przyszedl kurde a ja jak juz mowilem nie ruszam bo lepiej zebym nie ruszał ^^ chyba sobie nie pogram juz :(
tak BTW to po ile taka uszkodzona stacja moze chodzic?