hi, is there chance to connect monitor SM146 from ST/STe to 8bit Atari? Or any ohter SVGA monitor? 50Hz on the TV is terrible:(
thanx for help
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » monitor SM146 a atari XE
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
hi, is there chance to connect monitor SM146 from ST/STe to 8bit Atari? Or any ohter SVGA monitor? 50Hz on the TV is terrible:(
thanx for help
atari sm146 works on 31khz, 60hz vertical hi-res atari st/ste mode
there is no easy way of pushing xe/xl series computer to work with such monitor
there are two ways of solving this problem
one is to get monitor than could accept composite/svhs signal (dell ultrasharp 2000fp would be good value for money here - quite old, but still 20.1" of usable space - be warned though - got about 20 of them and non is accepting pal signal - all ntsc)
other - get vga box for sony playstation or x-box to capture signal from atari and do the magic
Candle: Atari ST/STE has about 70 Hz in Hi-REs mode, of course it's mode avaible on (s)VGA monitor.
Connection Atari 8-bit into (S)VGA monitor is quite simple - I have converter from composite/vhs standard into VGA standard. That box offers good quality on the monitor (avaible separation of chromination & lumination) in PAL system. That converter has 2 inputs of VHS/Compositive and 1 VGA input - it's good solution for using one (S)VGA monitor with Atari 8-bit and Atari Falcon (or ST/STE) with every RGB/VGA modes :) One switch give you choice: Atari 8-bit PAL, Atari Falcon PAL/NTSC (or Atari ST Low & Medium resolutions) and VGA input (PC, Atari Falcon VGA modes, Atari ST/STE High resolution). Here is link for factory of that boxes (in Polish only :( ). samal
Here you can see real using of that converter.
Sorry for my fatal english ;)
macgyver : jakbys jechal na majowke, wez jak mozesz vga convertera...albo przynajmniej daj jakes wyrazne screeeny (lub linki do nich) jak to sie spisuje...BTW: dziala to z LCD ??
alp: ok, wezmę, tylko załatw jakiś kabelek przejściowy S-VHS <-> Atarka, bo ja w towerze mam VIDEO + AUDIO wyprowadzone na Canonie 25 i nie mam kabelka do DIN5. Można niby podłączyć się pod Compositive, ale obraz z osobną Chrominancją i Luminancją daje nawet na wysłużonym monitorze SVGA taką "żyletę", że czystszy obraz widywałem tylko na ekranie PC na emulatorze ;) A co do LCD - z monitorami CRT działa ładnie, a że to zwykłe złącze VGA to nie widzę powodu, żeby to miało nie działać z LCD.
Co do samego złącza S-VHS w konwerterze, to jest typowa wtyczka 4-pinowa, podobna nieco do PS/2 - czyli identyczna jak na niektórych kartach graficznych z TV OUT do PC.
OK. machnę na szybciora kabelek atari DIN - SVHS. Co do LCD - na allegro (oszalałem, BCM, od słoneczka) widzialem podobne urządzenia - ale z opisem od sprzedającego, iż nie dziala z LCD; stąd też moje pytanie.
PS. czy na MAJÓWCE będzie ktoś miał monitor SVGA ??
zalezy od skalera - jak budzetowka i jedyne co moze to 60hz to pewnie nie bedzie dzialac
szukaj czegos na pixelworksie albo bardziej rozbudowanym genesisie niz zan czy 2120
czyli mam rozumiec iz dobry konwerter to taki, ktory odswieza ekran conajmniej z czestotliwoscia 75HZ ??
poza tym jest na ukladach wspomnianych przez Candle`a ?
tylko moje pytanie - co sie dzieje gdy karte graficzna ustawimy na 100 HZ ?? przeciez taki konwerter jest miedzy monitore a PC. W pzrypadku LCD to nie ma sensu, ale CRT 19cali ?? ekran bedzie odswiezany z max czest. pracy konwertera ??
ja tam nie mam w domu crt...
ponadto zaden producent crt nie zaleca dla swojego produktu odswierzania 100hz - 85 wystarcz
drugie primo - skaler to czesc monitora lcd odpowiedzialna za przetwarzanie obrazu z wejsc analogowych i cyfrowych na postac zrozumiala dla matrycy - nigdzie pomiedzy go nie wlaczasz
sam scandlubler o ktory zapewne ci chodzi dekoduje zespolony sygnal wizyjny, lub sygnal svhs na rgb i podwaja czestotliwosc linii z 15 na 31-38khz (svga/xga 75hz)
jesli nawet ma wejscie dla pc to jest ono przelotowe i nie ma ingerencji dane podawane na monitor
so, thx for help:) but I understand only to two first posts:( But If is possible to connect atari 800XE to standart 15" svga monitor can I buy this converter? I dont know how to make it myself:(
thanx for help
Polish is very nice language but everybody does not speek wiht that one:) (czech is nice too:))
MM: all what you needed was written in English. Btw. it's rather Polish forum, so don't expect anyone to write in Czech language. And now - sleep well...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » monitor SM146 a atari XE
Wygenerowano w 0.015 sekund, wykonano 57 zapytań