1 Ostatnio edytowany przez Pecus (2006-02-21 00:43:06)

Jako, ze jest na grupie troche ludzi parajacych sie elektronika zadaje tu pytanie.

Poszukuje jakiegos prostego schematu rozgaleziacza RGB (konkretnie interesuje mnie rozdzielenie sygnalu RGB w gniezdzie SCART na dwa odbiorniki (nie mylic z telewizorami ;) ). Wszystkie dostepne na rynku rozgaleziacze, maja poprostu zwarte wszystkie sygnaly i powoduja w moim przypadku spora degradacje sygnalu. W sklepach w polsce nic takiego nie znalazlem, a w UK kosztuje to 30 funto i nie wiem czy przysla do nasz, wiec wole zrobic sam.
Na elektrodzie znalazlem schemat rozdzielacz, ktory po powieleniu modulow na kazdy kolor i synchro, no i moze nawet dzwiek, bylby dobry, ale za to jest na scalaku MAX 496 lub 497, a tych nigdzie w sklepach internetowych nie widze.
Potrzebny bylby wiec najprostrzy rozgaleziacz aktywny nie obciazajacy wyjscia bardziej niz pojedynczy odbiornik. Cos prostego - najlepiej jeden scalak.
Wiem ze sa takie uklady dla monitorow PC, wiec moze cos takiego.

Czekam na odzew.

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

te odbiorniki RGB w ilu khz ?

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

3 Ostatnio edytowany przez Pecus (2006-02-21 00:48:01)

Ops... to juz MHz sie zaczynaja - 5MHz zgodnie z moimi obliczeniami to standard, ktory przyjmujemy za sensowne minimum, ale cos mi sie wydaje ze zanizylem to sporo i bedzie potrzeba jakies 30MHz.
Wspomniane przeze mnie wczesniej scalaki maja pasmo 120MHz i w zasadzie nie potrzebuja zadnych elementow dodatkowych, to wzmacniacze o wzmocnieniu rownym 1. A moze ktos wie, gdzie je dostac??, bo tamten uklad mi sie bardzo podoba, gdyby nie to symetryczne zasilanie, to bylby super.

4

Pecuś, a nie chodziło ci o to: http://tme.pl/katalog/index.phtml?tme_s … &idp=1 (nie jestem elektronikiem, więc mogę się mylić)?

Sikor umarł...

5

No tak.... jak ja to zrobilem, ze nie znalazlem?? A wpisywalem na TME w wyszukiwarce slowo "MAX" poprostu....
No nic.
W kazdym razie, jak widze cene (a minimum 3 sztuki potrzebne) to chyba wole w UK zamowic i nic nie robic (przebolalbym te 30 funciakow), ale moze jednak, ktos ma projekt rozgaleziacza VGA np....

6

Zarejestruj się na www.maxim-ic.com i zamawiaj próbki tego układu. Przysyłają minimum 2 egzemplarze i za friko (możesz se zamówić w dowolnej obudowie).