1

Posiadam mało popularny model małego Atari jakim jest Atari XE Game. Dla przypomnienia, model ten ma zgrabny kształt konsoli do gier i posiada ładną, podpinaną zewnętrzną klawiaturę.

http://www.hchistory.de/comppic/atari_xegs.jpg

Zastanawiam się teraz jakie są możliwości rozbudowy tego modelu jeśli chodzi o wszelkie atarowskie dodatki, typu IDE, pamięć, stereo itd. Rozumiem że wszystko jest kompatybilne, ale proszę o odpowiedź osoby które grzebały w środku tego modelu:

1) czy znajdująca się w środku płyta to ta sama płyta co w 65 XE?
2) czy we wnętrzu obudowy tego modelu jest więcej miejsca na rozszerzenia niż w standardowej 65/130 XE?

Według mnie jest to bardzo fajny model do rozbudowy, bo po pierwsze ma całą elektronikę w zgrabnym pudełku, sprawiającym wrażenie że w środku jest sporo miejsca (np. na dysk twardy), a po drugie, ma wygodną zewnętrzną klawiaturę, z której moim zdaniem lepiej się korzysta niż z klawiatur wbudowanych w zwykłych modelach (szkoda tylko że klawiatura ma bardzo krótki przewód, ale zawsze można go wydłużyć).

I tak się zastanawiam, że może zamiast przekładać Atari do obudowy od peceta i podłączać AKI czy gnieść się z rozszerzeniami w zwykłym modelu, może warto rozszerzyć właśnie XE Game. Poza tym, skoro jest tam wyprowadzone gniazdo klawiatury, można mniej inwazyjnie podłączyć jakąś zmodyfikowaną AKI w postaci interfejsu gniazdo-wtyk. Co wy na to?

A może zewnętrzna dopałka Pasia by się zmieściła w środku tej obudowy? ;-)

2

Proszę nie psuj tej maszynki bo to rzadki okaz! ratai.

3

Dokladnie, kup sobie na allegro jakas 800 XL lub 65 XE i ja rozbuwuj. Ta maszynke zostaw w takim stanie jak jest. Dla potomnych.

4

przeciez on nie chce zepsuc, tylko rozbudowac...

co to fogle za podejscie - kupic cos coby stalo na polce...
TO JEST TYLKO RZECZ, a rzeczy (jak kobiety) sa po to by je uzywac.

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

5 Ostatnio edytowany przez Havoc (2005-09-09 08:09:51)

ja mam XEGSa "zepsutego" (jak ktos tam wyzej powiedzial) do 192kB ram i nie wiem czy sie cieszyc czy plakac z tego powodu :/ w kazdym razie maszynka dziala :)
Pin powinien wiecej powiedziec o rozbudowie tego sprzetu :)

6

Uderz do PINa - on ma "nieco" rozbudowanego XGS-a ;) Tak troszkę tylko: kilka systemów, covox, stereo, 65816, zmieniony ROM, KMKIDE i kilka innych, mało istotnych "pierdół"... A to wszystko w standardowej obudowie... ;)

Sikor umarł...

7

PINowi to ledwie się mieszczą w te upgrady w tej maszynce i nikt nie mówi o psuciu.

Żyję bo Bóg tak chciał.

8

mrwolf: zobacz to: http://atariki.krap.pl/index.php/XEGS

Ogolnie rzecz biorac XEGS da sie jak najbardziej rozbudowac z tym, ze trzeba znalezc na plycie co gdzie jest i tyle.

9

... xegs? - 65c816, 1mb ram + nowe mmu, aki, kmk, hdd(master), CF(slave), covox, stereo, rt clock, ROM: SDX 4.20, SDX 4.31, XLOS, DracOS (65c816), ide bios,...

.. jeszcze troche miejsca zostało :):):):). Komputer wizualnie wygląda jak dziewica, więc ja proponuje dopalić :D

aha - fragment wspomnianego sprzęta widać na banerku pod adresem :) - http://drac030.krap.pl/

Kontakt: pin@usdk.pl

10

No, mojego XEGS też czeka "nieco" przeróbek (elo Pasiu, jak tam???), fakt że może zostawiłbym nie ruszane, ale że zdobyłem je zdekompletowane (bez klawiatury), to co mi zależy. Poza tym - pojawiają się czasem na allegro, czy gdzieś, nie? ;)

I Ty zostaniesz big endianem...

11

Pinek powinien jeszcze dodać że ma "windowsa xp" na Atari i jak ktoś widział jak się uruchamia jego Atari to może pomyśleć że to pecet .... ( sparta i ikonki są rox! )