1

witam,

Mam pytanka o dwie rzadkie pozycje na Małe Atari - rzadkie w tym sensie, że na pewno nie są dzisiaj dostępne w Internecie, a coś czuję że dawniej ich dostępność też nie była zbyt dobra. Ale może ktoś z forumowiczów pamięta.

1.
Czas: Koniec lat 80-tych. Tytuł: Jaskinia Skarbów. Na 100% program w BASICu (ładowany przez CLOAD), sygnowany nazwiskiem Polaka (ale rozumiem, że mogła to być "przeróbka" cudziego listingu). Nie pamiętam, czy gra działała w trybie znakowym czy graficznym - w każdym bądź razie gameplay prezentował się następująco: chodziło się ludzikiem po labiryncie, unikało przeciwników i ewentualnie przeszkadzajek innego typu, zbierało COŚ albo po prostu należało dotrzeć do wyjścia.

2.
Oryginalna kaseta wydana przez KAW - Krajową Agencję Wydawniczą, zakupiona jeszcze w latach 80-tych i zawierająca po jednej prostej grze logicznej na każdej ze stron nośnika. Tytułów nie pamiętam, ale były to jakieś krótkie nazwy, typu TIG i TAG (ale na 99,99% zupełnie inne :). Były to gierki wyłącznie dla 2 graczy.
Pierwsza gra:
Na planszy złożonej z kilku pól znajdują się pionki (nie pamiętam ile). Dwóch graczy na zmianę przesuwają wybrany pionek na wybrane pole, ale wyłącznie w lewo. Po osiągnięciu skrajnego pola przez dany pionek nie można już dalej się nim poruszać. Wygrywa ten gracz, który jako ostatni umieści ostatni pionek na skrajnym-lewym polu. Może ktoś pamięta zerowy numer Gamblera (0/93), gdzie na ostatniej stronie ogłoszono konkurs na napisanie gry o podobnych zasadach.
Druga gra rozgrywana była na planszy-szachownicy, ale szczegółów nie pamiętam. Myślę, że jeśli ktoś miał do czynienia z tym wydawnictwem to będzie pamiętał, bo kaseta była "profesjonalnie" wydana, z profesjonalnie wydrukowaną wkładką i nalepkami na kasecie.

Oczywiście te gierki to nie był żaden wypas, wrecz cienizna nawet jak na ówczesne warunki, ale miło by było je ujrzeć w akcji albo przynajmniej dowiedzieć się, że ktoś jeszcze je pamięta :)

Pozdrawiam.

2

Punkt 2: Ja w te gry kiedyś grałem i trochę jeszcze pamiętam. Czy jedna z nich to nie przypadkiem TIC-TAC-TOE (czyli kółko i krzyżyk na dużej planszy)? Można było nawet grać z komputerem, który był całkiem dobrym przeciwnikiem.
Mogę ich poszukać na swoich starych kasetach, ale nie jestem pewien czy je jeszcze mam.

3

Tak, to oczywiście ta gra. Byłoby miło, gdyby udało się Tobie odszukać przynajmniej tytuły obu gierek. O skanie okładki nie wspomnę... ;)

Pozdrawiam!

4

galu: Podaj swój email to wyślę Ci grę.

5

galu - widze ze, Ty to jestes bardzej hardcorowy kolekcjonr niz ja ;)

6

Może tak dodać ją do bazy plików na AA skoro to taka perełka...

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

7

asal -> maila podałem do wiadomości "na priva". Dziękuję za fatygę!

Ponieważ nie chcę zakładać nowego wątku... Znalazłem w domku kilka "katalogów" wysyłkowych z grami Małe Atari (wyprodukowanych przy użyciu maszyny do pisania i powielacza, czasami ze wstawkami graficznymi). Są to rzeczy z lat 1986-1988, w dobrym stanie, zawierają bogate "charakterystyki opisowe" gier (cytat: "Szybki, dynamiczny program z cyklu: "strzelaj do wszystkiego co się porusza". Pilotujesz myśliwiec bombardujący a masz do spełnienia szereg zadań - od ataku na stacje radarowe przeciwnika przez bombardowanie obiektów wojskowych aż do ataku na nieprzyjacielskie dywizje pancerne" - można zgadywać co to za gra :D). Czy ktoś byłby zainteresowany? Mógłbym przy okazji zeskanować, bo jednak jest to kawał historii i to jak się okazuje całkowicie zapomnianej.

8

F-15 jakies?
Skanuj! Napewno sie znajdzie troszke miejsca na pigwie.

9

skanuj i podrzucaj.... doda się do bazy

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

10

Asal: Wielkie dzięki, to oczywiście ta gra. Może jesteś w stanie podać tytuł drugiej gry (ze strony "A" kasety)?

A podesłana przez Ciebie gra nosi tytuł "o i x" (kółko i krzyżyk) - autor Jarosław Cichocki, 1986. (C) Krajowa Agencja Wydawnicza 1987. Nie jest to przypadkiem pierwsza "oryginalnie" wydana pozycja na małe ATARI?

Co do skanowania - w tej chwili nie mam czasu, postaram się tym zająć po świętach. Jest tego kilkadziesiąt kartek + znalazłem jeszcze giełdowe "opisy" gierek (głównie klawiszologia).

Pozdrawiam.

11

Pierwsze było Polskie Logo, też KAW, z muzyką Bilińskiego na 2-gim kanale. ;)

Sikor umarł...

12

Bajtek 12/87, zdjęcie z aparatu cyfr., sorki za jakość - http://galu.info/kaw.jpg