1 Ostatnio edytowany przez Sukkor_benoth (2005-08-25 20:53:29)

Problem wygląda tak. Podłączony dysk, odpalony driver i w trakcie wykrywania dysków na ok. 1 min. sie wiesza po czym niczego nie stwierdza. Dysków nie ma :(. Próbuję na różnych dyskach, kablach i driverach. Efekt ten sam. Co jest nie tak ? Dyski to Quantum ProDrive LPS 540 MB, Quantum XP34300, Conner CP30540. Drivery: HD Driver 7.80, HD Driver 8.03, ICD 6.5, SCSITool 6.5.2.

P.S. Tylko mi nie pisać że to wina terminatorów, bo akurat są.

2

Jakiego sterownika używasz...? Z HD Driverem czasem były jazdy. Na jaki numer ustawiłeś dysk? Powinien być z zakresu 1-6? Spróbuj SCSII TOOLSem, jak nie zobaczy - to dobrze pokonfiguru HD Drivera - o ile pamiętam, do wykrycia dysków bardziej się nadawały wcześniejsze wersje. Po spartycjoonowaniu - można zainstalować wyższego.
Hmm, nie wyświetla Ci żadnej informacji o dysku? A o których terminatorach mówisz - w płycie (są bodajże dwa) czy przy dyskach? Większoćś TT-ek olewa te przy urządzeniach, ale w płycie muszą być na 1000%!!!  Taki problem miał kiedyś Sacz - nie miał terminatorów w płycie

Sikor umarł...

3

Właśnie pisałem o tych na płycie. HD Drivera mam w wersji 7.80 ale zbadam też 7.6 i 7.71. Sprawdziłem jak wygląda sprawa z ACSI, tutaj działa. Może byc coś nie tak ze zworkami na płycie ?

4

Hmm, tego nie pamiętam... Możesz spróbować docisnąć terminatory na płycie, założyć terminator na dysk (zazwyczaj - zworka), ustawić DIP Switche na płycie (u mnie wszystkie są otwarte na przykład)... Spróbuj też na innej taśmie, załóż jako ostatnie urządzene na taśmi, itp. Pamiętaj też o ustawieniu odpowiedniego numeru dysku...

Sikor umarł...

5 Ostatnio edytowany przez Sukkor_benoth (2005-08-25 21:30:08)

Dysk mam ustawiony na ID=0 jak podłącze poprzez sterownik na ACSI działa, na SCSI nie. Mam jeszcze HD Drivera 6.0 też szajs. Sprawdzałem na 4 taśmach (krótkie i długie, z 2 złączami i 4 złączami) efekt zawsze ten sam obojętnie gdzie dysk był (początek albo koniec taśmy). Jeszcze sprawdzę może terminatory nie kontaktują albo zworki źle ustawione.

P.S. Wygląda na to, że SCSI jest walnięte. Bo żaden dysk ani driver nie działa. Terminatory siedzą dobrze.

6

Spróbuj jescze inne numery, ale chyba jest, jak mówisz... ;(

Sikor umarł...

7

Spróbowałem na innych numerach, a także spróbowałem SCSI i ACSI. Wykrywa tylko ACSI.

8

No hmm, nie wiem nie wiem, ciezko cos wyrokowac, ale jesli zupelnie nie widzi nic na SCSI to moze byc ze:

-uwalona tasma SCSI

-polecial kontroler SCSI?  Pwod? Zle podlaczona tasma SCSI ?

Co do jumperow iDIP Switchy, to zupelnie nie ma zdnego wplywy i nic z tym zwiazen... Sikor gratuluje  jesli masz wszystkie wlaczone , gorzej gdybys mial wylaczone zdaje sie ;)

Don't take it too seriously my love.

/// more for your atari ///

9

Vulgar - a masz rozpiskę do tych DIPow...? U mnie od zawsze w jednej TT-ce są wyłączone. Nigdy ich nie ruszałem, bo nie wiem, który do czego służy, a poza tym - nie miałem takiej potrzeby...

Sikor umarł...

10

Sikor: http://www.janthomas.org.uk/files/tt.zip

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

11

A teraz takie cosik. Komu działa TT bez terminatorów na SCSI ???? Bo jak je wywaliłem to działa :]

12

Dzięki!!! Przyda się!!! Pozdrawiam!!!
Sukkor --> to róló!! Miłej zabawy ;)

Sikor umarł...

13

Ma ktoś ten plik na dysku (tt.zip) ? Bo nie mogę go sciągnąć - wywala komunikat że nie może się połączyć z serwerem.

14 Ostatnio edytowany przez miker (2005-08-28 20:06:55)

Wrzuciłem do Azbesta.

O ile się nic nie zmieni, plik powinien leżeć u katalogu upload.

I Ty zostaniesz big endianem...

15

No to extra :)