kolezanka dostala zadanie na zaliczenie od jakiegos smutnego typa i nie moze sobie poradzic, bo chlop sie zaczyna dopytywac o szczegoly komputerowe ... a ona za bardzo nie wie jak sciemniac, bo nie siedzi w komputerach tak jak my :) mam do Was prosbe wobec tego (szczegolnie do tych ktorzy pracuja jako admini lub inni sieciowcy) o pomoc.
prosba polega glownie na tym abyscie powymyslali troche odpowiedzi na temat jakiejs wirtulanej firmy (inaczej mowiac trzeba troche posciemniac, ale tak zeby typ sie nie obcial), a ona dorzuci sobie to do tego co juz ma. generalnie czlowiekowi chodzi o informacje o strukturze konkretnej firmy, ja jej podalem garsc info akurat o PCFie, ale szczegolow ujawniec nie mam zamiaru bo to tajne/poufne. ponizej te pytania:
"ad.3
opisać typy systemów używanych do działalności gospodarczej (dane dotyczące płac, zatrudnienia, kosztów) i do wykonywania dzialalnosci firmy
ad.4
przykładowe dokumenty i jakie mają pola (alfanumeryczne/tekstowe/datowe/numeryczne/logiczne)
ad.5
ilość serwerów, jaka wersja linux? czy to linux czy inny OS ? jaki router? jak wbudowany? infrastuktura sieci (lokalna czy rozległa)
ad.6
cos o stronie internetowej, w jakis posób uzyskała PCF dostęp?( jakies płatności itd...) i w jaki sposb uzyskuje sie dostepn, jak sie rejestruje, jak wygladaja platnosci za takie ustroistwo itd.
ad.7 (na ten punkt najwięcej pierdół i pitolenia) kto i na jakich nośnikach robi backupy? gdzie sie dan pzrechowuje? kto jest za to odpowiedzialny? jak to jest składowane? czym jest zabezpieczony serwer? czy coś więcej niż firewall i antywirus ? jaki ten firewall i antywir (nazwa + wersja)?
dzieqwa z góry :)"
no i podesle pannie linke, coby sie tu zalogowala i ew. dopytala Was o mega szczegoly.
dajcie rade chopy, bo jak nie dacie to panna nie dostanie zaliczenia i jej nie dopuszcza do egzaminu i bedzie torba i bedzie sie smucic jak ja na party przyciagne i nie bedzie chciala z Wami mustaka pic, ani bluntow palic :)
(btw. to moja wokalistka, ta ze zdjec na http://room101.mp3.wp.pl , wiec mega prosze o pomoc dla fajnej kobiety)